Συμβολική κίνηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας στο Κέντρο Υγείας στην Ιτέα.

0
image_pdfimage_print

Πραγματοποιήθηκε ανάρτηση πανό και μοίρασμα τις ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου στο Κέντρο Υγείας στην Ιτέα.

26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Για την υπεράσπιση της Υγείας και των δικαιωμάτων μας

 

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο λαός μας να θρηνεί δεκάδες θύματα καθημερινά αλλά η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας με τον οποίο αρπάζουν τα σπίτια του λαού και το εισόδημά του, ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις, η καταστολή των διαδηλώσεων, είναι μόνο η αρχή, καθώς η κυβέρνηση κατ’ εντολή του ΣΕΒ ετοιμάζεται να δώσει γερό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με

 • Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο που θα αυξήσει την απληρωσιά και θα ρίξει ακόμη πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα.
 • Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.
 • Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική.

Μας γυρίζουν στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω όταν η εργατική τάξη της χώρας μας μετά από σκληρούς ταξικούς αγώνες κέρδισε το 8ωρο. Στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» μας θέλουν να δουλεύουμε 10ωρα, για 200 ευρώ μισθό. Επειδή γνωρίζουν ότι η εργατική τάξη, το ταξικό κίνημα στη χώρας μας δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να κλαίει τη μοίρα του αλλά θα αντιδράσει ώστε να αποτραπούν τα νέα αλλά και τα παλιά αντεργατικά μέτρα, θεσπίζει επί της ουσίας νέο συνδικαλιστικό νόμο, χτυπώντας τη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με τις διατάξεις που φέρνει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση

 • καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία.
 • Αλλά ακόμη κι αν παρθεί μια τέτοια απόφαση και “αμελήσει” ο εργοδότης να πατήσει το κουμπί για λογαριασμό του εργαζόμενου, έρχεται ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που για ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις πρώην ΔΕΚΟ, στις μεταφορές, στα λιμάνια κλπ) θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας!
 • Κι αν ακόμα και μετά από αυτά γίνει κατορθωτό να κηρυχτεί απεργία τότε έρχεται η ωμή καταστολή, γιατί όχι μόνο καταργείται η απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία όπως προέβλεπε ο Ν.1264/82, αλλά στο εξής η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία.
 • Ούτε οι συλλογικές συμβάσεις έμειναν έξω από τον «εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης αφού το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία. Δηλαδή για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο θα πρέπει να αποδεχτεί το φακέλωμα.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας και τον δίκιο της εργατικής τάξης.

Έχουμε κάθε λόγο να έχει επιτυχία η απεργία ιδιαίτερα εκεί που στενάζει ο εργάτης για να βγεί το μεροκάματο στους χώρους εργασίας όπου ήδη η εργοδοσία διευθετεί τον εργάσιμο χρόνο όπως συμφέρει την κερδοφορία της όπως στα μεταλλεία της IMERYS, στις Ιχθυοκαλλιέργειες Γαλαξιδίου, στα Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις του Κοντοχρήστου αλλά και τις υπόλοιπες μονάδες παραγωγής τροφίμων όπως και τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις του νομού μας.

Έχουμε κάθε λόγο να έχει επιτυχία η απεργία στα σούπερ μάρκετ όπου η εργοδοσία κάνει λάστιχο τα ωράρια και η κυριακάτικη ανάπαυση θα γίνει σιγά σιγά μια παλιά καλή ανάμνηση.

Έχουμε κάθε λόγο να έχει επιτυχία η απεργία εκεί όπου η υγεία των εργαζομένων μετριέται σαν κόστος και η εργοδοσία παίρνει ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων καθώς οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε χώρους διασποράς του κορονοϊού.

Έχουμε κάθε λόγο να έχει επιτυχία η απεργία στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας όπου παρά τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού το σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και υποστελεχωμένο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την περίθαλψη του λαού μας από τον κορονοϊό αλλά και τις άλλες ασθένειες που θερίζουν ανθρώπινες ζωές ακριβώς εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Απαιτούμε :

 • Μέτρα προστασίας και υγιεινής σε όλους τους χώρους δουλείας
 • Εντατικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού
 • Άμεσα επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας
 • Να αποσυρθούν άμεσα όλα τα νομοσχέδια για τον Συνδικαλιστικό Νόμο, το 10ωρο
 • Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, απαγόρευση όλων των απολύσεων
 • 5νθήμερο και 8ωρο για όλους τους εργαζόμενους

 Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή.

Όλοι στη μάχη για την ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοέμβρη.

Share.

Comments are closed.