Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Ομοσπονδία Τροφίμων – Υπόμνημα προς το υπ.Εργασίας για τους εποχιακούς εργαζόμενους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων

0

Στη χώρα μας εργάζονται εποχιακά περίπου 30.000 εργαζόμενοι στα Κονσερβοποιεία – Κυτιοποιία – Ψυγεία – Διαλογητήρια – Τυροκομεία – Αποστακτήρια – Εκκοκκιστήρια – Σπαστήρες ξηρών καρπών και γενικώς σε βιοτεχνίες επεξεργασίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Λόγω της εποχικότητας των προϊόντων που επεξεργάζονται οι παραπάνω επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται περίπου από 2 έως 6 μήνες το χρόνο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί όμως δεν χαρακτηρίζονται εποχιακοί και δεν εντάσσονται στο Νόμο 1836/89, με αποτέλεσμα να αποκλείονται παντελώς από τα εποχιακά βοηθήματα του Νόμου αυτού που όλοι οι άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι δικαιούνται.

Επίσης αποκλείονται από την εγκύκλιο 118454/59 του ΟΑΕΔ και ως εποχιακοί να παίρνουν με 100 ένσημα ταμείο ανεργίας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να εργάζονται πάνω από 15 χρόνια σ΄αυτά τα εργοστάσια και να μην έχουν πάρει πότε ούτε καν το πενιχρό ταμείο ανεργίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση αυτών των εργαζομένων με το πολύ χαμηλό εισόδημα, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους, θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να δει τα προβλήματά τους με ιδιαίτερο τρόπο και ευαισθησία.

Συγκεκριμένα τα αιτήματά μας είναι:

  • Οι παραπάνω εργαζόμενοι θα πρέπει να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του Νόμου.
  • Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχιακοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως: κονσερβοποιία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών-αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων να παίρνουν με 70 ένσημα και πάνω το ταμείο ανεργίας όλοι.
  • Όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89.
  • Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ στις 2500 ένσημα αφού όσοι εργάζονται αποκλειστικά σε αυτό τον κλάδο και πραγματοποιούν από 30 έως 150 ένσημα το χρόνο δεν θα πάρουν σύνταξη ούτε σε 60 χρόνια. Αλλιώς θα πρέπει να υπολογίζεται διπλό το εποχικό ένσημο, να παίρνουν δηλαδή την εθνική σύνταξη και ότι προκύπτει από την αναλογική και την επικουρική βάση του Νόμου που υφίσταται.
  • Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι-ες πάνω από 67 χρονών που επειδή παίρνει 600 ευρώ σύνταξη ο/η σύζυγος δεν μπορούν να πάρουν όχι μόνο τη σύνταξή τους από το ΙΚΑ αλλά ούτε καν αυτό το βοήθημα των υπερήλικων ανασφάλιστων και είναι άδικο να δουλεύεις 50 χρόνια στην πιο σκληρή δουλειά και να εξαρτάσαι στα γεράματα από την πενιχρή σύνταξη του/της συζύγου.

 

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας για να βρεθεί λύσει για όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρουμε παραπάνω.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.