Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων : Δήμος Βόρειας Κέρκυρας και κυβέρνηση βλάπτουν σοβαρά την υγεία της σχολικής κοινότητας της περιοχής

0
image_pdfimage_print

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Αν και τα λόγια κυβέρνησης και δημοτικών αρχών περισσεύουν σε σχέση με την προστασία της υγείας εντούτοις οι πράξεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο έτος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για άλλη μια χρονιά η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία και στον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας είναι εκτεθειμένη σε μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με 18 εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι καλούνται να διατηρούν καθαρές και ασφαλείς, σε συνθήκες πανδημίας, 29 σχολικές μονάδες! Να σημειωθεί πως από τους 18 συνολικά συμβασιούχους, οι 15 είναι πλήρους απασχόλησης, δηλαδή 2 λιγότεροι από το τέλος της περασμένης χρονιάς! Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τους συμβασιούχους να μην έχουν καν το δικαίωμα να αρρωστήσουν, καθώς δεν υπάρχει κάποιος για να τους αναπληρώσει ενώ αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά με δικά τους έξοδα, ώστε μεταβαίνουν από σχολείο σε σχολείο για να κάνουν τη δουλειά τους! Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που φτάνουν στον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων από συμβασιούχους, που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όταν π.χ. τα μικρά παιδιά τους αρρωστήσουν και εκείνοι θα πρέπει να πάνε για δουλειά, καθώς  σε διαφορετική περίπτωση τα σχολεία θα μείνουν ακαθάριστα…

Παράλληλα, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας τους χρωστάει ακόμα τα χρήματα για Μέσα Ατομικής Προστασίας από το 2018 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τα χρήματα για το γάλα για την περίοδο 2018-2020!

Σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω, η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είχε τους συμβασιούχους να δουλεύουν μαύρα από τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι στις 21/9 οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση. Μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή «σφυρίζει» αδιάφορα στο αίτημα της καταβολής των δεδουλευμένων για την παραπάνω περίοδο με διάφορες αστείες δικαιολογίες τύπου ότι «κανείς δεν σας ανάγκασε να εργαστείτε» και άλλα τέτοια ξεδιάντροπα, λες και οι συμβασιούχοι με το ζόρι πίεσαν τη δημοτική αρχή για να καθαρίσουν τα σχολεία του Δήμου…!

Τέλος, σε μια προσπάθεια να «κλείσει στόματα» η δημοτική αρχή και οι άνθρωποί της προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους, απειλώντας τους  πως αν μιλήσουν για όσα συμβαίνουν, αν έχουν επαφή με το Σωματείο μας και τα καταγγείλουν, του χρόνου δεν θα έχουν δουλειά!    

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι δημοτικές αρχές διαχρονικά, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης! Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και στον τομέα της καθαριότητας, με τις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου, που για ακόμα μία χρονιά θα ανακυκλώσουν την ανεργία, χωρίς να καταφέρνουν να λύσουν το συνεχές ζητούμενο της καθαριότητας των σχολείων.

Προειδοποιούμε την δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να «μαζευτεί». Τα παιχνίδια της δεν περνάνε! Η απάντηση των εργαζομένων και του Σωματείου μας θα είναι άμεση!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • καταβολή στο ακέραιο όλων των δεδουλευμένων (επιδομάτων κ.λπ.)
  • μονιμοποίηση-σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων (οποιαδήποτε άλλη “λύση”-συβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένους χρόνου κ.λπ. είναι μακριά και απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και της καθαριότητας των σχολείων, της δημόσιας υγείας)
  • νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα
  • το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας
  • το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους
  • κανείς από τους ήδη εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του
  • αύξηση του μισθού και καμία καθυστέρηση στην καταβολή του
  • να σταματήσει η τρομοκρατία των εργαζομένων

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο Σωματείο μας. Η οργάνωση και ο αγώνας μέσα από της γραμμές του βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας είναι αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία, κάθε τρομοκρατία, κάθε εμπόδιο!

Share.

Comments are closed.