Σωματείο Εμπορ/λων – Ιδιωτ. Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων : Καλούμε τους συνάδελφους στα ΙΚΕΑ να ορθώσουμε τείχος προστασίας και αλληλεγγύης

0

«ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΙΚΕΑ ΖΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ!»

(Διαφήμιση)

Η διαφήμιση του ομίλου τα λέει όλα! Απολύσεις, περικοπές μισθών, αλλαγές συμβάσεων! Μετά από τους πάνω από 40 εργαζόμενους που απέλυσε, τις περικοπές στους μισθούς στους συνάδελφους στην ασφάλεια, τις αλλαγές προς το χειρότερο στις συμβάσεις άλλων και τους εκβιασμούς σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να τις αλλάξουν, στο στόχαστρο έχουν μπει και οι υπόλοιποι.

Χρησιμοποιώντας την τακτική του ξεμοναχιάσματος (παλιά μου τέχνη..), ο όμιλος που μόλις πρόσφατα καμάρωνε για τα εκατομμύρια κερδών του, καλεί τους εργαζόμενους να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι. Να κάνουν και άλλες εκπτώσεις στην ζωή λάστιχο, στους μισθούς των 350 και 700 ευρώ, στο δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς! Να βάλουν και άλλο πλάτη ώστε με τον κλεμμένο κόπο και ιδρώτα τους, να εκτοξευτούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη της επιχείρησης.

«BUSINESS IS BUSINESS»

(Μεγαλοστέλεχος ΙΚΕΑ προς εργαζόμενους)

Οι εργαζόμενοι έχουμε βγάλει συμπέρασμα. Ξέρουμε τι σημαίνει για τις ζωές μας η πολυδιαφημισμένη εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρείας και για τα διάφορα προπαγανδιστικά «Ζούμε μαζί», και για το «The IKEA way». Η μπίζνα είναι μπίζνα, και το βασικότερο, τα κέρδη είναι κέρδη και επιδιώκουν συνεχώς περισσότερα. Μπροστά σε αυτά, η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα.

Η ζωή μας όμως δεν είναι μπίζνα! Το πρόβλημα το δικό μας δεν είναι που θα επενδύσουμε τα εκατομμύρια που έχουμε συσσωρεύσει με την δουλειά άλλων, αλλά πως θα τα φέρουμε «βόλτα» με τους πενιχρούς μισθούς, με τα καθημερινά έξοδα και τις ανάγκες να τρέχουν, με τις σακατεμένες από την δουλειά μέσες και τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ξέρουμε ότι δεν θα μείνουν εδώ…Δεν πρόκειται να μείνει κανένας άθιχτος από αυτή την επίθεση. Ο «εξορθολογισμός στα κόστη», οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και οι αλλαγές συμβάσεων θα συνεχιστούν. Τα γεγονότα και στα καταστήματα σε Λάρισα και Αθήνα αυτό δείχνουν.

Μπορούμε να δεχτούμε να κάνουμε πάλι πίσω από τις δίκες μας ανάγκες ενώ ξέρουμε ότι από το δικό μας ιδρώτα βγαίνουν εκατομμύρια;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση ο καθένας μόνος του;

 Έχουμε επιλογή! Να μην δεχτεί κανείς  οποιαδήποτε ατομική διαπραγμάτευση με την εταιρεία! Μας θέλουν ξεμοναχιασμένους και έναν-έναν, ώστε να υπάρχει «σιγή νεκροταφείου» καθώς θα ισοπεδώνουν τις ζωές μας! Ξέρουν ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι, δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Όταν οι εργαζόμενοι λειτουργούν  συλλογικά η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται. Όταν λέμε συλλογικά εννοούμε και τους 4ωρους, και τους 8ωρους και αυτούς που υπογράψανε και αυτούς που δεν υπογράψανε αλλαγή σύμβασης.

Οι δύο επιτυχημένες απεργίες, το τελευταίο διάστημα μας γεμίζουν αισιοδοξία!. Νέοι συνάδελφοι γράφτηκαν στο σωματείο. Πολλοί έκαναν το βήμα και απήργησαν για πρώτη φορά! Για μας είναι νίκη όλο και περισσότεροι να «σπάμε» το φόβο. Να δυναμώνει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με νέες Σωματειακές Επιτροπές, όπως σε ΤΕΡΝΑ και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για να μην μένει κανείς μόνος του! Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε «φρένο» στα σχέδια τους και να έχουμε κατακτήσεις.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους στα ΙΚΕΑ να ορθώσουμε τείχος προστασίας και αλληλεγγύης γύρω από αυτούς που αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόλυση και επαναπρόσληψή τους. Οι συνάδελφοι αυτοί, που πήγαν κόντρα στους εκβιασμούς και τις πιέσεις του ομίλου, έστειλαν το μήνυμα, ότι οι εργαζόμενοι και οι ζωές τους δεν είναι μπαλάκια να τα στέλνουν από εδώ και από εκεί. Δεν είναι ομιλούντα εργαλεία ή αλλιώς «jumper», παντός χρήσεως δηλ., όπως τους θέλει η εταιρεία!

Οι συνάδελφοι αυτοί, έδειξαν και στην πράξη, πως μπορεί να πάει στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση κατά παραγγελία της εργοδοσίας!

  «ΦΟΡΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΠΟΥΣΙΑ»

(Μεγαλοστέλεχος ΙΚΕΑ προς εργαζόμενους)

Δεν «Είμαστε όλοι μαζί», όπως ακούγεται κάθε τρείς και λίγο από τα ηχεία του καταστήματος. Οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία δεν «φοράνε τα ίδια παπούτσια». Τα παπούτσια των εργαζομένων είναι τόσο στενά που δεν χρειάζονται καν κορδόνια… Άλλωστε για τους εργαζόμενους με τους μισθούς πείνας, ακόμα και τα κορδόνια είναι είδος πολυτελείας…

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.