Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο : Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων της Λέσβου, μεταξύ άλλων παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης και του Επιμελητήριου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χθες το απόγευμα (Δευτέρα 13/1) για το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε κινητοποίηση για την Τετάρτη 22/1 της οποίας η μορφή θα οριστεί τις επόμενες ημέρες.

Το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης στο οποίο κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη και συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα σωματεία του, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου και τα σωματεία της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και οι αγροτικοί σύλλογοι της δύναμης της καθώς και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης είναι το παρακάτω :

  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είχε σταλεί ψήφισμα των Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής το οποίο και ανακοινώθηκε στους παρευρισκόμενους :

Ψήφισμα  Λεσβιακών   Συλλόγων  της Αττικής

To  προσφυγικό –μεταναστευτικό συνεχίζει να ταλανίζει τα χωριά και το νησί μας. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και αυξάνονται. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύει και για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους.

.Οι  Λεσβιακοί  Σύλλογοι  της Αττικής που συνυπογράφουμε  ζητάμε

  • Tην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο το ταχύτερο κλείσιμο του «σύγχρονου Νταχάου» της Μόριας.
  • ΚΑΜΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
  • Ο έλεγχος χορήγησης ασύλου να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε οι πρόσφυγες- μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες που επιθυμούν.
  • Όσοι παραμείνουν στη χώρα μας να μεταφερθούν σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης ή σε σπίτια και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Οι συμφωνίες των προηγούμενων και τωρινής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία δεν απέδωσαν.

Να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης  για να εκλείψουν οι λόγοι προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου

 Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου

 Σύλλογος Βρισαγωτών

 Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων “Ο Θεόφραστος

 Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου

 Σύλλογος  ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «0  ΜΠΟΡΟΣ»

 Παγγεραγωτικός Σύλλογο Μυτιλήνης Αθηνών

 Σύλλογος  Παφλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή)

 Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής ” Βενιαμίν ο Λέσβιος

 Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σιγριανών ”Το Σίγρι”,

 Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Όμορων Δήμων”Νόστος2006”

 Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου