Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές: Ανακοίνωση για την κακοκαιρία και τις έκτακτες αργίες 25 – 26 Γενάρη

Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι της Αττικής και πολλών άλλων περιοχών της χώρας, ζούμε γι ακόμη μια φορά τραγικές καταστάσεις. Αυτή τη φορά ήταν αρκετή μια χιονόπτωση λίγων ωρών, ώστε να επικρατήσουν κυριολεκτικά εικόνες χάους στους δρόμους της Αθήνας, με χιλιάδες εργαζόμενους να μην μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους, ή αφού τα κατάφεραν να το βρίσκουν δίχως ρεύμα και δυνατότητα θέρμανσης. Γι ακόμη μια φορά αποκαλύφθηκε πού οδηγεί η λογικής των ανύπαρκτων έργων πρόληψης για τα φυσικά φαινόμενα, επειδή δεν παράγουν κέρδος, όπως και η λογική των ΣΔΙΤ που πληρώνει πανάκριβα ο λαός, στην περίπτωση της Αττικής Οδού.

Λόγω όλων των παραπάνω, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως η Τρίτη 25/1 και η Τετάρτη 26/1 δεν θα είναι εργάσιμες ημέρες, θα είναι αργίες. Εκτός από τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις που περιγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ (των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες) όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν εργάζονται. Δεν επηρεάζονται από την σχέση εργασίας, σταθερή, ελαστική, με φυσική παρουσία ή τηλεργασία.

Συγκεκριμένα για τον κλάδο μας, δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο όσοι εργάζονται με κυλιόμενες βάρδιες «συνεχούς πυράς», βασικά δηλαδή οι συνάδελφοι στις Εταιρείες Βοήθειας. Οι εργαζόμενοι που δεν εργάζονται σε όλες τις άλλες επίσημες αργίες, ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ.

Αυτό φυσικά το ξέρουν από την πρώτη στιγμή οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. Κι όμως, σήμερα 25/1 διαπιστώνουμε πως σε πάρα πολλές επιχειρήσεις, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, πιέζουν τους εργαζόμενους να εργαστούν.

Δεν μιλάμε μόνο για μικρότερες επιχειρήσεις και ασφαλιστικά πρακτορεία, όπου οι πιέσεις για τηλεργασία είναι αυξημένες, αλλά και για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου. Αλλού το HR έστειλε μήνυμα πως τμήματα που έχουν επαφή με πελάτες πρέπει να λειτουργήσουν και πως «όσοι εργαστούν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της αργίας σε επόμενο εύλογο χρονικό διάστημα». Αλλού δεν στάλθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση, με τους προϊσταμένους να πιέζουν την Τρίτη τους συναδέλφους να εργαστούν.

Η εργοδοσία έχει πραγματικά ξεσαλώσει. Η στάση της αυτή κουμπώνει και στο προηγούμενο διάστημα, όπου βάσει των νέων «πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης», τα τμήματα HR «ενημερώνουν υπεύθυνα» τους  συναδέλφους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό πως «εφόσον μπορούν, πρέπει να δουλέψουν με τηλεργασία». Κι αφού ήδη ξεκίνησαν να χτυπάνε τις αναρρωτικές άδειες, τώρα πάνε να ακυρώσουνε επισήμως και την έννοια της αργίας, την ώρα που πολλοί είμαστε εγκλωβισμένοι με χίλια προβλήματα!

Να το ξέρουν πως δεν θα τους περάσει. Την Τρίτη 25/1 και την Τετάρτη 26/1 ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ. Ενημερώνουμε για κάθε πίεση που δεχόμαστε σε αυτή τη κατεύθυνση τους συνδικαλιστές της ΕΑΣΚ. Οι πιέσεις της εργοδοσίας δε θα μείνουν αναπάντητες. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, επιχειρησιακά και κλαδικό, να αποκαλύψουν κι αυτά τις πιέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη!

Επιπλέον, κάθε εργασία αυτό το διήμερο δεν μεταφέρει απλά την «αργία σε άλλη ημερομηνία», αλλά ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ και ούτε να σκέφτονται από τις διοικήσεις των εταιρειών πως και αυτή πρόκειται να τη γλιτώσουν.

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...