Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Β Συγκροτήματος Δωδεκανήσου για την απεργία στο Εμπόριο 16 Ιούλη

Δημοσιεύτηκε στις

Να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους,

να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας!

 

Η Κυριακή Αργία, ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, δέχεται τα τελευταία χρόνια συνεχή επίθεση με νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την απαίτηση και συνεννόηση της μεγαλοεργοδοσίας, έρχεται να την καταργήσει και να απελευθερώσει το ωράριο λειτουργίας.

 Με βάση την Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε, η λειτουργία των καταστημάτων επεκτείνεται κατά 32 Κυριακές το χρόνο, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές». Ήδη όμως αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι, βασισμένοι σε αυτόν το νόμο, ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές και σε μη τουριστικές περιοχές.

Θα ανοίγουν όπως, όπου και όποτε θέλουν τα καταστήματα τους σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας νόμους και εργατικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους. Αφορά και τους εργαζόμενους σε κλάδους που συνδέονται με το εμπόριο ,όπως τουρισμός-τράπεζες- μεταφορές κ.α. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κατάργηση του πενθημέρου, καθώς το συνεχές ξήλωμα της Κυριακής αργίας ως τη σημερινή κατάργηση της, έρχεται να υλοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για “ευελιξία” στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, συνοδευόμενα τα παραπάνω με τους άθλιους μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι οποίοι αποδεκατίζονται από την πολιτική της «απελευθέρωσης» του ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Η Κυριακή Αργία είναι η μόνη ημέρα την εβδομάδα όπου εργαζόμενοι ξεκουράζονται και μπορούν να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους. Επιπλέον η κατάργησή της φέρνει παραπάνω εμπόδια στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο χτυπά ιδιαίτερα την νεολαία που άμαθη από διεκδικήσεις και αγώνες “εκπαιδεύεται” να εργάζεται χωρίς δικαιώματα.

 Πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους είναι ο κοινός τους αγώνας, με διεκδικήσεις ξεκάθαρες ενάντια στο ξήλωμα κατακτήσεων εργαζομένων-αυτοαπασχολούμενων που φέρνει η εφαρμογή της πολιτικής που υπερασπίζεται μνημόνια, ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 Το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκ/τος Δωδ/σου στηρίζει την Απεργία στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη

Εργατικά σωματεία ιδιωτικού & δημοσίου ,σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων, μαζικοί φορείς να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

 

 

Περισσότερα

Κλαδικό Συνδικάτο Εργατ/λων Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημ. Τροφίμων Περιφ. Ενότητας Μαγνησίας- Σποράδων: Για ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Η νέα εργοδοσία στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ εφαρμόζει στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μια πολιτική κοινωνικής...

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας : Περί ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου

Για την δημόσια συζήτηση περί ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου στο «Ιπποκράτειο»...

Ψήφισμα Σωματείων Κλάδου Τροφίμων για τις απολύσεις στην εταιρεία AVRAMAR

Τα σωματεία που υπογράφουμε καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας της AVRAMAR ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ που επιχειρεί...