Εργατικό Κέντρο Σάμου : Περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μαγαζιά με την ανακοίνωση για την ακρίβεια 2:42 μ.μ.

Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια!

Το κεφάλαιο θησαυρίζει και ο λαός υποφέρει

Διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών!

1. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, οι εφοπλιστές βάζουν ξανά φωτιά στα εισιτήρια και τα ναύλα των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Πχ σήμερα για να πάει 1 άτομο, χωρίς αυτοκίνητο από τον Πειραιά στο Βαθύ θα πληρώσει στην οικονομική θέση εισιτήριο 74€! Η εναλλακτική του είναι να πάρει το δρομολόγιο που κάνει το ίδιο ταξίδι σε σχεδόν 17 ώρες (!) και ως άλλος Οδυσσέας να φτάσει στον προορισμό του έχοντας πληρώσει εισιτήριο μόλις… 59,50€!!! Δε συζητάμε καν το τι κοστίζει σε μια τετραμελή οικογένεια το να έρθει στο νησί, ακόμα και χωρίς αυτοκίνητο.

Αποτέλεσμα είναι είτε κόσμος να αναγκάζεται σε σοβαρές στερήσεις για να κάνει τις δουλειές του, πχ να κάνει απαραίτητες ιατρικές πράξεις που δε γίνονται στο νησί, είτε κόσμος που είναι από τη Σάμο να μην μπορεί να έρθει να δει τον τόπο του στις διακοπές του, καθώς θα του κοστίσει ο κούκος αηδόνι.

Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι εφοπλιστές ακτοπλόοι ως αιτία για τις νέες αυξήσεις την ακρίβεια στα καύσιμα όταν αυτοί: Σε αντίθεση με όλους εμάς τους εργαζόμενους, επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες, έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, λαμβάνουν τεράστιες επιδοτήσεις, δεν πληρώνουν φόρους!

Ακόμα, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ τούς στηρίζουν και με αντεργατικά μέτρα. Συνεχώς επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς των ναυτεργατών. Μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις και επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια, αδιαφορώντας για την υγεία των ναυτεργατών και για την ασφάλεια των επιβατών, ενώ τους μισθούς τούς έχουν χρόνια τώρα καθηλωμένους.

Διεκδικούμε:

• Να μειωθούντώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων – εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές
  • Δωρεάν μετακινήσειςγια ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.
  • Μειωμένα εισιτήριαγια συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
  • Εξασφάλιση συχνής σύνδεσηςτων νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.
  • Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατώνμε αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.
  1. Δεν πάει άλλο η κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων. Σε ένα νησί που οι συγκοινωνίες για πολλά χωριά είναι ανύπαρκτες και η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι όρος για να δουλέψει ο κόσμος, οι τιμές των καυσίμων λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα.

Τα 50€ το τρίμηνο (!) που δίνουν ή τα 15 λεπτά έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης η λαϊκή οικογένεια δεν προλαβαίνει ούτε να τα δει. Είναι «μέτρα- κοροϊδία»!

Απαιτούμε σήμερα να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, αυτό είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες και να μπει πλαφόν στην τιμή τους.

1. Οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν εκτοξευτεί. Η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που το ρεύμα είναι πανάκριβο.

Υποκρίνονται όταν φορτώνουν τα δεινά και τις αυξήσεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι υποκρισία γιατί αυξήσεις είχαμε πριν την εισβολή της Ρωσίας. Υποκρίνονται γιατί η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και η στρατηγική της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν συμβάλει στο να υιοθετούνται πανάκριβες λύσεις για την ενέργεια πχ αμερικανικό LNG.

Λύση είναι να καταργηθούν  η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα “πράσινα” χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό.

1. Διεκδικούμε μέτρα που θα επιτρέπουν στη λαϊκή οικογένεια να ζει με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατοντάδες σωματεία που παλεύουν για ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς.

Ενώνουμε τη φωνή μας για μέτρα που θα ρίξουν το κόστος ζωής.

• Να επανέλθειο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.
  • Να καταργηθείο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων. Να μπει πλαφόν στις τιμές τους.
  • Άμεση και γενναία διαγραφήτων χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων

Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στα δικά μας χέρια,
λύσεις μπορεί να επιβάλει μόνο ο δικός μας αγώνας.

Καμιά λύση δεν πρόκειται να έρθει από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το πώς θα διασφαλίσουν τα κέρδη των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Υποκρίνονται όταν λένε ότι κατανοούν τα προβλήματα των νησιωτών και των εργαζομένων. Οι όποιες υποσχέσεις τους έχουν αποδειχτεί ότι είναι ψεύτικες και παραπλανητικές.

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για συνέχιση των αγωνιστικών δράσεων μαζί με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς του νησιού.

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...