Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας : 24 Οκτώβρη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση

0
image_pdfimage_print

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Κυριακή 24 Οκτώβρη – 6μμ – Δημαρχείο Αρτάκης

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

με την ολοκλήρωση της θητείας του Συνδικάτου μας μπορούμε να πούμε ότι η δράση που αναπτύξαμε εμπόδισε την επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα σε πολλούς χώρους δουλείας του κλάδου και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν και νέες κατακτήσεις. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στους αγώνες μέσα στην πανδημία για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση του συστήματος υγείας, για να εμποδιστεί η ψήφιση νέων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων, να υπάρχουν νίκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία τα όποια μέτρα προστασίας πάρθηκαν στους χώρους δουλειάς του κλάδου(τέστ, ενίσχυση καθαριότητας κτλ) έγιναν κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου μας και των επιχειρησιακών σωματείων.

Ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι και το ότι και σε αυτήν την θητεία νέοι εργαζόμενοι οργανώθηκαν στον κλάδο και από νέους χώρους δουλειάς, έγιναν βήματα συμπόρευσης του Συνδικάτου μας με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Η ίδρυση νέων επιχειρησιακών σωματείων στον ΜΙΜΙΚΟ, την AVRAMAR και την ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ-ΜΑΖΑΡΑΚΙ-ΣΚΑΛΕΖΑ, αυξάνει τη δυναμική των αγώνων μας.

Οργάνωση αγώνας αλληλεγγύη!

 Αυτά είναι τα δικά μας “όπλα” απέναντι σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό!

 Είναι σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε αυτή η δράση η κατάσταση σήμερα θα ήταν χειρότερη.

Οι εργαζόμενοι μέσα από την οργάνωση έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας, για να ζήσουμε καλύτερες ημέρες εμείς, οι οικογένειές μας και τα παιδιά μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Παντού, σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας, φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση για την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων στα δικαιώματά μας, τις συνθήκες δουλείας, τα μεροκάματα, γενικά τις συνθήκες ζωής μας.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σημαντικές εστίες αντίστασης και διεκδίκησης. Ήδη υπάρχουν σημαντικοί αγώνες που εμπνέουν αισιοδοξία, που μας δείχνουν το δρόμο.

 • Ποιος δεν ένοιωσε ικανοποίηση όταν είδε τα χιλιάδες παπάκια με τα κόκκινα κουτιά των ντελιβεράδων της efood να επιβάλουν το δίκιο τους, να πετυχαίνουν με τον αγώνα τους, την οργάνωσή τους και την αλληλεγγύη όλης της χώρας όχι μόνο να μην χάσουν τα δικαιώματά τους, αλλά να μετατραπούν και οι συμβάσεις όλων σε αορίστου χρόνου;
 • Ποιος εργαζόμενος δε νοιώθει δέος για το μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για να μην κλείσει η επιχείρηση, να μην χάσουν τη δουλειά τους, να μην σακατεύονται; Ποιος θα το έλεγε πως για δύο χρόνια θα κρατούσαν το εργοστάσιο ανοιχτό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ότι θα έκλεινε και πως θα ήταν ακόμη στη δουλειά;
 • Ποιος δεν ένοιωσε οργή όταν έβλεπε τη φωτιά να κατακαίει για 8 ολόκληρες μέρες τη Βόρεια Εύβοια; Αλλά και ποιος δε νοιώθει δικό του τον αγώνα των πυρόπληκτων που με τα σωματεία, συλλόγους και επιτροπές αγώνα των χωριών παλεύουν για ουσιαστικά μέτρα για να μείνουν στον τόπο τους, για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα;
 • Ποιος δεν παίρνει θάρρος από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 4,5% των εργατών στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες, την υπογραφή αυξήσεων σε εργοτάξια και αλλού, την ώρα που οι μισθοί μας απειλούνται συνεχώς;

Αυτός είναι ο δρόμος για να μπλοκάρουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει ανεξάρτητα ποια θα είναι κάθε φορά η κυβέρνηση.

Η σημερινή κατάσταση διαμορφώθηκε με τους νόμους και την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο προηγούμενο νομικό “οπλοστάσιο”, έφερε τον περασμένο Ιούνη το νόμο “έκτρωμα” του Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί και επεκτείνει τις απλήρωτες υπερωρίες, κάνει νόμο τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν πάνω από τα μισά του άρθρα, όμως καταδικάστηκε από τη συντριπτική  πλειοψηφία των εργατών! Αυτό έδειξαν οι τρεις απεργιακές μάχες του Μαΐου – Ιουνίου στις οποίες πρωτοστάτησε το Συνδικάτο μας μαζί με άλλα Σωματεία της περιοχής. Απεργίες που πλημμύρισαν τη Χαλκίδα, που σε όλους τους εργασιακούς χώρους του κλάδου μας εκφράστηκε τουλάχιστον μια φορά καθολική απεργία.

Με το σχόλασμα από τη δουλειά δεν τελειώνουν τα βάσανα…

Ο καθένας μας έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια ακόμη και σε βασικά είδη όπως και τις υπέρογκες τιμές του ρεύματος και των καυσίμων που μας μαδάνε τους έτσι και αλλιώς χαμηλούς μισθούς μας. Είναι η μόρφωση των παιδιών μας που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, σε 25άρια τμήματα, χωρίς να έχουν έρθει ακόμη οι καθηγητές τους, που έχουν αποκτήσει τεράστια κενά μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης. Είναι η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας όπου μετά από 2 χρόνια πανδημίας παραμένουν υποστελεχωμένα.

Οι ελλείψεις στην υγεία και την παιδεία, η ακρίβεια, δεν είναι φυσικά φαινόμενα! Έχουν αιτία τις επιλογές των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την ανάγκη  μας για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, για σύγχρονες υποδομές υγείας και μόρφωσης ως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και ως ευκαιρία για κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα συμφέροντά μας δεν είναι κοινά. Οι ανάγκες μας για ασφάλεια κατά την εργασία, για σταθερό χρόνο εργασίας χωρίς εξαντλητικές υπερωρίες, για αξιοπρεπή μισθό ώστε να ζήσουμε τις οικογένειες μας αντιμετωπίζονται ως κόστος. Το μόνο που μετράει για αυτούς είναι το κέρδος τους και πως αυτό θα διατηρείται και θα αυξάνεται.

Παρότι ζούμε στο 2021 και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να μας είχε απαλλάξει από την κοπιαστική ζωή, αντί αυτού βλέπουμε πως:

 • Στον ΜΙΜΙΚΟ, παρά τις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών και την κερδοφορία της επιχείρησης, η εργοδοσία δε συντηρεί τα μηχανήματα με αποτέλεσμα η δουλειά να βγαίνει πιο δύσκολα, να υπάρχουν 10ωρα και 12ωρα που από την άλλη επιζητούνται από τους συναδέλφους γιατί οι αμοιβές είναι στα τάρταρα. Μέσα στην πανδημία το εργοστάσιο έγινε χώρος υπερμετάδοσης του ιού χωρίς μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.
 • Ο όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών AVRAMAR που δημιουργήθηκε από τις ΝΗΡΕΑ – ΣΕΛΟΝΤΑ – ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, αφού έγινε κολοσσός, οδηγεί μονάδες σε κλείσιμο με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να απειλούνται με απόλυση ή μετακίνηση ακόμη και σε άλλη περιφέρεια.
 • Σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου συνάδελφοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω εργολαβικών/δουλεμπορικών γραφείων χωρίς δικαιώματα.
 • Στην Κελαϊδίτης ΕΠΕ η εργοδοσία οφείλει ένσημα ενάμιση περίπου χρόνου!
 • Στο Παλίρροια, που θεωρείται «πρότυπη και εξαγωγική επιχείρηση» με μεγάλη κερδοφορία, εδώ και χρόνια νέες προσλήψεις γίνονται με τον κατώτατο μισθό.
 • Οι συνάδελφοι μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις αντιλαϊκής πολιτικής στις χώρες τους, ζουν και εργάζονται σε ακόμη χειρότερες συνθήκες. Πολλοί είναι ανασφάλιστοι με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, μένουν σε παράγκες ακόμη και μέσα σε χώρους εργοστασίων ή σε χωράφια, εργάζονται επταήμερο, η ζωή τους δε μετράει.

Τώρα πρέπει η πάλη μας να κλιμακωθεί!

Συντονισμένα, όλοι μαζί, σε κάθε χώρο δουλειάς
ώστε να μείνει ο νόμος “έκτρωμα” κουρελόχαρτο,
να μην εφαρμοστεί!

Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι
που μας κάνουν το βίο αβίωτο!

 

Έτσι θα συνεχίσουμε! Οργανώνουμε τον αγώνα μας! Κανένας μόνος!

Αυτό άλλωστε φοβούνται τόσο η εργοδοσία όσο και οι κυβερνήσεις της. Για αυτό συνεχώς επιδιώκουν να βάλουν όλο και περισσότερα εμπόδια στη δράση των Σωματείων. Για αυτό μετά τα εμπόδια για την απόφαση απεργίας, την κήρυξη σύμφωνα με τα όσο ίσχυαν μέχρι σήμερα ως παράνομων 9 στις 10 απεργιών, τώρα η σημερινή κυβέρνηση έφερε το νόμο “έκτρωμα” του Χατζηδάκη που επιδιώκει να σταματήσει τη συνδικαλιστική δράση, τη ζωντανή συζήτηση στους χώρους δουλειάς και στα Σωματεία, να εφαρμόσει το μαζικό φακέλωμα Σωματείων και συνδικαλιστών, να απελευθερώσει τις απολύσεις συνδικαλιστών.

Ο νόμος έκτρωμα δεν βάζει στο στόχαστρο τους εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους ομοίους τους σε κάθε περιοχή που δεν ξέρουν που πέφτουν οι χώροι δουλειάς.

Στο στόχαστρο θέλει να βάλει τα ζωντανά συνδικάτα που αναπτύσσουν δράση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δε θα τους περάσει!

Αφού οι ανάγκες μας δεν έχουν ικανοποιηθεί δε μπορούν να σταματήσουν και τον αγώνα μας! Άλλωστε, αυτό δεν έγινε ποτέ στην ιστορία ως τώρα όσοι νόμοι και αν ψηφίστηκαν.

Οργανώνουμε την πάλη μας!

Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας!

Σήμερα με τη μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δε νοείται να μην έχουμε χρόνο να δούμε τα παιδιά μας, να ξεκουραστούμε, να τελειώνει ο μισθός πριν βγει ο μήνας.

Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις.

Διεκδικούμε παντού:

 • Αυξήσεις στους μισθούς σε κάθε χώρο δουλειάς, κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 • Μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας για να μη γυρίζουμε σακατεμένοι από τη δουλειά.
 • Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Το εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό όπλο, όμως δεν είναι πανάκια, πολύ περισσότερο δεν είναι μέσο διάσπασης των εργαζομένων.
 • Κατάργηση του νόμου “εκτρώματος” Χατζηδάκη που προβλέπει 10ωρη δουλειά, υπερωρίες που πληρώνονται με ρεπό. Που βάζει νέα εμπόδια στη δράση των Σωματείων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 • Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ ως βάση για αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις.
 • Να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων!

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Κυριακή 24 Οκτώβρη – 6μμ – Δημαρχείο Αρτάκης

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ

Κλιμακώνουμε τη δράση μας με τις διεκδικήσεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς, συζητάμε και οργανώνουμε τον αγώνα μας.

Share.

Comments are closed.