Προσπάθεια κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης των Μεταλλωρύχων

Οι εργαζόμενοι στο κλάδο των μεταλλείων, λατομείων, λιγνιτωρυχείων εδώ και 6μήνες παλεύουν για  την υπογραφή νέας  Κλαδικής ΣΣΕ καθώς και για την πλήρη εφαρμογή της προηγούμενης σε ορισμένους εργασιακούς χώρους όπως στη ΔΕΗ που δεν έχει πλήρως εφαρμοσθεί .

Η εργοδοτική πλευρά του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ ) από την αρχή προβάλλει μια σειρά θεσμικές και οικονομικές ενστάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της προηγούμενης Κλαδικής ΣΣΕ και έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να προσβάλλει την Κλαδικότητα και την Επεκτασιμότητα και θέτει  μια σειρά απαράδεκτα προαπαιτούμενα προκειμένου να μπλοκάρει τη ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου αντέδρασαν μαζικά και αγωνιστικά με Πανελλαδική  απεργιακή κινητοποίηση στις 13/6/19 και μετά την αντιπρόταση του ΣΜΕ που δόθηκε στο τέλος Αυγούστου και κρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το ΔΣ της ΟΜΕ ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ. αφού προβλέπει:

  1. Μειώσεις βασικών μισθών και ημερομισθίων που φθάνουν έως και 18%.
  2. Μισθολογικό διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων
  3. τον αποχαρακτηρισμό της Κλαδικής ΣΣΕ και την υπογραφή της ως ομοιοεπαγγελματική την στιγμή που η ΣΣΕ περιλαμβάνει δεκάδες ειδικότητες και επισήμως εδώ και πολλά χρόνια το Υπουργείο Εργασίας την χαρακτηρίζει ως κλαδική.
  4. Αλλαγή του πεδίου εφαρμογής των όρων της σύμβασης, προσπαθώντας να το περιορίσει σε ένα στενό πεδίο της εξορυκτικής βιομηχανίας
  5. Αφαίρεση μιας σειράς από ειδικότητες που προϋπήρχαν.
  6. Κατάργηση θεσμικών συμφωνηθέντων όπως την κατάργηση ως αργίας της Αγίας Βαρβάρας

Μετά την αντιπρόταση των εργοδοτών και την προσφυγή τους στο ΣτΕ για ακύρωση της προηγούμενης ΣΣΕ οι μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση και έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας.

Οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αποτελούν πρόκληση όχι μόνο για τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά συνολικά για την εργατική τάξη αφού ο εξορυκτικός κλάδος απαιτεί από τους σκληρά εργαζόμενους του κλάδου μειώσεις μισθών και ημερομισθίων  όταν διαχρονικά ακόμη και στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης είχε ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν εκείνους της Εθνικής οικονομίας, και έχει  επενδύσεις  300 εκ € ετησίως και εξαγωγών, με ετήσιες αξίες πωλήσεων της τάξεως των 2 δις €, ,  βρισκόμενος στο σύνολο του σε κερδοφορία και με την εκτίμηση ότι και το 2019 θα παραμείνει .Στην γραμμή αυτή του ΣΜΕ, βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ως ΣΕΒ, θέλουν την κατάργηση των τριετιών και επιδιώκουν το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέλουν και νομικά να βάλουν πάγο στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ