Παρέμβαση του Βαρδαβάκη Μανώλη, Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο στη Συνέντευξη Τύπου

Δημοσιεύτηκε στις

Βαρδαβάκης Μανώλης: (Δυτική Αττική) – Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο

 Η εξάπλωση της επιδημίας στους εργασιακούς χώρους και τις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αττικής – παρά τα αλλεπάλληλα λοκνταουν – επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Πεδίου, με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, διυλιστήρια, αποθήκες μεγάλων αλυσίδων super market, και εταιρείες logistics, όπου κυριαρχεί η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την επιδημία, που αντιμετωπίζονται «ως περιττό κόστος» για την εργοδοσία, η οποία έχει εξασφαλίσει την πλήρη κυβερνητική στήριξη.

Εκτός από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, που πολλές φορές αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, σπάνιοι είναι οι προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή οι αντίστοιχες ανάγκες «καλύπτονται» προσχηματικά μέσω ΕΞΥΠΠ. Ακόμη σπανιότερη είναι η επικαιροποίηση της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, που θα λαμβάνει υπόψη όλους κινδύνους που υπάρχουν σε έναν εργασιακό χώρο καθώς και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες και την επιδημία, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και την χωροθέτηση των θέσεων εργασίας

Παρά την επίσημη παραδοχή ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την επιβολή ούτε ενός μέτρου για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Έχουν αφεθεί ασύδοτοι οι εργοδότες, που σε δεκάδες επιχειρήσεις αποκρύπτουν θετικά κρούσματα της επιδημίας, για να μη «διαταραχθεί η παραγωγή» και η κερδοφορία τους, ενώ αντίθετα η αυστηρότητα των αστυνομικών ελέγχων εξαντλείται στους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα έγινε με επιβολή προστίμου σε εργαζόμενους στο σχόλασμα τους από τις αποθήκες του ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εργοστασίου ανακύκλωσης καθώς και του σουπερμαρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο, όπως και των αποθηκών του My Μarket στη Μάνδρα, όπου, με ευθύνη της εργοδοσίας,  δεν ανακοινώθηκαν θετικά κρούσματα και δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της επιδημίας μεταξύ των εργαζομένων.

Ενώ όπως αποδείχθηκε και στις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. στο τμήμα της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, υπάρχουν μόνο 12 ελεγκτές με ένα και μοναδικό υπηρεσιακό όχημα για τη διενέργεια ελέγχων στις εκατοντάδες επιχειρήσεις της περιοχής, και δεν μπορούν να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι ούτε στους εργασιακούς χώρους που καταγράφεται συρροή κρουσμάτων, αφού δεν ενημερώνονται σχετικά από τον ΕΟΔΥ.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου, οι επιβάτες στοιβάζονται σε λεωφορεία, βαγόνια και σταθμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Προαστιακού στο σταθμό της Μαγούλας, που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και δεκάδων άλλων επιχειρήσεων της περιοχής, όπου, λόγω των αραιών δρομολογίων, δεκάδες επιβάτες «στριμώχνονται» ακόμη και όρθιοι στα βαγόνια.

Η εξάπλωση της επιδημίας στην περιοχή μας διευκολύνεται από την επιβάρυνση της υγείας χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων από την συνεχιζόμενη παρουσία του ΧΥΤΑ Φυλής και την μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση λόγω της υπερσυγκέντρωσης ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως καταγράφεται και από την πρόσφατη  μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Η ίδια κυβερνητική πολιτική που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία ευθύνεται και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες της περιοχής, που θα μεγαλώσουν με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείο, που αν και είναι  το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής και ήδη νοσηλεύει δεκάδες επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, δεν έχει ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ παραβιάζονται ακόμα και τα ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», στους οποίους ανήκει και ο SARS-COV-2 –

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας και την επίταξη ιδιωτικών μονάδων, η κυβέρνηση προωθεί την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Στην κατεύθυνση αυτή, στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια», περιλαμβάνεται η μετατροπή των νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε μορφής ΣΔΙΤ, με βάση το σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.)

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας εκτός από τον αόρατο εχθρό, την επιδημία, έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν». Κυρίως όμως έχουμε τον ορατό εχθρό, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τα συμφέροντα τους υπηρετεί η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας. Με αυτό τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την εξουσία του, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, με πρωτοβουλία των σωματείων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκαν πλατιές συσκέψεις, και μαζί και με άλλα σωματεία αναπτύξαμε πολύμορφη δράση με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, στα υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών, στο Θριάσιο νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, με αυτοκινητοπορείες και συγκεντρώσεις στην Ελευσίνα.

Στη δράση αυτή, ιδιαίτερα ξεχωρίζει η προσπάθεια να ενισχυθούν οι δεσμοί των σωματείων με τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις συνελεύσεις σε εργοστάσια του μετάλλου και τις κοινές περιοδείες συνδικαλιστών μεταλλεργατών και υγειονομικών. Αυτού του είδους η οργανωμένη παρέμβαση, σχεδιάζουμε να επεκταθεί και σε εργασιακούς χώρους των υπόλοιπων κλάδων και να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την συσπείρωση και ενεργοποίηση των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

 

Περισσότερα

Άρθρο του Ν. Θεοδωράκη, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Τμήματος Διεθνών

Ξεπουλημένα «Συνδικάτα» στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των Κυβερνήσεων Οι αγώνες των εργατών δεν έχουν...

Κλείσιμο της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ

Μέσα από τις εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης μπορούμε να εκτιμήσουμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμα...