Ομοσπονδία Φαρμάκου: Η κατάσταση στον κλάδο και η μάχη για την κλαδική ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι της χώρας μας βίωσαν κυριολεκτικά στο πετσί τους τις συνέπειες μιας έντονης και συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης. Τρία μνημόνια και δυο χρόνια πανδημίας μεταφράστηκαν σε ανεργία, μείωση μισθών, ένταση της εκμετάλλευσης, ραγδαία άνοδο των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ συνοδεύτηκαν από μια σειρά αντεργατικών μέτρων που επέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέτρα προσανατολισμένα στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του και να ανακάμψει, να προχωρήσει στην ανάπτυξή του.

Η έναρξη της Ρώσο – Ουκρανικής σύγκρουσης, που αντανακλά τις ανειρήνευτες αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, και η άμεση ή έμμεση εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, ως επιλογή των κεφαλαιοκρατών της Ελλάδας, σε στοίχιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., είχε μεταξύ άλλων αρνητική επίπτωση στο ήδη βαθιά πληγωμένο βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Ο πόλεμος ήρθε να επιδεινώσει τις βαριές συνέπειες που έφερε στην τσέπη των εργαζόμενων και του λαού η στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης», της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η έκρηξη των τιμών ενέργειας, καυσίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ενοικίων κ.ο.κ. αποτυπώθηκε και στον πληθωρισμό που για το μήνα Απρίλιο ξεπέρασε το 10%,ενισχύοντας περεταίρω την τάση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης της εργατικής τάξης.

Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές και εχθρικό τοπίο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, ο κλάδος Φαρμάκου – Καλλυντικού δείχνει συμπαγής, συγκροτημένος, εξωστρεφής, αποδεικνύοντας πως είναι εδώ και κάποια χρόνια σε σταθερή πορεία ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ICAP για το Φάρμακο, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημειώνουμε πως σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 2019 οι πωλήσεις φαρμάκων σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, έφτασαν τα 6,7 δις.

Το success story της φαρμακοβιομηχανίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και  στην έκρηξη των εξαγωγών φαρμάκου που άγγιξαν τα 3 δις το 2020, αυξημένα κατά 48,3% σε σχέση με το 2019 (ΙΟΒΕ) που αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2020.

Η ανάπτυξη του κλάδου αποτυπώνεται και από το γεγονός πως η απασχόληση στο στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμάκου διαμορφώθηκε στα 23,3 χιλιάδες άτομα το 2020, αυξημένη κατά 9,8% σε σχέση με το 2019.

Τέλος, χαρακτηριστικές για την ευρωστία αλλά και τις προοπτικές του κλάδου, είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΦ πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δις ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει η μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε ορίζοντα πενταετίας, από 3,4 δις ευρώ το 2021 σε 7,2 δις ευρώ το 2026. Όπως αναφέρει η μελέτη, τα επενδυτικά πλάνα της φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνουν 17 νέα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης έως το 2024, αλλά και επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγής. Αυτές περιλαμβάνουν 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες και 52 νέες γραμμές παραγωγής που θα εστιάζουν στην παραγωγή πρώτων υλών.

Ως προς τη δυναμική του κλάδου, η μελέτη επισημαίνει πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αυξήσει τις πωλήσεις κατά 80% την τελευταία πενταετία, με αυτές να αγγίζουν τα 3 δις το 2021 από 1,7 δις το 2017. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 180% ενώ οι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 35%. (Καθημερινή 25/4/2022)

Στο χώρο του Χονδρεμπορίου Φαρμάκου, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών («ιδιωτικών» και συνεταιρισμών) διαμορφώθηκε στα 3,4 δις το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2019. Όσον αφορά το 2021, εκτιμάται ότι η συνολική αγορά φαρμακαποθηκών θα παρουσιάσει αύξηση 3% σε σχέση με το 2020.

Ειδικότερα, η αγορά των «ιδιωτικών» φαρμακαποθηκών παρουσίασε αύξηση 5,2% το 2020, ενώ οι συνεταιρισμοί παρουσίασαν αύξηση 3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημειώνουμε πως – σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το 2020 – οι «ιδιωτικές» φαρμακαποθήκες καλύπτουν το 60% της συνολικής αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από τους συνεταιρισμούς.

Στο χώρο του Καλλυντικού, ανοδική πορεία της τάξης του 4% αναμένει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) για την αγορά καλλυντικών, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου κινήθηκε το 2021 με ανάπτυξη 7%. Ο τζίρος για το 2021 κινήθηκε στο 1 δις ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση στο εξαγωγικό κομμάτι.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές στο χώρο του Καλλυντικού αυξήθηκαν κατά 20% στο πρώτο 11μηνο του 2021, υπερβαίνοντας τα 400 εκ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως το 21% του τζίρου των καλλυντικών γίνεται στα φαρμακεία.

Σχετικά με το χώρο του Φαρμακείου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, τα φαρμακεία συγκαταλέγονται στους κερδισμένους της πανδημίας, αφού κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια αύξηση των πωλήσεών τους. Ο κύκλος εργασιών των φαρμακείων διαμορφώθηκε στα 2,88 δις ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2021, έναντι 2,85 δις ευρώ και 2,73 δις ευρώ στα αντίστοιχα 9μηνα 2020 και 2019.

Ενδιαφέρον, επίσης, είναι το γεγονός πως σε ανοδική τροχιά παρέμειναν τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία (e-shop) και τη δεύτερη χρόνια της πανδημίας, καθώς το 2021 ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 10%  σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 241 εκ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Convert Group. Με στοιχεία της ίδιας εταιρείας και για το 2022, η αγορά των ηλεκτρονικών φαρμακείων τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 18% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συνάδελφοι,

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος, για να διαπιστώσει πως ο κλάδος Φαρμάκου-Καλλυντικού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε πορεία ανάπτυξης, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις. Παρά την γκρίνια των βιομηχάνων για τα rebate και τα clawback, για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών, ακόμα και την έκθεση κάποιων εταιρειών του κλάδου (κυρίως καλλυντικών) σε επενδύσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, τα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν, μας κάνουν να μη συμμεριζόμαστε τον «πόνο» τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι, βιώνουμε καθημερινά το άγχος των λογαριασμών, των πετσοκομμένων κοινωνικών δαπανών, του ανύπαρκτου συστήματος Υγείας που έχει σαν αποτέλεσμα τους σχεδόν 30.000 θανάτους από COVID, το άγχος για το νοίκι του σπιτιού, τη βενζίνη με το σταγονόμετρο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πογκρόμ αντεργατικών νόμων, με αποκορύφωμα το έκτρωμα Χατζηδάκη.

Στο success story των φαρμακευτικών εταιρειών, το δικό μας «μερίδιο» στην επιτυχία είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργολαβική εργασία, η ανασφάλεια, οι απολύσεις, κυρίως στην ιατρική ενημέρωση, η απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, οι μισθοί και τα μεροκάματα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Γι αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η μάχη που όλοι πρέπει να δώσουμε για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μια σύμβαση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες δουλειάς, μισθούς και μεροκάματα με αυξήσεις, που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, μια σύμβαση που θα κατοχυρώνει σε όλο τον κλάδο το πενθήμερο-οχτάωρο.

Αυτή τη μάχη δίνει εδώ και μια 10ετία η Ομοσπονδία μας (ΟΕΦΣΕΕ) απέναντι στις εργοδοτικές οργανώσεις που όλο αυτό το διάστημα «σφυρίζουν» αδιάφορα.

Η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή μας, από τη συσπείρωση στα Συνδικάτα και στην κλαδική μας Ομοσπονδία, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία, η οποία αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο το πάγιο αίτημα και την ανάγκη των εργαζόμενων να υπογραφεί η κλαδική ΣΣΕ και μέχρι σήμερα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη υπογραφή της.

 Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα που φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποτάσσεται στην επιχειρηματολογία και τους διάφορους ισχυρισμούς των φαρμακοβιομηχάνων και συνολικά των εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι ενισχύονται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις και τους νόμους που ψηφίζονται, όμως, δε σταματούν να προβάλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις για τα δικά τους συμφέροντα, όπως δείχνει και η πρόσφατη επιστολή τους προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Απορρίπτουμε τη λογική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, της  ηγεσίας της ΓΣΣΕ, που δε σταματούν να ποτίζουν τους εργαζόμενους με το δηλητήριο της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας, της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, όπως απέδειξε και η τελευταία τους συνάντηση με το ΣΕΒ, όπου στην ουσία απεμπόλησαν το δικαίωμα των εργαζόμενων στην πάλη και στη διεκδίκηση της αύξησης του βασικού μισθού και μεροκάματου μέσα από την ΕΓΣΣΕ.

Αντλούμε δύναμη από την αγωνιστική πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος, παλιότερη και πιο πρόσφατη, όπως η μάχη των εργατών στην Cosco, στη ναυπηγοεπισκευή, στις κατασκευές, στη διανομή. Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που η εργατική τάξη απέσπασε με σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα – παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.

Ας γίνει, λοιπόν, υπόθεση όλων μας η μάχη για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Περισσότερα

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας: Στηρίζουμε το Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για δημόσια δωρεάν υγεία

Ως Ομοσπονδία εκφράζουμε τη στήριξή μας στο Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο που γίνεται  Πέμπτη 28 Μαρτίου...

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο: 17 Απρίλη Απεργούμε για αυξήσεις σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ...