Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ): 6 Μάη Πανελλαδική Απεργία

0
image_pdfimage_print

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της ΠΕΚΠΜΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα που επικρατούν στο χώρο των ναυτεργατών, τα οποία όλο και χειροτερεύουν. Σε αυτό το καθεστώς της πανδημίας που ζουν οι ναυτεργάτες, όπως και όλος ο λαός δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της Υγείας από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση. Αμέτρητα είναι τα κρούσματα σχεδόν στο σύνολο των πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας σε συναδέλφους ναυτεργάτες.

Εκτιμήθηκε η κατάσταση μετά την επιτυχημένη, με καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών, τριήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23-25 Φλεβάρη, η οποία αποτέλεσε συνέχεια των απεργιών 24 Σεπτέμβρη και 26 Νοέμβρη. Ήταν η απάντηση των ναυτεργατών στην επίθεση, που εξαπολύθηκε και συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών δημιουργώντας ένα αντεναυτεργατικό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Με το νόμο 4714/20 που ψήφισε νύχτα στις 30 Ιουλίου η κυβέρνηση, επέφερε συντριπτικό χτύπημα καταργώντας τη ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, ικανοποιώντας την απαίτηση των εφοπλιστών για σύμβαση ITF, σύμφωνα με τα «διεθνώς κρατούντα». Ταυτόχρονα, στον ίδιο νόμο παρεμβαίνει προκλητικά στις εσωτερικές διαδικασίες των ναυτεργατικών σωματείων.

Είναι αιτία πολέμου για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας, την ιδιωτικοποίηση μέρους της κοινωνικής Ασφάλισης και πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας την εργατική τάξη, που με τους αγώνες της στο Σικάγο το 1886 καθιέρωσε το «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση», το υπερασπίστηκε στο πέρασμα 135 χρόνων με αγώνες, θυσίες και νεκρούς.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην επιτρέψουμε ο τροχός της ιστορίας να γυρίσει πίσω!

Share.

Comments are closed.