Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Για τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για το Λύκειο

Δημοσιεύτηκε στις

Όχι στο “νέο λύκειο” της αμάθειας, του ανταγωνισμού και της αδιοριστίας!

Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Στις 3 Σεπτέμβρη ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε τις αλλαγές που θα εμπεριέχει το «νέο λύκειο». Αλλαγές που όχι μόνο δεν βελτιώνουν το σχολείο αλλά αντιθέτως εντείνουν τα προβλήματα και το κάνουν χειρότερο, αφού:

  • Χτυπούν τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου, που πλέον μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε προθάλαμο για τις πανελλήνιες, χάνει κάθε εκπαιδευτική αξία.

  • Το σχολείο γίνεται ακόμα πιο ψυχοφθόρο και ο ανταγωνισμός των μαθητών μεγαλώνει. Όχι απλά δεν καταργούνται οι πανελλήνιες αλλά πλέον οι μαθητές καλούνται να δώσουν διπλές εξετάσεις προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς και βάζουν ακόμα πιο πολλά εμπόδια στα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. Η μετατροπή του Γενικού Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο εντείνει την παραπαιδεία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία.

  • Προωθούν πιο αποφασιστικά το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και την πρόωρη επαγγελματική επιλογή! Στρέφει ακόμα περισσότερους μαθητές στην πρόωρη επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), στις 2χρονες σχολές κατάρτισης, για να αποτελέσουν αύριο το φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Όλες αυτές οι αλλαγές όμως, δεν απασχολούν μόνο τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές – αυριανούς εκπαιδευτικούς. Η μείωση των διδακτικών ωρών από 32 σε 29 σηματοδοτούν και υποχρεωτική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά 500 καθηγητές, οι οποίοι αντιστοιχούν στις 10.000 λιγότερες διδακτικές ώρες πανελλαδικά. Μαζί με τα ήδη τεράστια κενά στα σχολεία, την μη πραγματοποίηση προσλήψεων και την διαρκή ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών, τους χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς γκρεμίζει τα όνειρα και τις δυνατότητες χιλιάδων απόφοιτων να προσφέρουν στους μαθητές σαν εκπαιδευτικοί! Είναι προκλητική και απαράδεκτη η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι «οι φιλόλογοι είναι οι πιο ευνοημένοι στο εκπαιδευτικό σύστημα» όταν χιλιάδες απόφοιτοι παραμένουν άνεργοι! Το ακόμα πιο ταξικό και εξοντωτικό σχολείο που ετοιμάζουν θα φέρει και την εξόντωση των εκπαιδευτικών που θα τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν το εβδομαδιαίο ωράριό τους.

Οι αλλαγές είναι στενά συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού η όλη προσπάθεια για αφαίρεση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία μας, έρχεται να κουμπώσει κατάλληλα με τα νέα μέτρα. Κι αυτό γιατί με την πλήρη κατάργηση των λατινικών ή την κατάργηση, ως μαθήματα γενικής παιδείας, των μαθηματικών, της ιστορίας, της φυσικής, κ.α. αποκλείονται οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί εργαζόμενοι από την εκπαίδευση!

Με βάση αυτές τις εξελίξεις το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές σε επαγρύπνηση για πιθανές αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών μας, ιδιαίτερα στις σχολές που προορίζονται να στελεχώσουν το νέο εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι αλλαγές αυτές θα είναι σίγουρα σε αντιδραστική κατεύθυνση καθώς θα αποσκοπούν στην προσαρμογή του «νέου» εκπαιδευτικού στο «νέο» λύκειο. Θέλουν το νέο εκπαιδευτικό να προωθεί στους μαθητές την εμπέδωση των ταξικών ανισοτήτων, την κατηγοριοποίηση των μαθητών και τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους. Γνωρίζουμε καλά ότι αφαιρούν γνώση για να μας πούνε έπειτα ότι δεν είμαστε αρκετά “ανταγωνιστικοί” και να κυνηγάμε συνεχώς εφόδια επί πληρωμή για μια θέση στον ήλιο!

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να βρεθούν στο πλευρό των μαθητών που ετοιμάζονται για μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο-έκτρωμα!

Καλούμε ιδιαίτερα τους φοιτητές των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών να πάρουν στα χέρια τους το δικό τους μέλλον και να βάλουν εμπόδια στο «νέο λύκειο» της αμάθειας, του ανταγωνισμού και της αδιοριστίας!

Το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σημερινό σχολείο να μην κατατεθεί! Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει

Διεκδικούμε:

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

  • Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία μας και στην αλλαγή των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μας σε αντιδραστική κατεύθυνση.

  • Δικαίωμα σε όλους τους μαθητής να διεκδικήσουν την πρόσβαση σε όλες τις σχολές. Αποσύνδεση του Λυκείου από την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

  • Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Παιδεία στο ύψος των αναγκών.

  • Πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε υποδομές και

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...