ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Καλούμε τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά με ΣΣΕ

0

Έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο  ναυτεργατικών σωματείων και λιμενικών αρχών πραγματοποιήθηκε στις 09/5/2022 και 11/05/2022 στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «SUPER STAR» και «AQUA BLUE» της ναυτιλιακής εταιρίας SEAJETS στο λιμάνια της Ραφήνας  και Λαυρίου όπου και διαπιστωθήκαν τα εξής:

Στο Ε/ΓΟ/Γ «SUPER STAR»:

  • Παραβίαση ακόμα και των ελάχιστων προβλεπόμενων του Π.Δ. 177/1974 στην οργανική σύνθεση και συγκεκριμένα με ελλείψεις 3 Θαλαμηπόλων, 2 επίκουρων. Στο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν και τα τρία (3) BAR του πλοίου, ενώ είχε δηλωθεί ψευδώς στη Λιμενική Αρχή ότι λειτουργούσε μόνο το 1. Από τη σύνθεση του πλοίου έλειπαν και 2 Μηχανοδηγοί Β’. Η ελλιπής σύνθεση προκαλεί εντατικοποίηση της εργασίας με ωράρια στις Γενικές Υπηρεσίες, που ξεπερνούν τις 17 ώρες ημερησίως!!!
  • Η πληρωμή των δεδουλευμένων των Ναυτεργατών έγινε την ίδια μέρα (09/05/2022) του ανωτέρω ελέγχου, και όχι στο τέλος του μηνός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της ΣΣΕ. Στους εξοφλητικούς λογαριασμούς των ναυτεργατών δεν είχαν καν υπολογιστεί και φυσικά καταβληθεί οι υπερωρίες τους, κατά παράβαση του άρθρου 13 της ΣΣΕ.
  • Επίσης διαπιστώθηκε ότι στους ναυτεργάτες με ειδικότητα Θαλαμηπόλου και Επίκουρου, στους εξοφλητικούς λογαριασμούς τους δεν αναγράφονταν η αντίστοιχη ειδικότητα τους, αλλά αναγράφονταν ως «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ», ειδικότητα που δεν περιλαμβάνεται στη ΣΣΕ και αποσκοπεί στο να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την συντριβή της ΣΣΕ, των δικαιωμάτων, με αιχμή τις Γενικές Υπηρεσίες.

Στο Ε/Γ-Ο/Γ «AQUA BLUE»:

  • Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 16 της ΣΣΕ, που καθορίζει τις διανυκτερεύσεις των ναυτεργατών και η εταιρεία αρνείται ακόμα και την καταβολή της αποζημίωσης, που προβλέπεται στην περίπτωση της μη διανυκτέρευσης.
  • Η εξόφληση των δεδουλευμένων για τον μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στις 11/05/2022 κατά παράβαση του άρθρου 10 της ΣΣΕ.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να συνεχίσουμε πολύμορφα και μαζικά τον αγώνα για την εφαρμογή των ελάχιστων που προβλέπονται στις ΣΣΕ και την διεκδίκηση για το δικαίωμα στη δουλειά με ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.