Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Εργατικό Κέντρο-Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω : Για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Ένωση Ξενοδόχων Κω

0
image_pdfimage_print

Πραγματοποιήθηκε χθες (21/7/21) η παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Ομίλου Κυπριώτη με το  Σωματείο Ξεν/λων & Σερβιτόρων Κω και το Εργατικό Κέντρο Β Συγκ/τος Δωδ/σου στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Στην συνάντηση με την Πρόεδρο της Ένωσης, ενημέρωσαν για την στάση της εργοδοσίας, την άρνησή της να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους χωρίς να τους  κοινοποιεί  τί σκοπεύει να κάνει με μια σειρά ζητήματα που άπτονται της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Καταγγέλθηκε επίσης η προσπάθεια ορισμένων να εμφανιστούν υπεύθυνοι  οι εργαζόμενοι  που έμειναν άνεργοι εξαιτίας του Ομίλου   και ότι προτιμούν να «επιβιώσουν» με τα ψίχουλα των 534 ή 399 ευρώ δλδ με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 2000 ευρώ τον χρόνο.

Η Ένωση Ξενοδόχων δεν μπορεί να είναι αδιάφορη στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλήρως απορυθμισμένου πεδίου με εργαζόμενους απασχολούμενους  σε ξενοδοχεία με αποδοχές και δικαιώματα άλλα από αυτά που ρυθμίζουν οι Κλαδικές Συμβάσεις.

Δηλώθηκε πως οι εργαζόμενοι με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις δεν πρόκειται να αποδεκτούν τέτοιες μεθοδεύσεις.

Δεν θα αφήσουν αναπάντητες τις προσπάθειες για κατάργηση των δικαιωμάτων τους.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουν την προσβολή της αξιοπρέπειας  των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τέλος απαίτησαν:

-Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

-Την εξασφάλιση εισοδήματος και ασφαλιστικής κάλυψης.

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου όσο και άλλοι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν έχουν κανένα περιθώριο αναμονής.

Τώρα χρειάζεται αποφασιστικός και συλλογικός αγώνας.

                                                                                                                                            

(Συνημμένα το Υπόμνημα που κατατέθηκε)

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 Προς:

 Ένωση Ξενοδόχων Κω

 Ο όμιλος Κυπριώτη που δραστηριοποιείται στο νησί της Κω και λειτουργεί πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, αποφάσισε να μην ανοίξει καμία από αυτές για τη θερινή περίοδο του 2021, αφήνοντας άνεργους περίπου 700 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είναι σε παρατεταμένη ανεργία πάνω από 16 μήνες, με εισόδημα που περιορίστηκε σε ελάχιστους μήνες ένταξης στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και ακόμη λιγότερους στην επιδότηση ανεργίας.

Στο νησί ο τουρισμός αποτελεί την κύρια απασχόληση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν κανείς τρόπος να ενισχυθεί το εισόδημα των εργατικών αυτών οικογενειών. 

Η εργατική διαφορά που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά από αίτημα του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος όμιλος απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι των εργαζομένων, χωρίς να κοινοποιήσει στους εκπροσώπους των εργαζομένων τί σκοπεύει να κάνει με μια σειρά ζητήματα που άπτονται της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν και έχουν ενεργή εργασιακή σχέση με την επιχείρηση, αφού πρόκειται για εποχικούς εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Οι προκλητικές   και απαράδεκτες δηλώσεις του εκπροσώπου του ομίλου  δεν μας αφήνουν περιθώριο αναμονής.

Καταγγέλλουμε την  απαράδεκτη  προσπάθεια που υποκινείται από διάφορους να εμφανιστούν οι εργαζόμενοι  που μένουν άνεργοι  ως τεμπέληδες και χαραμοφάηδες, μετά από το κλίμα αναμονής που η ίδια η διοίκηση δημιούργησε αποφεύγοντας να απαντήσει για την επαναλειτουργία  των ξενοδοχείων για την σεζόν 2021.

Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την ανεργία, είναι αδιανόητο να λέγεται ότι επιλέγουν να επιβιώσουν με τα ψίχουλα των 534 ή 399 ευρώδλδ με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 2000 ευρώ τον χρόνο.

Το γεγονός πως ο Όμιλος Κυπριώτη δεν είναι μέλος της Ένωσης προκειμένου να μην υποχρεούται να εφαρμόζει την Κ.Σ.Σ.Ε., δεν μπορεί να σας αφήνει αδιάφορους στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλήρως απορυθμισμένου πεδίου με εργαζόμενους απασχολούμενους  σε ξενοδοχεία με αποδοχές και δικαιώματα άλλα από αυτά που ρυθμίζουν οι Κλαδικές Συμβάσεις.

Σας δηλώνουμε πως οι εργαζόμενοι με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις δεν πρόκειται να αποδεκτούν τέτοιες μεθοδεύσεις.

Δεν θα αφήσουν αναπάντητες τις προσπάθειες για κατάργηση των δικαιωμάτων τους.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουν την προσβολή της αξιοπρέπειας  των ίδιων και των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενοι με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις α) Σωματείο Ξεν/λων& Σερβιτόρων Κω και β) Εργατικό Κέντρο Β. Συγκ/τος Δωδ/σου διεκδικούν

-Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

-Την εξασφάλιση εισοδήματος και ασφαλιστικής κάλυψης.

 

 

Share.

Comments are closed.