Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης : Για την αργία του Αγίου Πνεύματος

0
image_pdfimage_print

Η αργία του Αγίου Πνεύματος αποτελεί κατάκτηση των εμποροϋπαλλήλων της πόλης. Συγκεκριμένα, με βάση απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η εορτή του Αγίου Πνεύματος ορίστηκε ως αργία. Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Επομένως τα καταστήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης υποχρεούνται να είναι κλειστά.

                  Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε επαγρύπνηση. Να κάνουν δική τους υπόθεση το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο. Καταγγέλλει τη στάση πολλών μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για άνοιγμα και αυτή τη μέρα. Είναι ξεκάθαρο πως για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου ξεχνάνε συνωστισμό και μέτρα, θέλουν τα καταστήματα ανοιχτά κάθε μέρα, όλη μέρα.

                  Επίσης καταγγέλλουμε την τακτική δεκάδων επιχειρήσεων να δίνουν με το ζόρι ρεπό και άδεια στους εργαζόμενους για την συγκεκριμένη μέρα, θέλοντας να βγάλουν από την μύγα ξύγκι, να μεταφέρουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων.

                  Η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου πάντα επεδίωκε και θα επιδιώκει την διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και την απελευθέρωση του ωραρίου, πατώντας βέβαια και στις ατομικές συμβάσεις ή και της μερικής απασχόλησης. Η αργία του Αγ. Πνεύματος δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, οι Λευκές Νύχτες, όπως και όλες οι αργίες που είναι προς κατάργηση είναι ο διακαής πόθος των μονοπωλίων του κλάδου. Ο τελευταίος νόμος-σφαγείο για το 10ωρο αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα αυτών των αντεργατικών διευθετήσεων.

Η απόφαση της Νομαρχίας εκείνη την περίοδο το 2002, πάρθηκε κάτω από την αποφασιστική πίεση του σωματείου. Αυτό αποδεικνύει ότι μπορούν οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο να επιβάλλουν τις δικές τους ανάγκες.

                  Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης καλεί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους για την ημέρα του Αγ. Πνεύματος.

                  Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, για να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να πάψει η αναμονή και η ανάθεση.Να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια χτυπήματος και αυτού του δικαιώματος από την εργοδοσία.

       

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.

 

Share.

Comments are closed.