Τοποθέτηση Ν. Παπαγεωργίου στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ (2.4.2020) για τη Μαύρη Βίβλο της εργοδοσίας.

Δημοσιεύτηκε στις

Τοποθέτηση στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ (2.4.2020) για τη Μαύρη Βίβλο της εργοδοσίας.

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα πρώτο, μικρό δείγμα από όσες καταγγελίες έφτασαν στα Συνδικάτα όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ώρα που ξεκίνησε η πανδημία μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας χωρίς προηγούμενο, που αξιοποιεί όσα μέτρα έχει πάρει ως τώρα η κυβέρνηση.

Με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διατάξεις που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς, λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για να μας πληρώνουν όποτε θέλουν, να μας απασχολούν όσο, όπου και όπως θέλουν.

Με αφορμή την πανδημία επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα δημοσιεύουμε τον πρώτο τόμο της άθλιας αυτής επίθεσης. Τη Μαύρη Βίβλο της εργοδοσίας.

Θα συνεχίσουμε να τους αποκαλύπτουμε.

Το καθήκον όμως κάθε σωματείου σε αυτές τις συνθήκες είναι να μην υποταχθούμε. Να δείξουμε ανυπακοή.

Να γίνουμε μια γροθιά για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας. Να πάρουμε όλα τα μέτρα συλλογικής αντιμετώπισης της επίθεσης στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους.

Να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, που βλέπει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος και που βρήκε την ευκαιρία να ισοπεδώσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε.

 

Ξεκινάμε με δυο ζητήματα που είναι ενδεικτικά για το τί ετοιμάζουν την επόμενη μέρα, αλλά και μετά την πανδημία.

  1. Η γνωστή εταιρεία PRAKTIKER αποφάσισε ότι μαζί με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και τον περιορισμό των μετακινήσεων έχουν ανασταλεί και οι συνδικαλιστικές λειτουργίες!!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο διακαής πόθος κάθε μεγαλοεργοδότη είναι να μπουν στο γύψο η συνδικαλιστική δράση, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα.

Τώρα μάθαμε ότι την εποχή της πανδημίας οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας των σωματείων που έχουν να κάνουν με τη ζωή των εργαζομένων είναι σε αναστολή, σε αντίθεση με τα στελέχη της πολυεθνικής που μπορούν να εφαρμόζουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό.

  1. Ακόμη πιο προωθημένη είναι η άποψη του Γενικού Γραμματέα του δήμου Ασπροπύργου, ο οποίος δήλωσε στους εργαζόμενους ότι έχουμε στρατιωτικό νόμο και ότι θα εκτελούν εντολές μόνο δικές του και του δημάρχου.

Ξεκινάμε με αυτά τα δύο για να κάνουμε από την αρχή ξεκάθαρο πώς ό,τι κι αν σκαρφιστούν, ότι κι αν κάνουν, όσο κι αν επενδύουν στο φόβο και την τρομοκρατία, το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται ούτε να αναστείλει, ούτε καν να περιορίσει τη δράση του.

Στις περισσότερες από τις καταγγελίες που δημοσιεύουμε, και σε εκατοντάδες άλλες, τα σωματεία μπήκαν μπροστά, ήταν το αποκούμπι των εργαζομένων, έβαλαν φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, πρόβαλλαν το μοναδικό πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε.

Από κει και πέρα, αναφέρουμε ορισμένες μόνο, χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατά κλάδο:

Στα Αεροδρόμια

  • Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται ακόμα και για 10 χρόνια, με αποστολή τηλεφωνικού μηνύματος, φορτώνοντάς τους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης. Την ίδια στιγμή ενημέρωνε τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία.
  • Παρόμοιες καταγγελίες είχαμε στα αεροδρόμια της Χίου, του Ηρακλείου και της Ρόδου.

Στο Εμπόριο που συναντάμε και τον κύριο όγκο των καταγγελιών σχετικά με την εντατικοποίηση και τα ελλιπή μέτρα προστασίας:

  • Τα super market Σκλαβενίτης και Lidl δεν χορηγούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους. Μάλιστα μέχρι πρότινος τους απαγόρευαν να φορούν μάσκα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προμηθεύονταν. Ακόμα και τώρα που με βάση την οδηγία του ΕΟΔΥ η εργοδοσία υποχρεούται να χορηγεί στους εργαζόμενους μάσκες, αυτές δεν παρέχονται.
  • Σχεδόν σε όλα τα super market δεν έχουν τοποθετηθεί τζάμια προστασίας στα ταμεία. Έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εντατικοποίηση της δουλειάς. Με ίδιους και λιγότερους εργαζόμενους αυξάνουν τους τζίρους. Δεν χορηγούνται ρεπό, δεν γίνεται η απαραίτητη καθαριότητα, πολλές φορές ούτε απολυμάνσεις.
  • Η επιχειρηματική εξυπνάδα έφτασε στο σημείο να γίνει προσπάθεια να περάσουν στο πολυκατάστημα Hondos της Θεσσαλονίκης τα καταστήματα καλλυντικών, ως …περίπτερα, για να τα κρατήσουν ανοιχτά!

Στον Επισιτισμό-Τουρισμό

  • Τα ξενοδοχεία Stanley και Acropol στην Αθήνα λειτουργούν κατ’ εξαίρεση με διαμένοντες ανθρώπους που είναι σε καραντίνα, πολλοί είναι φορείς του ιού. Εργοδοσία και κυβέρνηση αναγκάζουν τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να δουλεύουν σε μια υγειονομική βόμβα, θέτοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους σε άμεσο κίνδυνο.
  • Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν απολύσει ήδη από το Φλεβάρη όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν το μισό προσωπικό του κάθε ξενοδοχείου. Όλοι αυτοί είναι σήμερα έξω από το 800αρι.
  • Στην Αττική τα ξενοδοχεία Royal Olympic και Airotel που ανήκει μάλιστα στον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου, έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από το Φλεβάρη.
  • Ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας όπως το ΛΑΜΕΡ, Cretan Panorama, Europa Panormo, Happimag και άλλα, διαρρέουν ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου, ή ότι δεν θα επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους.
  • Κι επειδή «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», το φιλεργοδοτικό

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου υπέγραψε με τους ξενοδόχους του νησιού Τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει για ξενοδοχοϋπαλλήλους κάτω των 25 ετών, ή γι αυτούς με λιγότερο από 15 μήνες προϋπηρεσία, μισθό 100 ευρώ κάτω από την κλαδική.

  • Στο ξενοδοχείο Costa Navarino στην Πύλο η εργοδοσία μειώνει το μισθό σε όσους συνεχίζουν να δουλεύουν από 5% – 20% και δίνει επιπλέον υποχρεωτικά κανονική άδεια 15 ημερών.

Για τον Επισιτισμό:

  • Τα Catering Newrest, Geysinous στην Αττική έχουν ήδη επιβάλλει άδειες άνευ αποδοχών.
  • Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού αλλού τσακίζουν τους διανομείς με ατέλειωτα ωράρια, κι αλλού δίνουν άδειες άνευ αποδοχών.

Στα Τρόφιμα – Ποτά

  • Στην εταιρεία ΠΙΝΔΟΣ εργαζόμενος που παρουσίασε συμπτώματα παραπέμφθηκε από την επιχείρηση σε συνεργαζόμενη ιδιώτη ιατρό, με χρέωση επίσκεψης 20 ευρώ που πλήρωσε ο ίδιος.
  • Πολλά εργοστάσια έκλεισαν αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους, όπως το εργοστάσιο ζύμης Τσαμπάσης, ενώ άλλα πήραν μέτρα είτε για να μεγαλώσουν, είτε για να σώσουν τα κέρδη τους, όπως οι Iχθυοκαλλιέργειες SELONDA που αλλού έκανε 15 απολύσεις κι αλλού επέβαλλε 12ωρα.
  • Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) ανέστειλε σταδιακά τις συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ ανάγκασε τους πωλητές σε χρήση κανονικής και άδειας άνευ αποδοχών. Εκεί απολύθηκαν όλοι οι συμβασιούχοι.
  • Στην Αλλατίνη, στο Παλίρροια, στα πτηνοσφαγεία, του ΜΙΜΙΚΟΥ (όμιλος Φιλίππου), της ΠΙΝΔΟΥ και του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ, παντού η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν τις σαρδέλες. Στο Νιτσιάκο μάλιστα λιποθύμησε εργαζόμενος εν ώρα εργασίας και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει ενημέρωση για την υγεία του.

 

Στην ιδιωτική Υγεία

  • Στο διαγνωστικό κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ η εργοδοσία ανέστειλε τις συμβάσεις του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο μαγνητικό και τον αξονικό τομογράφο.
  • Η Βιοκλινική σταμάτησε τη συνεργασία με εταιρεία καθαρισμού με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες που εργάζονταν για 10 χρόνια εκεί, να μείνουν στο δρόμο.

Στην ιδιωτική Εκπαίδευση

  • Σε πολλά Κέντρα Μελέτης και φροντιστήρια ζητάνε από εργαζόμενους να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και να πληρωθούν μόνο την αποζημίωση των 800 ευρώ.

 

Ενέργεια

  • Η ΔΕΗ σταμάτησε τον εργολάβο Δάγλας στη Μεγαλόπολη και οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα.
  • Στα ΕΛΠΕ συπογράφτηκε από την πλειοψηφία του σωματείου η πρόταση της εταιρίας που προβλέπει μέχρι 30/4 12ωρη απασχόληση.

Στο Μέταλλο

  • Ο Όμιλος Στασινοπούλου βάζει λουκέτο σε μία σειρά εργοστάσιά του, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους.
  • Η ΕΚΜΕ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη απέλυσε 10 εργολαβικούς εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία CERAMETAL στο Κορωπί απέλυσε 6 εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία Passion Fashion  με πρόσχημα τη μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας, αναστέλλει τη  λειτουργία της  χωρίς να υπάρχει κρατική  εντολή ή κάποιο κρούσμα  και ουσιαστικά εξαναγκάζει  τους εργαζόμενους  να ξοδέψουν  τις ημέρες κανονικής αδείας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να  ακολουθήσουν άδειες άνευ αποδοχών.

Στη Χημική βιομηχανία

  • Στο εργοστάσιο “Πλαστικά Καράτζης” στο Ηράκλειο δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, ούτε στο εργοστάσιο, ούτε στα κεντρικά γραφεία του. Ελάχιστα είναι τα αντισηπτικά, μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων σε μικρούς χώρους και δεν χορηγούνται καθόλου άδειες ειδικού σκοπού.

Μέσα Μαζική Ενημέρωσης

  • Οι ραδιοσταθμοί SPORT 24 & LEGENT ανέστειλαν τη λειτουργία τους, στέλνοντας στην ανεργία, χωρίς μέτρα στήριξης, όλους τους εργαζόμενους.

Μεταφορές

  • Στο πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά έχουν διαπιστωθεί 21 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ το καράβι να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.
  • Στα ΚΤΕΛ Χανίων και Ρεθύμνου έγιναν πάνω από 250 απολύσεις.
  • Στις ναυτιλιακές εταιρείες MINOAN LINES, ATTICA, SEAJET, ΑΝΕΚ έχουν γίνει απολύσεις ναυτεργατών και συνεργείων επισκευής.

Τηλεπικοινωνίες

  • Η Forthnet ήταν η εταιρεία στην οποία, από τις πρώτες κιόλας μέρες που ξεκίνησε η πανδημία και πριν πάρει διαστάσεις, εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κτήριο της επιχείρησης στην Καλλιθέα. Η εργοδοσία αντί να δώσει άδειες, μετέφερε εργαζόμενους σε άλλα κτήρια. Οι εργαζόμενοι βέβαια αρνήθηκαν να πάνε για δουλειά.
  • Στην Teleperformance οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι παρακολουθούνται από κάμερα.
  • Στην TTEC (τηλεφωνικό κέντρο) έγιναν 27 απολύσεις με πρόσχημα ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός και ότι δεν υπάρχει δουλειά. Οι απολύσεις έγιναν στο τμήμα του booking (κλείσιμο εισιτηρίων, ξενοδοχείων κτλ).
  • Στην εταιρία πληροφορικής Openbet έγιναν 2 απολύσεις.

Τύπος – Χαρτί

  • Στη ΒΙΟΧΑΡΤΕΛ (χαρτοποιία στο Κορωπί) απολύθηκε Ινδός εργαζόμενος, που εργάζονταν εκεί 2 χρόνια. Από καταγγελίες εργαζόμενων μεταναστών έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη ότι δεν γνωρίζουν ελληνικά, τους βάζει να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις για να μην πληρώσει την αποζημίωση απόλυσης.

Καθαρισμός

  • Στην ISS η εργοδοσία έχει επιβάλλει άδειες άνευ αποδοχών, εξαναγκασμούς σε παραίτηση και εφαρμόζει ελλιπή μέτρα προστασίας.
  • H εταιρεία καθαρισμού SARPA (εξωτερικός συνεργάτης του ΙΚΕΑ) υποχρέωσε τους υπαλλήλους της να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών χωρίς καμιά άλλη απαίτηση από την εταιρεία.

Κλωστοϋφαντουργία

  • Στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 μήνες.

Κατασκευές

  • Σε εργοτάξιο στο ξενοδοχείο Τρούλη, στο Πάνορμο Κρήτης, 50 οικοδόμοι στοιβάζονται σε διπλανό ξενοδοχείο για να συνεχιστούν οι εργασίες.
  • Σε εργοτάξια στο Ηράκλειο, στα ξενοδοχεία Λητώς και Stella, δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής.

Δημόσιο

  • Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης οι υπηρεσίες λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων. Επίσης στις υπηρεσίες της ίδιας αποκεντρωμένης, δεν έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις κτιρίων και αυτοκινήτων.

Καταγγελίες για τη λειτουργία των Δήμων και ΟΤΑ

  • Στη Νίσυρο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Σάμο, στη Νέα Σμύρνη, στην Πεντέλη και στον Πειραιά δεν έχουν παρθεί επαρκή μέτρα προστασίας, δεν έχουν δοθεί ούτε γάντια, ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά, ή έχουν χορηγηθεί σε ελάχιστες ποσότητες.
  • Στην Αθήνα παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι 23 εργαζόμενοι για τρεις μήνες. Πρόκειται για ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό με συμβάσεις στο 6ο δημοτικό Ιατρείο στο δήμο της Αθήνας. Επίσης δεν δίνονται σε εργαζόμενες μητέρες ειδικές άδειες με την αιτιολογία ότι είναι στη πρώτη γραμμή.
  • Η ΦΟΔΣΑ Α.Ε. του δήμου Χερσονήσου υποχρέωσε καρκινοπαθή να πάρει ημέρες από την κανονική της άδεια και απαίτησε από εργαζόμενο που είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα και βρισκόταν σε καραντίνα 14 ημερών από τον ΕΟΔΥ, να επιστρέψει στη δουλειά του.

Στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ θα είναι αναρτημένος όλος ο Α τόμος της Μαύρης αυτής Βίβλου που συνοπτικά παρουσιάσαμε σήμερα.

Θα επανέλθουμε σύντομα

Ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι

Κανείς δεν θα μείνει μόνος απέναντι

σε Πανδημία, Κυβέρνηση και Εργοδοσία.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να απαιτούμε να παρθούν

τώρα μέτρα προστασίας της ζωής μας

και των εργατικών δικαιωμάτων

Περισσότερα

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...