Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία “Κτιριακές Υποδομές” : Για τη νέα απαράδεκτη τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας που θεσμοθετεί τις ΣΔΙΤ

0
image_pdfimage_print

Για τη νέα απαράδεκτη τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας

που θεσμοθετεί τις Σ.Δ.Ι.Τ. και το διαχειριστικό ρόλο του δημόσιου φορέα

             Το Σωματείο μας καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκησης, να τροποποιήσει αιφνιδιαστικά και εν μέσω πανδημίας, τον Κανονισμό Λειτουργίας του δημόσιου τεχνικού φορέα στον οποίο εργαζόμαστε, με κύριο στόχο την πλήρη μετατροπή του ρόλου των Κτ.Υπ. από παραγωγικό σε διαχειριστικό και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του έργου και των υπηρεσιών μας με την ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

          Πιο συγκεκριμένα η Διοίκηση των Κτ.Υπ. προχωρά στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας, με την θεσμοθέτηση Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ι.Τ. (μέχρι τώρα ήταν Τμήμα), στην οποία μάλιστα εντάσσει τις Μελέτες, διαχωρίζοντάς τις από τις Κατασκευές που παραμένουν στη Γενική Διεύθυνση Έργων. Αυτό το διαλυτικό γεγονός διασπά τη συνεργασία και την ενιαία δομή Μελετών και Κατασκευών που είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγή ενός έργου, ενώ διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε η Διεύθυνση Μελετών να χρησιμοποιείται μόνο για την εξυπηρέτηση των Σ.Δ.Ι.Τ. και για αναθέσεις σε «ιδιώτες».  Έτσι επιχειρούν να μετατρέψουν με ταχύτατους ρυθμούς ένα σημαντικό παραγωγικό δημόσιο τεχνικό φορέα σε «τροχονόμο» των συμφερόντων επιχειρηματικών, κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων. Αντί άλλης απάντησης, παραπέμπουμε στην αναλυτική ανακοίνωσή μας για τα 24 σχολεία που έγιναν με Σ.Δ.Ι.Τ. στην Αθήνα και για τα οποία μεταξύ άλλων, ο φορολογούμενος θα πληρώνει κάθε χρόνο για 25 χρόνια, ενοίκιο περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, όταν με τα ενοίκια 4,5 χρόνων θα μπορούσαν αυτά τα σχολεία να έχουν κατασκευαστεί από τις Κτιριακές Υποδομές και να ανήκουν στο δημόσιο, αρκεί βέβαια να σταματήσει η σχεδιασμένη αποδυνάμωση από μηχανικούς και κρατικά κονδύλια (επισυναπτ. ανακοίνωση).

Εκτός από την ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ι.Τ. και την πρωτοφανή διάσπαση του ενιαίου Μελετών-Κατασκευών, η τροποποίηση του Κανονισμού χαρακτηρίζεται και τη διατήρηση του απαράδεκτου άρθρου να επιλέγει ο διευθύνων σύμβουλος ποιον να βάλει και ποιον θα βγάλει στις θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών χωρίς καμία διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, καθώς και από τη θεσμοθέτηση Διευθύνσεων … χωρίς κανένα Τμήμα ή με ένα μόνο Τμήμα !  Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαμε να θίξουμε, όμως το κύριο είναι η επιχειρούμενη μετατροπή ενός σημαντικού δημόσιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα από παραγωγικό ο οποίος απαλλοτριώνει ακίνητα, κάνει τις μελέτες, δημοπρατεί, επιβλέπει την κατασκευή αλλά και ελέγχει την ασφάλεια δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κ.ά.), σε «επιτελικό διαχειριστή» των Σ.Δ.Ι.Τ. και των αναθέσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι θα μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τον ελάχιστο δημόσιο έλεγχο και τα μέγιστα δυνατά κέρδη και βέβαια χωρίς την καταλυτική λειτουργία και έργο ενός παραγωγικού δημόσιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα.

 

Share.

Comments are closed.