Ανακοίνωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Π.Α.ΜΕ στο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια και διαδρομιστές κυκλοφορούν τις φήμες ότι επίκειται ένα επικαιροποιημένο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου θα ενοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο οι Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Θυμίζουμε ότι το «νέο» οργανόγραμμα του Υπουργείου που είχε ήδη αποφασιστεί φέτος τον Φλεβάρη από το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» είχε ήδη υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ, μετατρέποντας το στην ουσία σε μια από τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου, διατηρώντας ωστόσο την ξεχωριστή διάρθρωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων της Επιθεώρησης.

Ως Επιτροπή του ΠΑΜΕ είχαμε προειδοποιήσει ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί καθημερινά στηνσυνεχή υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής προς την εξυπηρέτηση με κάθε τρόπο των επιχειρηματιών καθορίζει τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες της Επιθεώρησης, διαχέεται καθημερινά με διάφορους τρόπους, βάζει εμπόδια στη δουλειά των Επιθεωρητών, κουρελιάζει τις επιστημονικές τους ικανότητες. Η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Επιθεώρησης Εργασίας έφερνε και φέρνει αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για τους ίδιους τους Επιθεωρητές, όσο και (πολύ περισσότερο) για τον αδύνατο κρίκο στους χώρους δουλειάς: τους εργατοϋπάλληλους που στενάζουν καθημερινά κάτω από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα προς την παραπέρα διάλυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από ψευτο-επιχειρήματα ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίζονται «με συνδυασμένο και ολοκληρωμένο τρόπο» οι διάφορες πλευρές των εργασιακών σχέσεων, ανεξάρτητα από το αν αφορούν τα ζητήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας, των αμοιβών, κτλ. Χωρίς να έχουν λυθεί τα σημερινά οξυμένα προβλήματα της Επιθεώρησης (απουσία επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψη στοιχειωδών μέσων για την πραγματοποίηση του ελεγκτικού έργου, κτλ) που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, μια δήθεν τεχνοκρατική αντιμετώπιση στην κατεύθυνση που φημολογείται αποτελεί επί της ουσίας μια πρόφαση για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες, πρώτα και κύρια να διευκολυνθεί η εργοδοτική ασυδοσία. Τσουβαλιάζοντας τα καθήκοντα των ξεχωριστών σήμερα Διευθύνσεων ή ακόμα και διατηρώντας τον διαχωρισμό τους, αλλά στο επίπεδο απλών Τμημάτων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έναν υποβιβασμό της σημασίας των διαφορετικών πλευρών της όποιας εργατικής νομοθεσίας έχει απομείνει μετά τους αλλεπάλληλους κύκλους αντεργατικών πολιτικών. Ο κάθε Επιθεωρητής θα καλείται να καλύψει σε επίπεδο Διεύθυνσης το όποιο καθήκον προκύπτει, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εμπειρία, ενώ η ψευδεπίγραφη «πολυειδίκευση» θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην αποψίλωση των Διευθύνσεων στο όνομα του ότι ένας από τους «νέους» Επιθεωρητές-λάστιχο θα μπορεί δήθεν να καλύψει με επάρκεια το αντικείμενο 2-3 σημερινών Επιθεωρητών. Σε αυτήν την κατεύθυνση χρήσιμοι μοχλοί θα αναδειχτούν η περιβόητη «αξιολόγηση», το νέο πειθαρχικό δίκαιο και η κρεατομηχανή της διαθεσιμότητας – απόλυσης που βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία.

Αποδείχτηκε πολύ γρήγορα αυτό που είχαμε ως ΠΑΜΕ τονίσει στη Γ.Σ του Συλλόγου των Τεχνικών: ότι το ζήτημα της αξιολόγησης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, όπως κάνει η πλειοψηφία των συνδικαλιστών, ως ένα τεχνοκρατικό ζήτημα που δήθεν πρέπει να το αποδεχθούμε από θέση αρχής ως αναγκαιότητα και να προσπαθήσουμε απλά να εισάγουμε μικροβελτιώσεις. Η «αξιολόγηση» που γίνεται σήμερα (και δεν υπάρχει κάποια άλλη πιθανή αξιολόγηση, χωρίς μια ριζική αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στο χαρακτήρα του κράτους) έχει ξεκάθαρους στόχους: έναν κρατικό τομέα πιο «ευέλικτο», πιο εξυπηρετικό στις ανάγκες των επιχειρηματιών, με υπαλλήλους πειθήνιους και φοβισμένους. Η περιβόητη αξιολόγηση του ILO λειτουργεί απλά ως ένα φύλλο συκής που καλύπτει με ωραία ευχολόγια τη συνεχή αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων.

Το ίδιο κοντά ποδάρια αποδείχτηκε ότι είχε και το αίτημα «εξαίρεσης» του ΣΕΠΕ από τις διαθεσιμότητες – απολύσεις που πρόβαλλαν από κοινού ο «Σύλλογος Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρητών» και ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Επιθεωρητών Εργασίας». Οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων ΔΕ του ΣΕΠΕ που ήδη ανακοινώθηκαν και οι παραπέρα σχεδιασμοί που διαφαίνονται μέσα από τις φήμες για την ενοποίηση των Διευθύνσεων δείχνουν ότι κανένας οργανισμός και καμία υπηρεσία δεν μπορεί να «εξαιρεθεί» από την κυβερνητική βαρβαρότητα, όσους τεμενάδες και επικλήσεις στις «μνημονιακές υποχρεώσεις» και αν κάνουν οι συνδικαλιστές στους χώρους μας.

Χρειάζεται να πάρουμε άμεσα την υπόθεση στα χέρια μας, να μην εμπιστευθούμε την αντίδραση μας στα κυβερνητικά σχέδια σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις «επιδέξιων» συνδικαλιστών. Πρέπει να απαιτήσουμε την ΑΜΕΣΗ σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων και λήψη αποφάσεων για αγωνιστική απάντηση αν τα κυβερνητικά σχέδια προχωρήσουν. Να ενημερώσουμε ΑΜΕΣΑ συνδικάτα και Ομοσπονδίες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της αντεργατικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει και από αυτά καταδίκη των κυβερνητικών σχεδίων.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ

 

Περισσότερα

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...

Κινητοποιήσεις σε ΚΑΤ – Ευγαγγελισμό ενάντια στις φιέστες για τα επί πληρωμη απογευματινά χειρουργεία ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός ενάντια στις φιέστες της κυβέρνησης για...