Κυριακή, Απρίλιος 11

Κοινή Ανακοίνωση Σωματείων Εργαζομένων Νηρέα για τον όμιλο Ανδρομέδα και για το συμφωνητικό εμπιστευτικότητας

0
image_pdfimage_print

Τα σωματεία που υπογράφουμε μας απορρίπτουμε τις εξηγήσεις της διοίκησης σε σχέση με την υπογραφή του συμφωνητικού εμπιστευτικότητας. Στην απάντησή της δεν υπάρχει ούτε μισή γραμμή που να αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο κείμενο, αφορά πράγματι τα εμπορικά και παραγωγικά μυστικά, όπως συμβαίνει με πολλά συμφωνητικά που υπάρχουν σε πολλές εταιρείες στη χώρα μας. αντίθετα παρέμειναν όλες οι υπερβολικές και οριζόντιες απαγορεύσεις που θέτει, χωρίς και μια εξασφάλιση πως δεν επιβάλλει το νόμο της σιωπής στους εργαζόμενους. Πόσο μάλλον που η νέα διοίκηση έχει ήδη προχωρήσει σε επίθεση στους εργαζόμενους με πάνω από 100 απολύσεις μέχρι τώρα και συνεχίζει. 

Αντίθετα επαναλαμβάνονται οι όροι που απαγορεύουν να βγαίνει προς τα έξω, σε σωματεία, κρατικές υπηρεσίες κτλ, ουσιαστικά οτιδήποτε συμβαίνει στους χώρους δουλειάς. Δηλαδή σε περίπτωση παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων ασφαλείας, αλλά και κανόνων που αφορούν την προστασία περιβάλλοντος, την ασφάλεια των ειδών διατροφής κτλ, αφού κανείς δε θα μπορεί να καταθέσει οποιαδήποτε παρατυπία, αν τυχόν υπάρξει. Έτσι πρακτικά η σημερινή ή οποιαδήποτε άλλη διοίκηση του ομίλου, μπορεί, αν θέλει, ακόμα και να παρανομεί σε σχέση με τα παραπάνω, έχοντας ελάχιστα εμπόδια. Πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία που, για παράδειγμα θα μπορούσαν να αποσιωπηθούν κρούσματα και κανείς εργαζόμενος να μην έχει το δικαίωμα να το αποκαλύψει.

Γι’ αυτό εξαρχής απαιτήσαμε την απόσυρσή του, όπως και να μην υπογραφεί από τους συναδέλφους. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο να παλεύουμε αυτό το σχέδιο να μείνει στα χαρτιά. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για τους εργαζόμενους που κάτω από  πίεση αναγκαστούν να υπογράψουν, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

  • Σε καμία των περιπτώσεων δε θα υπάρξει το παραμικρό εμπόδιο σε εργαζόμενο να μεταφέρει στο σωματείο του ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία, οποιοδήποτε εσωτερικό ζήτημα της εταιρείας, εφόσον αφορά τα δικαιώματά του.
  • Κανένα έγγραφο της εταιρείας που αφορά δικαιώματα εργαζομένων δεν είναι ιδιοκτησία της
  • Τα σωματεία των εργαζομένων δεν έχουν περιορισμό στο να μεταφέρουν εκτός εταιρείας εργασιακά ζητήματα, ή να βγάζουν ανακοινώσεις εντός της επιχείρησης
  • Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε περιορισμό να καταθέσει σε δικαστήριο ή σε οποιαδήποτε άλλη αρχή οτιδήποτε του ζητηθεί
  • Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να έχε οποιοδήποτε περιορισμό για το που θα δουλέψει αν λυθεί η εργασιακή του σχέση με τον όμιλο

 

Καταγγέλλουμε το γεγονός πως η διοίκηση συστηματικά, παρόλο που της το επιβάλλει και η νομοθεσία, παρακάμπτει τα επιχειρησιακά σωματεία που δρουν στον όμιλο και αρνείται ακόμα και την επικοινωνία μαζί τους. Γι’ αυτό και δεν έχει κανένα δικαίωμα να συζητήσει το συγκεκριμένο κείμενο με οποιαδήποτε αρχή ή φορέα και να επικαλεστεί συμφωνία εργαζομένων.

Καλούμε κάθε σωματείο με δράση στον όμιλο να πάρει τώρα θέση, καθώς η ευθύνη όλων αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που έχει εγκαταστάσεις ο όμιλος να καταδικάσουν την προσπάθειά του και να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους. Τέλος απαιτούμε την άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων, που με το συγκεκριμένο κείμενο, ο όμιλος ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΓΚΡΟΥΠ, βάζει εμπόδια στον έλεγχό του από αυτά.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Share.

Comments are closed.