Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ για εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 23 Σεπτέμβρη 2020, καλεί τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους σπουδαστές, συνδικάτα και φορείς, να συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη Προειδοποιητική Παμπειραϊκή Απεργία, να δώσουν δυναμικό παρών στους καταπέλτες των καραβιών.

 Καταδικάζουμε τον ν.4714/2020, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών νόμων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των εφοπλιστών για την κατάργηση των ΣΣΕ, την διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, αρχή γενομένης από τα ποντοπόρα καράβια. Στον ίδιο νόμο γίνεται και προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας

Η ανεργία στους ναυτεργάτες θα ενταθεί τις επόμενες μέρες από τις μαζικές απολύσεις λόγω της ακινησίας των επιβατηγών πλοίων, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις στα δρομολογημένα, με την πλειοψηφία των ναυτεργατών να έχει εργαστεί ελάχιστους μήνες, ενώ ακόμα και η επιδότηση σε όσους είναι σε αναστολή έχει δοθεί μόνο για τον Μάιο.

Αντίστοιχα συνεχίζεται  ο εγκλωβισμός των χιλιάδων  ναυτεργατών στα καράβια σε όλο τον κόσμο, με ευθύνη των εφοπλιστών των κυβερνήσεων. Οι ζωές των ναυτεργατών και οι ανάγκες τους να επιστρέψουν στις οικογένειες και στα παιδιά τους δεν χωράνε στα κέρδη των εφοπλιστών, όπως και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Το δίκιο των ναυτεργατών θα κριθεί στους καταπέλτες των πλοίων, μαζί με τους εργάτες στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στα εργοστάσια, εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, διεκδικώντας όλα όσα της ανήκουν και την αξιοποίησή τους για τη λαϊκή ευημερία.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την φιλιά των λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, που συμμετέχει και η χώρα μας. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα προκαλεί του πολέμους, την μετανάστευση, την φτώχια, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι κεφαλαιοκράτες, σε βάρος των πολλών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.  

Καλούμε τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν την Τετάρτη 7 Οκτώβρη στις 10 το πρωί στο σταθμό μετρό Αμπελόκηποι, στη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί από σωματεία και φορείς έξω από το Εφετείο, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης των εγκληματιών και των απόγονων του ναζισμού της ΧΑ.

Την Τρίτη 13 Οκτώβρη στην Αθήνα, συμμετέχουμε στο Πανεργατικό συλλαλητήριο, που  οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου.