Ανακοίνωση Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών : Πάρτε πίσω το Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κινητοποίηση στις 31 Ιούλη έξω από τη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στις

 

Το νομοσχέδιο για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση είναι η εφαρμογή του 4ου μνημονίου στη παιδεία, η συνέχεια της επίθεσης που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- ΕΕ έχουν εξαπολύσει για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

 Μετά το 4ο μνημόνιο και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων σε άσχετο νόμο για τα ψάρια που έφερε η κυβέρνηση, τώρα στο κατακαλόκαιρο με κλειστά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέρνει νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Νομίζει ότι εάν το “περάσει νύχτα”, θα μας κάνει στην άκρη και δεν θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη αντίσταση φοιτητών και σπουδαστών μαζί με το λαό. Eίναι γελασμένοι!

 Τι φέρνει το νομοσχέδιο του 4ου μνημονίου:

  1.  Βάζει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά (ακόμα και σε αυτά που δεν υπάρχουν) μετατρέποντας και με τη βούλα τα ιδρύματα σε μαγαζιά και τους φοιτητές σε πελάτες.
  2. Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, σημαίνει ιδρύματα μαγαζιά που αν δεν βγαίνουν οικονομικά θα κλείνουν ή θα υπολειτουργούν. Στα ακαδημαϊκά συμβούλια θα σχεδιάζουν με τους επιχειρηματίες και φορείς πώς τα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην ντόπια αγορά μακριά από τις ανάγκες του λαού και των φοιτητών για μόρφωση και δουλειά.

  3. Δημιουργούν ακόμα περισσότερα πτυχία πολλών ταχυτήτων- διαβατήρια για την κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Θεσμοθετούν τα διετή προγράμματα σπουδών, πολλαπλασιάζουν τα προγράμματα κατάρτισης-δια βίου εκμετάλλευσης. Αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, οι απόφοιτοι θα είναι σε συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών και βαθμίδων μήπως και καταφέρουν να δουλέψουν σε αυτό που σπούδασαν.

  4. Τα νέα βαφτίσια που κάνουν στα ΤΕΙ (με τις αλλαγές στα ονόματα των οργάνων διοίκησης και των καθηγητών) δεν απαντούν στις αγωνίες και τα μεγάλα προβλήματα των σπουδαστών στα ΤΕΙ. Τα εμπόδια για να σπουδάσουμε παραμένουν, η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τεράστιες, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στις σχολές μας.

Έχουμε πόλεμο με τη κυβέρνηση και τους συμμάχους της!

Ο ψευτοκαυγάς που στήνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ δεν έχει σχέση με την ουσία του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει και προωθεί τους νόμους που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέσπισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί με τις πρυτανικές αρχές και μερίδα καθηγητών συμφωνούν στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην κατηγοριοποίηση αποφοίτων και ιδρυμάτων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο κουρνιαχτός που σηκώνει η ΝΔ με αφορμή το άσυλο δείχνει τον πόθο της να εφαρμόσει η ίδια καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζοντας αστυνόμους στις σχολές. Ενώ είναι προκλητικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στήνει νέα μαθητοδικεία, ρίχνει χημικά στους συνταξιούχους και προωθεί την κατάργηση της απεργίας, να “υπερασπίζεται” τις αξίες του ασύλου!

Οι φοιτητές και σπουδαστές μέσα από τους συλλόγους τους είναι η δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που μπορεί να τα βάλει με την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, να αποτρέψει την κατάργηση του ασύλου, να ανοίξει δρόμο για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά, σε γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Δεν θα μας πιάσουνε στον ύπνο!

Διεκδικούμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!

Διεκδικούμε τώρα

  • Όλη η απαραίτητη για το επάγγελμα γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο επάγγελμά μας να είναι το πτυχίο μας. Καμία αποσύνδεση πτυχίου -επαγγέλματος, όπως με την αφαίρεση της Παιδαγωγικής επάρκειας. Απαιτούμε να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Όχι στη λεγόμενη «αυτονομία των Ιδρυμάτων που οδηγεί τα ιδρύματα να λειτουργούν ως μαγαζιά, ανοίγει νέους δρόμους για τα δίδακτρα.

  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για τέλος εγγραφής και τζάμπα δουλειάς των μεταπτυχιακών φοιτητών.

  • Κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, με σύγχρονο εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, άμεσα προσβάσιμο στους φοιτητές και σπουδαστές.

  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα και αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές.

 

Όλοι στην κινητοποίηση έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα 31 Ιούλη στις 11 πμ!

Περισσότερα

H ΔΑΣ για τις εκλογές στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου – Διπλασιασμός σε ψήφους,ποσοστά και έδρες

Η ΔΑΣ ΝΤ ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει τους αντιπροσώπους που ενίσχυσαν διακριτά το ψηφοδέλτιο και διπλασίασαν...

112 Φοιτητικοί Σύλλογοι συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη 112 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, θα συναντηθούν στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου...

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Ν.Πελοποννήσου – Όχι αναμογεννήτριες στον Μαίναλο

ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΕ ΜΑΙΝΑΛΟ, ΛΥΚΑΙΟ ΟΡΟΣ, ΠΑΡΝΩΝΑ ! Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου...