Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Για τη σύσταση των Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας

0
image_pdfimage_print

Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη να καταργηθεί στο σύνολο του!

Οι φοιτητές με τον αγώνα μας έχουμε καταφέρει να βάλουμε στον πάγο την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να αναβληθεί 2 φορές η είσοδος της στις σχολές μας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή άλλων πλευρών του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη που στρώνουν το έδαφος για την ένταση της καταστολής!!

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά Πανεπιστήμια έχουν συγκροτήσει τις λεγόμενες Μονάδες Ασφάλειας και Προστασίας. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί ΦΕΚ συγκρότησης αυτών των μονάδων σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι Μονάδες αυτές θα λογοδοτούν στον Πρύτανη του εκάστοτε Πανεπιστημίου και θα έχουν ως αρμοδιότητες τη «φύλαξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων», «την αποτροπή παρακώλυσης της λειτουργίας του Ιδρύματος», «την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης», «θα στελεχώνουν και θα λειτουργούν τα κέντρα ελέγχου και παρακολούθησης (κάμερες)»! Επιπλέον σε αυτές τις Μονάδες θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), ο επικεφαλής με λίγα λόγια της Πανεπιστημιακής αστυνομίας για κάθε Ίδρυμα!!

Από τις αρμοδιότητες τους γίνεται φανερό ότι θα αξιοποιηθούν στην ένταση της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, στο χτύπημα της διεκδίκησης των φοιτητών, στην απαγόρευση κινητοποιήσεων σε όργανα διοίκησης ακόμα και Γενικών Συνελεύσεων! Oι μονάδες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις υπάρχουσες υπηρεσίες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Είναι οι μονάδες που θα έχουν συντονιστικό ρόλο για την Ο.Π.Π.Ι, που θα εξειδικεύσουν και θα εφαρμόσουν το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη στο κάθε ίδρυμα. Άλλωστε ξέρουμε πώς ερμηνεύουν κάθε φορά την «τήρηση της τάξης εντός του ιδρύματος». Ιδιαίτερα με δεδομένο το πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές που θεσπίζεται στο πλαίσιο του ίδιου νόμου και που πρόσφατα οδήγησε σε πειθαρχική δίωξη φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την «εγκληματική ενέργεια» της αφισορύπανσης! Δεν είναι λίγες οι φορές που εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητών και εργαζομένων, σύρθηκαν στα δικαστήρια για τη «διατάραξη της οικιακής ειρήνης», επειδή πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης των ιδρυμάτων, διεκδικώντας προσωπικό, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των υποδομών.

Η ανάγκη μας να ζήσουμε και να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει, είναι πολύ δυνατότερη από τα μέτρα καταστολής που ετοιμάζουν!

Για τους φοιτητές, ασφαλές είναι το πανεπιστήμιο που έχει καθηγητές, προσωπικό, μέτρα προστασίας της υγείας μας, το πανεπιστήμιο που οι φοιτητές δεν στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον, το πανεπιστήμιο που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση. Για όλα αυτά η κυβέρνηση ούτε δεκάρα δεν έχει δώσει! Μάλιστα η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι Μονάδες Ασφάλειας θα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, δηλαδή με λεφτά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μας!

Κανένας εφησυχασμός! Οι φοιτητές δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν τρομοκρατούμαστε!

Share.

Comments are closed.