Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Δημοκρατική  Αγωνιστική Συνεργασία Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» – Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν.Π.Α. «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»: 12 Μάη κινητοποίηση έξω από τη διοίκηση των νοσοκομείων Παίδων

0

Κάλεσμα αγώνα για να μη δουλεύουμε κατάκοποι σε επισφαλείς συνθήκες δουλειάς, για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας!

ΟΛΟΙ την Πέμπτη 12 Μαΐου 2μμ έξω από τη διοίκηση των νοσοκομείων Παίδων, στην αυλή του Ν.  Αγία Σοφία

Με αφορμή την ημέρα του νοσηλευτή στις 12 Μαΐου αυτοί που επιλέγουν να «μη βλέπουν» ότι έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής μας, αυτοί που μας πιέζουν καθημερινά να δώσουμε ακόμη περισσότερα, θα μας πουν πάλι «τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα» και θα συνεχίσουν να μας στερούν βασικά δικαιώματά μας, όπως ότι ο εργάσιμος χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, ότι δικαιούμαστε σταθερά 2 ρεπό ανά βδομάδα, άδειες, χρόνο ανάπαυσης, να μη δουλεύουμε σε όλες τις αργίες, μόνιμη δουλειά!

Ήδη φαίνεται ότι σε πολλά τμήματα η καλοκαιρινή άδεια του προσωπικού βγαίνει  δε βγαίνει για μια εβδομάδα, με τη διοίκηση να πετάει το μπαλάκι στους προϊστάμενους και τις «αντοχές» του κάθε τμήματος. Αλλά οι κλινικές και οι μονάδες στελεχώνονται με ευθύνη των διοικήσεων και των κυβερνήσεων! Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κι εμείς διακοπές με την οικογένεια μας, να ξεκουραστούμε, να νιώσουμε άνθρωποι ! Κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με μια βδομάδα! Ούτε με  άδεια που δίνεται Δευτέρα με Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο πριν και μετά να δουλεύουμε!

Αυτά τα δύο χρόνια πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ τσάκισε στην κυριολεξία κάθε εργασιακό, δημοκρατικό δικαιώματα των νοσηλευτών και όλων των υγειονομικών. Αντί να στηρίξει τους υγειονομικούς (με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρση των αναστολών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό και την υπερωριακή απασχόληση, επαναφορά των επιδομάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, μέτρα προστασίας κλπ), ώστε να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό τη φθορά της υγείας μας, αντί να στηρίξει τη δημόσια δωρεάν υγεία, παίρνει ακριβώς τα αντίθετα μέτρα.

Στα νοσοκομεία μας είναι εκατοντάδες οι κενές οργανικές θέσεις. Ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους τραυματιοφορείς οι ελλείψεις τσακίζουν κόκαλα κι όχι μόνο…. Τσακίζουν ανθρώπους που για χρόνια δουλεύουμε σε συνθήκες υποστελέχωσης με εφημερία του νοσοκομείου μέρα παρά μέρα, με αυξημένη προσέλευση νεογνών και παιδιών χειμώνα- καλοκαίρι. Μέσα σε δυο χρόνια οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν πάρει μία εβδομάδα άδεια (!!) και οι πιο τυχεροί δύο! Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν πέντε χρόνια σε όλες τις αργίες μέσα! Ακόμη και άρρωστοι ερχόμαστε για δουλειά, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται ιώσεις μέσα στο προσωπικό, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να μας αντικαταστήσει. Έχει αυξηθεί το εργασιακό άγχος, τα φαινόμενα burn out, οι συνάδελφοι που βγάζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Τα πόδια μας δεν προλαβαίνουν να ξεπρηστούν από τη μια βάρδια στην άλλη! Η υποστελέχωση είναι ακόμη πιο τραγική στα κομβικά τμήματα του νοσοκομείου (ΤΕΠ, COVID μονάδες και κλινικές, μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, παθολογικές κλινικές, χειρουργείο). Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται χειρουργεία χωρίς εργαλειοδότη, με τεράστιες λίστες αναμονής ανά κλινική!

Είναι ακόμη μεγαλύτερη η εκμετάλλευση των συναδέλφων συμβασιούχων που συσσωρεύουν με μεγαλύτερο ρυθμό ρεπό και άδειες, αφού όσα χρόνια και να δουλεύουν στον κλάδο, στο νοσοκομείο μας θεωρούνται καινούριοι… και στην πλειοψηφία τους δεν δίνονται πριν τη λήξη της σύμβασης, ούτε καταβάλλονται με μορφή χρηματικής αποζημίωσης! Ενώ για τους συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ δεν τηρούνται όσα προβλέπει η σύμβαση και δουλεύουν επιπλέον αργίες και νυχτερινές βάρδιες που δεν πληρώνονται!

Ενώ από τους τραυματιοφορείς που τρέχουν σαν το Βέγγο η διοίκηση στερεί ακόμη και το τιμητικό ρεπό που έδινε για χρόνια με αφορμή την ημέρα του νοσηλευτή!

Η κατάσταση στις παθολογικές κλινικές είναι εκρηκτική με την αύξηση εισαγωγής παιδιών με εισαγγελική εντολή που παραμένουν για εβδομάδες & μήνες στις κλινικές λόγο της τεράστιας έλλειψης σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας, που συντήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με την τωρινή. Χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο ολόπλευρης στήριξης,  δίπλα στα παιδιά που νοσούν και έχουν πλάι τους την οικογένεια τους, με τις ελάχιστες νοσηλεύτριες ανά βάρδια να μην προλαβαίνουμε να φροντίσουμε ούτε τα άρρωστα παιδιά, τα παιδιά που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί από την οικογένεια τους, κακοποιούνται και από το κράτος! Μιλάμε για τις κλινικές που αυτή την περίοδο νοσηλεύουν παιδιά με χρόνια νοσήματα, αλλά και έκτακτα πολύ βαριά περιστατικά όπως παιδιά με MISC ,δηλαδή πολυσυστηματικό σύνδρομο μετά από νόσηση από covid -19.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας δεν επιτρέπει να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους οι υγειονομικοί που έχει σε αναστολή παρά το γεγονός ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα αναιρούν το επιχείρημα της αναστολής! Προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα των υγειονομικών και των ασθενών μας με το νομοσχέδιο που συζητάει στη βουλή αυτές τις μέρες. Μέσα από αυτό προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι μεγάλη η οργή που νιώθουμε για την κατάσταση που βιώνουμε και την κοροϊδία… Είναι μεγάλη η ευθύνη μας να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να συγκρουστούμε με όλους αυτούς που σακατεύουν τη ζωή μας, υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν υποδομές κι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Παλεύουμε για:

  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Όχι στους εργολάβους.
  • Εξασφάλιση της λήψης όλων των αδειών και ρεπό που χρωστάει η διοίκηση. Όχι στην υπερεργασία, όχι στην απλήρωτη εργασία.
  • Να λειτουργήσουν πλήρως τα χειρουργεία με άμεση στελέχωση τους.
  • Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Άμεση εξασφάλιση από τη διοίκηση των νοσοκομείων ρουχισμού, υποδημάτων και πόσιμου νερού στους εργαζόμενους.
  • Να αποδοθεί το τιμητικό ρεπό και στους τραυματιοφορείς, όπως τόσα χρόνια.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία –Πρόνοια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
  • Αμοιβή κατά την πρακτική άσκηση των σπουδαστών με το βασικό μισθό.
  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές για την παιδική προστασία, ώστε να μην παραμένουν τα παιδιά στα νοσοκομεία.

Δημοκρατική  Αγωνιστική Συνεργασία Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν.Π.Α. «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.