Ομιλία Γιώργου Γαβρίλη, Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι,

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, σεβόμενος την πίεση του χρόνου, ώστε να μπορέσουν , να μιλήσουν όλοι οι συνάδελφοι.

Παίρνοντας λοιπόν υπόψη τα δεδομένα της κατάστασης των εργαζομένων στο Νομό, με την εποχικότητα της εργασίας να τεινει να πάρει καθολικό χαρακτήρα ,καθώς δεν αφορά μόνο τον κλαδο του τουρισμού,με τις ελαστικές σχέσεις να κυριαρχούν  και σε συνδυασμό με την ανεργία, να δημιουργουν ένα καθεστώς φόβου και με τις καθε αυτώ αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν απο την καπιταλιστική κρίση,έχει ως αποτέλεσμα  τη  χαμήλη ως ανύπαρκτη συμμετοχή του κύριου όγκου των έργαζομενων στα σωματεία του νησιού .

Εδώ μπαίνει ο υποκειμενικός παράγοντας. Τι κάνουμε εμείς για την άνοδο του βαθμού οργάνωσης και αλλαγής των συσχετισμών σε αυτές τις συνθήκες ;Πως καταλαβαίνουμε το περιεχόμενο της ανασύνταξης του κινήματος ; Πως κατακτάμε ενιαία αντίληψη της ανασύνταξης ως βασικό όρο για τα πρώτα και για τα επόμενα βήματα στην οργάνωση της δουλειά μας ; Πως μετατρέπουμε τις αδυναμίες σε δυνατότητες, πως διαμορφώνουμε τους όρους της αντεπίθεσης ;

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας  εντάχθηκε η πρωτοβουλία που πήραμε ως Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Φορέων πριν 2 χρόνια , με τη συμμετοχή της Ένωσης Γονέων, της ΕΛΜΕ, του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, των Γυναικών και της Λαϊκής Επιτροπής Ληξουρίου αρχικά ως αναγκαιότητα άμεσης δράσης μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς το Γενάρη του 2014, και στη συνέχεια για μια σειρά  κεντρικά προβλήματα στο νησί. 

Στο μέτωπο της Υγείας και της Παιδείας,με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας εδώ στην Αθήνα όπου μας υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ, και με παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Με κινητοποίηση στα τέλη Ιούνη, στο Υπουργείο Υγείας και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων Βουλής, πλην Χρυσής Αυγής, για τα ζητήματα της Υγείας και των Υποδομών Υγείας στο νησί, με κατάθεση υπομνήματος και με πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο για τα οξυμένα προβλήματα .

Η κινητοποίηση αυτή ήταν ένας σημαντικός σταθμός στη μάχη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, με ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων  για το σήμερα και το αύριο των δομών υγείας στο νησί.Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν επικυρωμένα τα αιτήματα για μέτρα υπέρ των σεισμοπλήκτων, για έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, με επίσης ολοκληρωμένες προτάσεις, που απαντούσαν στις ανάγκες αποκατάστασης των Υποδομών, Σχολείων, Δρόμων, εργατικών κατοικιών και που αποκάλυπταν τι ;

Αποκάλυπταν την πολιτική της επιλεξιμότητας της Ε.Ε., που “δεσμεύει” και “αποδεσμεύει” πόρους, με βάση την κερδοφορία και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι διέθεσε πόρους για έργα που στηρίζουν την τουριστική βιομηχανία και τους ξενοδόχους, όπως έργα στο λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ η προώθηση της αντισεισμικής θωράκισης, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, οι δημόσιες υποδομές, αντιμετωπίζονται από κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο ως κόστος. 

Η κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, ήταν σημαντική γιατί ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων με συσκέψεις, λαϊκές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις,ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στην τοπική διοίκηση και στις διοικήσεις των Νοσοκομείων. Σημαντικό, ότι κατά την προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 6,7 και 8 Μάη, είχε μπει ως κεντρικό μέτωπο πάλης για το νησί το τρίπτυχο Ασφάλιση – Υγεία – Σεισμόπληκτοι, με μεγάλες κινητοποιήσεις και πορείες σε Αργοστόλι και Ληξούρι, και με τις απεργιακές συγκεντρώσεις να καταλήγουν στα νοσοκομεία του νησιού. Μια σειρά σωματεία, κάποια μάλιστα και για πρώτη φορά, όπως τα ιχθυοτροφεία, έδωσαν ανακοινώσεις, διακίνησαν την αφίσα άνοιξαν τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς τους για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας . Ο λαός του νομού στρατεύθηκε με το Εργατικό Κέντρο και την Επιτροπή Αγώνα Φορέων του Νησιού.

 

Σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος σε γενικό επίπεδο, χαμηλώματος του πήχη των απαιτήσεων, με την πίεση του ταξικού αντιπάλου, η μεγαλύτερη κατάκτηση στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, ήταν η συμμετοχή ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων στα σωματεία, που για πρώτη φορά έπαιρνε μέρος στις διαδικασίες μια μάχης για ένα σοβαρό πρόβλημα, το πρόβλημα της Υγείας και που έδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν και που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Κατάκτηση ήταν επίσης ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε διαρκείς ελιγμούς και εξαγγελίες, προκειμένου να δώσει την εικόνα ότι λύνει το πρόβλημα.

 Έτσι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε από εκεί που δήλωνε ότι οι Κεφαλονίτες ζουν, μορφώνονται και νοσηλεύονται σε συνθήκες καλύτερες από άλλες περιοχές, υποχώρησε στη γραμμή άλλο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, άλλο κυβέρνηση, άλλο νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ της Κεφαλλονιάς, ανακαλύπτοντας ξανά τους σεισμόπληκτους και τα προβλήματά τους, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικό κράτος. Το ίδιο και η ΝΔ που επικαλέστηκε με φόντο την γνωστή κάλπικη αντιπαράθεση, το άλλο μείγμα διαχείρισης.Το συμπέρασμα που βγήκε ; Η εμπειρία έδειξε οτι ο συντονισμένος σχεδιασμός των κλάδων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με κοινό πλαίσιο δράσης,ενοχλεί. 

Συνάδελφοι, χάσανε τον ύπνο τους. Αποκαλύφθηκε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που έσπευσε να φέρει παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στο νησί άρον άρον.

Χωρίς ωραιοποίηση της δράσης μας, που σίγουρα έχει αδυναμίες και παραλείψεις, αλλά φανερώνει και τις δυνατότητες στην δουλειά μας  για καλύτερη λειτουργία των Σωματείων και του Εργατικού Κέντρου και του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων σε αυτά. Με αλλαγή συσχετισμών δύναμης, με έναν κόσμο που βγάζει συμπεράσματα και ταλαντεύεται αναπτύσουμε μαχητικούς αγώνες για ένα εργατικό λαϊκό κίνημα, μαζικό, δημοκρατικό, με ταξική κατεύθυνση, για ένα κίνημα της ελπίδας και της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, σε αντιμονοπωλιακή και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Οδηγοί της ελπίδας, οι πρωτοπόροι αγωνιστές της τάξης μας,των περασμένων χρόνων,που τότε η εργοδοσία και το κεφάλαιο τους τιμωρούσε στέλνοντάς τους στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα και εμείς οι πρωτοπόροι αγωνιστές του σήμερα, που η εργοδοσία και το κεφάλαιο, τους τιμωρεί για τη δράση τους,στέλνοντάς τους στα δικαστήρια ή καταδικάζοντας τους σε μαρκοχρόνια ανεργία.Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας . Να τους πάρουμε στο κυνήγι. Να μας βλέπουν στον ύπνο τους και στον ξύπνιο τους.  

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης σήμερα με όπλο  και τις αποφάσεις της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ,με όλες του τις δυνάμεις σε όλες τις συνθήκες, θα συνεχίσει το βηματισμό του μαζί με τα αλλά εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες,συνδικάτα που συγκροτούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, πιο έμπειρο, πιο αποφασιστικό για τα σημερινα σύγχρονα καθήκοντα της υπόθεσης του ανεβάσματος του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης,της αλλαγής των συσχετισμών,της ανασύνταξης του κινήματος, μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση και την νίκη.

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...