Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστική Συνεργασίας των Εργαζομένων στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφε-ισα

 Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνέχισαν να περνάν μέτρα που να χτυπούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, μέτρα που να εξασφαλίζουν την κερδοφορία για τους μεγάλους και το ξεζούμισμα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν αφήσει ανέπαφες και τις εξελίξεις στο εργοστάσιο, με την μετατροπή του εργοστασίου σε εργοστάσιο παραγωγής IQOS, όπως όλοι γνωρίζουμε, με σκοπό την μεγαλύτερη κερδοφορία για την εταιρία και το ταυτόχρονο ξεζούμισμα των εργαζομένων στα τμήματα της παραγωγής αφού το εργοστάσιο θα είναι 7ημερης λειτουργίας. 

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η παρουσία του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο η οποία συνέπεσε με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά στη Βουλή.

Ο συνειρμός που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση, είναι καθαρός: Από τη μια ένας επιχειρηματικός όμιλος (Philip Morris) που επενδύει κεφάλαια στην Ελλάδα και, από την άλλη, ένα νομοσχέδιο που βελτιώνει τάχα την προστασία των εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κάπως έτσι προσπαθούν τα κυβερνητικά επιτελεία να χτίσουν το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης».

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Κύριος Τσίπρας, παρουσίασε την καπιταλιστική ανάπτυξη ωφέλιμη όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, ωστόσο βρήκε συγκεκριμένα λόγια μόνο για να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι η εγγύηση για την κερδοφορία τους. Όπως άλλωστε υπογράμμισε, για να βγει η οικονομία από την κρίση πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα με μια σειρά κίνητρα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση τα οποία διαφήμισε μπροστά μας.

Δεν παρέλειψε να «εξάρει» την υγιή επιχειρηματικότητα και να «συγχαρεί» την εταιρεία «Παπαστράτος», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν την τύχη να εργάζονται σε μια «υγιή επιχείρηση». Η αλήθεια όμως είναι ότι η δική τους ανάγκη για «σταθερότητα» και «ανάπτυξη» σημαίνει αστάθεια, αβεβαιότητα και χειροτέρευση στη δική μας ζωή.

Συνάδελφε-ισα

Όσον αφορά τις αλλαγές για το ωράριο πολλά σενάρια ακούγονταν για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, το βέβαιο όμως είναι ένα για τους εργαζόμενους, ότι  η ζωή τους θα γίνει άνω κάτω, θα δουλεύουν περισσότερες μέρες συνεχόμενα, θα ξεχάσουν τι σημαίνει Σαββατοκύριακο,  θα έχουν λιγότερες μέρες για να μπορούν να τις περνούν μαζί με τις οικογένειες τους. Και όλα αυτά για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία της εταιρείας.

 Μάλιστα στο συμβούλιο που έγινε στις 4/9/2017 ο Πρόεδρος του σωματείου ανακοίνωσε ότι στις 11/9/2017 θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα εργασίας, πιλοτικά όπως λέει, ενώ είχαν δεσμευτεί σε παλιότερη ΓΣ ότι για τον νέο τρόπο εργασίας θα αποφασίσουν οι ίδιοι εργαζόμενοι. Για ακόμη μία φορά όπως αποδεικνύεται εξαπατούν τους εργαζόμενους με στόχο να ικανοποιήσουν τα θέλω της εταιρίας χωρίς να υπολογίζουν κανέναν.

Επικαλούνται μάλιστα την μεγάλη πλειοψηφία που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι στις πρόσφατες εκλογές και με αυτό το αφήγημα προσπαθούν να ¨ξεγελάσουν¨ και να παραποιήσουν την αλήθεια.

Προσπάθησαν μάλιστα να δημιουργήσουν σύγχυση για την θέση που έχει η ΔΑΣ για την σταθερή πενθήμερη εργασία λέγοντας πως ” είναι χαρούμενοι που η ΔΑΣ συμφωνεί στο κυλιόμενο ωράριο”.

 

Τους λέμε λοιπόν καθαρά ότι είμαστε απέναντι σε αυτή την συμφωνία για τον τρόπο εργασίας που καταργεί την πενθήμερη εργασία και κατοχυρώνει επίσημα το 12ωρο.

 

Η Δ.Α.Σ απ την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ζήτημα στην αληθινή του πλευρά, όπως την βιώνουμε εμείς σαν εργαζόμενοι: ελαστικές σχέσεις εργασίας ( συμβασιούχοι πολλών ταχυτήτων, πρακτικάριοι που καλούνται να αναλάβουν δουλειά που πριν την έβγαζαν συνάδελφοι με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξαντλητικά ωράρια, με υπερωρίες, με συναδέλφους στα γραφεία που δουλεύουν 10 και 12 ώρες, με πετσοκομμένες θέσεις εργασίας η Δ.Α.Σ ανέδειξε από την αρχή το ζήτημα της σταθερής μέχρι 5 μέρες συνεχόμενης εργασίας έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ξεκουράζονται, να περνούν χρόνο με τις οικογένειες τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, να γυρίσουν την πλάτη στην πλειοψηφία του σωματείου που όλο αυτό τον καιρό ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΎΕΙ για ένα δήθεν καλύτερο εργασιακό μέλλον ,που μόνο καλύτερο δεν θα είναι, και να απαιτήσουν τώρα:

  • Να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο το 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο.

  • Να προσληφθεί όσο προσωπικό χρειάζεται για να μην προβλέπεται στο πρόγραμμα εργασίας 1 ή 2 12ωρα το μήνα.

  • Να γίνει άμεσα Γ.Σ που θα μπουν όλες οι προτάσεις και θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι το νέο ωράριο.

  • Να γίνει μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου. Να σταματήσει αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου τώρα.

 

 

 

 

 

Δ.Α.Σ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ.

 

 

 

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...