Ηχηρή απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα από την απεργιακή συγκέντρωση της Χαλκίδας

0
image_pdfimage_print

Μαχητική απεργιακή απάντηση στην Χαλκίδα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα έδωσαν πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς της πόλης.

Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια! Δεν διορθώνεται ούτε βελτιώνεται!

 

Ηχηρή απάντηση δόθηκε σήμερα στη Χαλκίδα από τους απεργούς, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται, το έκτρωμα που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση θα μείνει στα χαρτιά!

            Στην απεργιακή συγκέντρωση το λόγο πήρε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας η πρόεδρος του, συναδέλφισσα Ιωάννα Ιωάννου, η οποία μετέφερε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του χώρου. Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λένε ηχηρό ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο που μας γυρνά 100 χρόνια πίσω. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κινητοποιούνται γιατί τους αφορά, αφορά τις οικογένειες, τα παιδιά, τη ζωή τους, για να μην μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους.

            Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο, με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους υγειονομικούς να δίνουν τη μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα κάτω αντίξοες συνθήκες και τώρα να ζητούν τα αυτονόητα. Παράλληλα με το να μην περάσει ο νόμος – έκτρωμα, διεκδικούν:

  • Κανένας υγειονομικός – εργαζόμενος του νοσοκομείου χωρίς την κανονική καλοκαιρινή άδεια τουλάχιστον 2 βδομάδων καθώς και τη καταβολή επιδόματος αδείας! Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος από την καταβολή οποιασδήποτε έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
  • Να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό!
  • Να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτών – γιατρών παραϊατρικού προσωπικού, βοηθών θαλάμου, τραπεζοκόμων, εργαζομένων στην φύλαξη και την καθαριότητα κ.α. Να στελεχωθούν τα τμήματα της χειρουργικής ,της παθολογικής , τα ΤΕΠ και τα υπόλοιπα τμήματα.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους και ένταξή στα ΒΑΕ. Χαρακτηρισμός της νόσου από COVID-19 ως επαγγελματικής ασθένειας.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου στο ύψος των δικών μας αναγκών! Όχι στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τις συμβάσεις με εργολαβικές εταιρείες που θα μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, εμάς σε φτηνούς εργαζόμενους, την υγεία σε εμπόρευμα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με όλο το απαραίτητο προσωπικό και την υποδομή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της αλλά και ως εμβολιαστικό κέντρο για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η μετακίνηση εργαζομένων και ασθενών από και προς το νοσοκομείο με αποκλειστική ευθύνη της τοπικής διοίκησης η οποία μας έχει κάνει μπαλάκι, στέλνοντάς μας από το δήμο στην περιφέρεια με τη σύσταση να βρούμε μόνη μας τη λύση!

Από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών ο συνάδελφος Τζαβάρας Γιάννης ανέφερε ότι η σημερινή απεργία πραγματοποιείται παρά τα εμπόδια που μπήκαν από διάφορες κατευθύνσεις και δείχνει τη δύναμη που κρατάνε στα χέρια τους όλοι οι εργαζόμενοι, τη δύναμη της οργάνωσης και της πάλης που δεν μπορούν να μας την αφαιρέσουν όσους νόμους και αν ψηφίσουν! Αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή απεργία όπου νέκρωσαν χώροι δουλειάς σε όλη τη χώρα και σε πολλούς ακόμα καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι τα σωματεία, οι εργαζόμενοι, δε θα σταματήσουμε ούτε λεπτό τον αγώνα μας, ο κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κάστρο οργάνωσης και διεκδίκησης, για να εμποδιστεί η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, αλλά και για να διεκδικηθούν νέες κατακτήσεις, νέα δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα για τα κέρδη της εργοδοσίας, για να βελτιωθούν οι δείκτες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Ειδικά σήμερα, που υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες από την πρόοδο της επιστήμης και την τεχνολογίας, την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας που θα μπορούσαν να μας απαλλάξουν από τα βάσανα και την κοπιαστική ζωή, σήμερα που είναι πιο ρεαλιστικό από ποτέ το αίτημα για 7ωρο – 5μερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και αν σήμερα το ψηφίσει δεν θα έχει καταφέρει να νομιμοποιηθεί από τους εργαζόμενους και το λαό, παρά τα μεγάλα ψέματα που είπε για εκσυγχρονισμό της εργασίας μέσα από το αντεργατικό έκτρωμα, για το ότι θα βλέπουμε τα παιδιά μας περισσότερες ημέρες ενώ ακριβώς το αντίθετο θα συμβαίνει.

Δεν κατάφεραν όμως, ούτε τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη ζωή κόλαση που ζούμε σήμερα να καπηλευτούν τον αγώνα των εργαζομένων και να αξιοποιήσουν την αντίθεσή στο νομοσχέδιο και την λαϊκή κινητοποίηση για να είναι οι επόμενοι που θα κάτσουν στην κυβερνητική καρέκλα. Από τον αγώνα μας αναδείχτηκαν οι μεγάλες ευθύνες τους, ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στην ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ με τον άθλιο νόμο διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου του 2011, ή ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν από τους προηγούμενους νόμους αλλά το 2017 ψήφισε 12ωρη εργασία για τους νοσοκομειακούς γιατρούς με πρόβλεψη ακόμα και για περαιτέρω επέκτασή της αν δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες. Όλα αυτά τα κόμματα στηρίζουν τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές», τις αντιδραστικές ανατροπές της ΕΕ που άνοιξαν τον δρόμο στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, χώρισαν τον εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και ανενεργό που τώρα θα καταγράφεται με την ψηφιακή κάρτα, επέκτειναν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Συμφωνούν στο ταμείο ανάκαμψης που έχει ως προαπαιτούμενα και τα συγκεκριμένα μέτρα αλλά και άλλα που ετοιμάζουν για τη συνέχεια.

Ο αγώνας που δίνουμε για να μην καταργηθεί το 8ωρο, ενάντια στο νόμο έκτρωμα, εδώ και μήνες είναι που ανάγκασε και τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει μετά από χρόνια απεργία παρά το ότι ακόμα ψάχνει να βρει τις θετικές πλευρές του νομοσχεδίου και των βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν. Όπως με την πρακτική της και σήμερα αποδεικνύει ότι είναι σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, για καλύτερες ημέρες.

Αντίστοιχες τέτοιες ευθύνες υπάρχουν και στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας όπως και του νομαρχιακού τμήματος Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ που όταν δεν μπορούν να σπείρουν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και την υποταγή τότε γίνονται ιδιαίτερα εφευρετικοί για να βάλουν εμπόδια στην συνέχεια του αγώνα. Δεν διστάζουν να απαξιώνουν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων όπως χαρακτηριστικά έκαναν και τα δύο συνδικαλιστικά όργανα, το μεν Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλώντας στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το δε Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να συνεδριάσει για μία ακόμα φορά.

Παρά το ότι το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας συμφώνησε με το πλαίσιο πάλης για απόσυρση του νομοσχεδίου, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων, για διεκδίκηση σταθερού εργάσιμου χρόνου με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο τώρα πάει στην Αθήνα να ψάξει μαζί με την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ τα «θετικά σημεία» του νομοσχεδίου εκτρώματος.

Τελειώνοντας επεσήμανε ότι οι αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, μπορούν να πετύχουν νέες κατακτήσεις και σε αυτούς έχουν θέση όλοι όσοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι άνεργοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, που όλοι μας βιώνουμε τις επιπτώσεις της ανάπτυξης που υπηρετεί μόνο τα κέρδη των λίγων. Αυτή τη δύναμη της οργάνωσης της πάλης οι κυβερνήσεις, η εργοδοσία και όλα τα κόμματά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και για αυτό προσπαθούν να την εμποδίσουν και με νέες διατάξεις που περιέχονται στο αντεργατικό έκτρωμα, με την προσπάθεια για άλλη μια φορά να βγάλουν παράνομη την απεργία μας, επιβάλλοντας και πρόστιμο, αλλά έπεσε στο κενό. Η τρομοκρατία τους δεν πέρασε!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να πάει στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα. Όχι μόνο να μην καταργηθεί το 8ωρο αλλά να θεσπιστεί 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων στη ΛΑΡΚΟ για την ενιαία λειτουργία της επιχείρησης, τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και τη καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου τους.

Τέλος στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του παραρτήματος Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο συνάδελφος Λιάσκος Δημήτρης, ο οποίος κάλεσε τα σωματεία να στηρίξουν και τη μουσική διαμαρτυρία του παραρτήματος τη Δευτέρα 21 Ιούνη, 7μμ στο θέατρο Κωστόπουλου.

Απαιτούμε να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα! Να αποσυρθεί, να πεταχτεί στα σκουπίδια, εκεί είναι η θέση του! Όμως κάνουμε ξεκάθαρο ότι ακόμα και να καταφέρουν σήμερα να το ψηφίσουν, θα δώσουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς για να μην εφαρμοστεί.

 

 

Share.

Comments are closed.