Ανακοίνωση για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας από τα Σωματεία των Ηθοποιών και Μουσικών

Δημοσιεύτηκε στις

 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των Σωματείων των Ηθοποιών και Μουσικών στο Υπουργείο Εργασίας.

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η απαράδεκτη στάση του Υπουργείου να υπονομεύσει τις προσπάθειες των Σωματείων μας, που εδώ και μήνες βρίσκονται στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο θέατρο και αντ’ αυτού να καλέσει τους ιδιοκτήτες των μεγάλων Θεάτρων και να ανοίξει τη συζήτηση για κανόνες λειτουργίας των Θεάτρων, βγάζοντας από το τραπέζι τον όρο Συλλογική Σύμβαση και προσπαθώντας να βοηθήσει τους εργοδότες που πιέζονται για Συλλογικές Συμβάσεις.

Σ’ αυτή την κυβερνητική φιέστα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) που αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των δύο Σωματείων και χωρίς το ίδιο της το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει συνεδριάσει, προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να μας πείσουν ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση μπορούν να αποτελέσουν λύση για τα προβλήματα μας. Αγνοώντας κάθε διαδικασία, έκαναν και με αυτό τον τρόπο ότι μπορούσαν για να βγάλουν την εργοδοσία από το τραπέζι της συζήτησης με τα Σωματεία, που εκπροσωπούν εργαζόμενους που αγωνίζονται για Σ.Σ.Ε. εδώ και μήνες. Για μια ακόμη φορά αποτέλεσαν τον πυροσβέστη της εργοδοσίας.

Στη σημερινή κινητοποίηση η Υπουργός κ. Αχτσιόγλου αρνήθηκε επίμονα να δει τους εκπροσώπους των Σωματείων μας. Αρνήθηκε ακόμα και το αίτημα 4 μέλη των Δ.Σ. των Σωματείων να της μεταφέρουν τα αιτήματά μας για 10 λεπτά!!!

Μετά από εντολή της η Αστυνομία έκλεισε όλες τις εισόδους του Υπουργείου αποκλείοντας πίσω από τις κλειστές πόρτες τους εργαζόμενους αλλά και τα επόμενα ραντεβού της που όπως μας έλεγε δεν μπορούσε να καθυστερήσει ούτε 10 λεπτά.

Το Υπουργείο μπορεί να σταματήσει τα ψέματα ότι δήθεν οι πόρτες του είναι πάντα ορθάνοιχτες στους εργαζόμενους και ότι το πρόβλημα ήταν των Σωματείων μας, που τάχα αρνήθηκαν να παραβρεθούν στη συνάντηση. Τα προεδρεία του ΣΕΗ και του ΠΜΣ ουδέποτε κλήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση, αφού, καθώς φαίνεται ΠΟΘΑ, Υπουργείο και εργοδοσία τα έχουν βρει μεταξύ τους και αρνούνται να μιλήσουν με τους εργαζόμενους. Κι αν το Υπουργείο μιλώντας με την ΠΟΘΑ, πιστεύει ότι μιλά με τους εργαζόμενους, να τους πληροφορήσουμε ότι η ΠΟΘΑ όχι μόνο δεν έχει συγκαλέσει ΔΣ εδώ και τρεις μήνες γι΄ αυτές της τις κινήσεις, παρά τα επανειλημμένα γραπτά μας αιτήματα, αλλά επιμένει να διαπραγματεύεται ένα περιεχόμενο άγνωστο τόσο στον κλάδο, όσο και στο Διοικητικό της Συμβούλιο, αγνοώντας αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Σωματείων μας. Εμείς ως Σωματεία δεσμευόμαστε μόνο από τις συλλογικές αποφάσεις που έχουν παρθεί στις Γενικές μας Συνελεύσεις και στα Διοικητικά μας Συμβούλια και που καμία σχέση δεν έχουν με το εν λόγω περιεχόμενο περί κανονιστικών ρυθμίσεων.

Κι αν όντως το Υπουργείο ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους να υπογράψει τώρα 751 ευρώ βασικό μισθό, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτικότητα, κι όχι να επιμένει στους μισθούς πείνας των 586 ευρώ.

Κι όσο για τις υποτιθέμενες φθορές, που υπέστη το Υπουργείο, οι εργαζόμενοι ούτε μπήκαν μέσα να σπάσουν, ούτε να προκαλέσουν το παραμικρό, απλά άνοιξαντις «ανοιχτές πόρτες» του Υπουργείου.

Φυσικά αυτές οι «τριμερείς συναντήσεις» είχαν άμεσα αποτελέσματα, αφού ακυρώθηκαν, με ευθύνη της εργοδοσίας, τα κανονισμένα ραντεβού μεταξύ ΣΕΗ, αφού το Υπουργείο και η ΠΟΘΑ τους έδωσαν τη κάλυψη και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη συζήτηση από την απαίτηση των Σωματείων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη συζήτηση μεταξύ των εργοδοτών για τη θέσπιση κανόνων που αφορούν και θεσμικά κεκτημένα μας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο χώρο του Θεάτρου να οργανωθεί απέναντι σ’ αυτό το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – εργοδοσίας και κυβερνητικού συνδικαλισμού και με τους αγώνες τους να διεκδικήσουν το σύνολο των αναγκών τους.

Η απάντησή μας θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, με παρουσία έξω από τα Θέατρα, με συζήτηση με τους ίδιους τους εργαζόμενους και με Απεργία στις 15 Μάρτη.

Ήδη οι επαφές μας δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες αρκετά Θέατρα να κλείσουν τη μέρα της Απεργίας.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος γι’ αυτό και θα νικήσει.

 

Για το Δ.Σ. του Π.Μ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                  Κώστας Σταυρόπουλος

 

 

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Η.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Λίλα Καφαντάρη                                                                       Ήρα Ρόκου

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...