Ενημερωτικό Σημείωμα από το 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Δημοσιεύτηκε στις

Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά εκατομμυρίων ασφαλισμένων

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Να διαφημίσουν τα «καλά» της ιδιωτικής ασφάλισης, σε όλες τις μορφές της, ανέλαβαν χτες από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στην κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης όλων των προκατόχων της, μέσα από το τζογάρισμα των εισφορών και των αποθεματικών εκατομμυρίων ασφαλισμένων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς καμιά εγγύηση για παροχές και συντάξεις.

«Χώρος» για μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, κατά τη γνωστή τακτική όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών ανατροπών, επικαλέστηκε το δημογραφικό για να δικαιολογήσει την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα συγκεκριμένο στοιχείο για το πώς τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα στην επικουρική ασφάλιση, τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και η ιδιωτική ασφάλιση μπορούν τάχα να εξασφαλίσουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβεβαίωσε ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι πώς θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχθούν το τζογάρισμα του μόχθου τους, μέσα από τις διάφορες μορφές ιδιωτικοποιημένων ασφαλιστικών συστημάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων για τους νέους εργαζομένους – με εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στον πρώτο, δημόσιο πυλώνα του συστήματος – θα φέρει πιο κοντά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην έννοια της προσωπικής αποταμίευσης και της μακροπρόθεσμης επένδυσης. Θα εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους και θα “μπολιάσει” την κοινωνία με την ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, και αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξη και του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, που στηρίζεται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης».

Σε άλλο σημείο, έδειξε ότι η σταδιακή εδώ και χρόνια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει διττό στόχο: Να μειώσει το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» για τους εργοδότες, αυξάνοντας τα κέρδη τους, και ταυτόχρονα – σε συνδυασμό με τις πετσοκομμένες συντάξεις – να «σπρώχνει» τους εργαζόμενους στο τζογάρισμα σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Όπως ανέφερε, με τη μείωση των εισφορών «αίρεται σε κάποιο βαθμό ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, και δημιουργείται χώρος για προσωπική αποταμίευση μέσω του δεύτερου πυλώνα».

Με τη γνωστή επίκληση στο δημογραφικό

Στους ίδιους άξονες κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Επικαλέστηκε και αυτός το δημογραφικό, ισχυριζόμενος ότι «το υφιστάμενο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ως διανεμητικό, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο στον “δημογραφικό κίνδυνο”, όπου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μειώνεται συνεχώς η αναλογία των οικονομικά ενεργών πολιτών προς τους συνταξιούχους». Ξέχασε όμως να πει ότι τους «οικονομικά ενεργούς πολίτες» περιορίζει καταρχάς η τεράστια ανεργία που γεννιέται και θρέφεται από το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ από τα ασφαλιστικά ταμεία στερούν πολύτιμους πόρους επίσης η τεράστια «ευελιξία», οι μισθοί πείνας κ.ο.κ.

Έδειξε ωστόσο ότι πραγματικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να βάλουν στο χέρι για μια ακόμα φορά τα αποθεματικά των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Οπως είπε, «το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Αντίθετα, θέτει αντικίνητρα τόσο στην εργασία όσο και στην αποταμίευση και τις επενδύσεις». «Η κυβέρνηση», σημείωσε, «δρομολογεί πολιτικές παροχής κινήτρων για την ενίσχυση και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος». Ακολούθως, ανέφερε υποτίθεται αποδεικτικά στοιχεία για το ενεργητικό επαγγελματικών ταμείων και τις περιουσίες τους, χωρίς όμως να πει τίποτα για το ύψος και τη διάρκεια των συντάξεων των ασφαλισμένων.

Αποκαλυπτικός ήταν και ο χαιρετισμός του Χρ. Νούνη, προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ). Αναφερόμενος στην «αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου», είπε ότι δημιουργήθηκαν 8 νέα επαγγελματικά ταμεία την περίοδο 2018 – 2020 και αναμένεται να αδειοδοτηθούν τουλάχιστον ακόμα 10 εντός του 2021. Δείχνοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «μυριστεί το ψητό» σε αυτήν την ιστορία, υπογράμμισε ότι Ταμεία δημιουργούνται «από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες» και ότι «ήδη στο 2ο πυλώνα έχουν δραστηριοποιηθεί εισηγμένες εταιρείες και επιχειρήσεις που προέρχονται από πολύ δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολυεθνικές εταιρείες». Προβάλλοντας εξάλλου τις μεγάλες προσδοκίες των κεφαλαιοκρατών από το τζογάρισμα των αποθεματικών είπε ότι η ανάπτυξη «τόσο του Νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του 1ου πυλώνα με τον υποχρεωτικό – κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, όσο και των αμιγώς κεφαλαιοποιητικών προαιρετικών πυλώνων» θα παρέχει «πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας».

Περισσότερα

Άρθρο του Ν. Θεοδωράκη, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Τμήματος Διεθνών

Ξεπουλημένα «Συνδικάτα» στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των Κυβερνήσεων Οι αγώνες των εργατών δεν έχουν...

Κλείσιμο της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ

Μέσα από τις εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης μπορούμε να εκτιμήσουμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμα...