Ανακοίνωση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

ΟΛΟΙ στην  ΑΠΕΡΓΙΑ. ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕΙ το ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ 10.30 π.μ. στη πλατεία ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ στο ΠΕΙΡΑΙΑ

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή αντιασφαλιστικό  νομοσχέδιο  που θέτει στο στόχαστρο τη κοινωνική ασφάλιση. Δεν αφορά μόνο τις συντάξεις αλλά τη ίδια τη ζωή μας. Συνολικά επιδιώκουν το κτύπημα σε κατακτήσεις που αφορούν  την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Το απαράδεκτο ν/σ ανοιγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης ενώ έχουμε πείρα στη χώρα μας  τις συνέπειες που είχε στις ζωές μας η χρεωκοπία της ΑΣΠΙΣ, πως συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς μας ακόμη προσπαθούν να αποζημιωθούν για τις θυσίες τους.

Με το νέο Νόμο προωθεί:

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Στα 67 να δουλεύουμε ακόμη στο πάνω στα container, μέσα στα καράβια και πάνω στα  μηχανήματα.

Κατάργηση των Επικουρικών Συντάξεων. Αφορούν δικές μας κρατήσεις και θυσίες για να πάρουμε μια ανθρώπινη σύνταξη. Τα αποθεματικά των 7 δις που υπάρχουν στα επικουρικά ταμεία ασφάλισης  ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ.

Οριστική κατάργηση της 13η και 14η σύνταξης που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012.

Στο στόχο μπαίνουν τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους. Την ίδια στιγμή η COSCO-ΣΕΒ-DPORT-Κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση  ναρκοθετούν την απόφαση για την ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» θα φθάνει στο ποσό των 345 ευρώ ενώ για επιπλέον ποσά σύνταξης θα υπολογίζονται με βάση την ανταποδοτικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα στο λιμάνι δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασίας, ούτε κατά διάνοια δηλαδή δεν θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα από την δουλειά στο λιμάνι που θα έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα να εργαζόμαστε, πόσο μάλλον να αντέξουμε 30 χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες. Αλήθεια πόση ώρα θα άντεχαν να δουλέψουν ως λιμενεργάτες αυτοί που θέλουν μας κόψουν το δικαίωμα στη σύνταξη με όρους που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες;

Κανένας λόγος δεν γίνεται για επιστροφή των κλεμμένων εισφορών μας, των γονιών και  των δικών μας. Αφορά το ποσό των 80 δις. Με το κούρεμα στα ταμεία την εποχή της κρίσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Συνάδελφοι,

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη κοινωνική ασφάλιση που δίνουν όλοι οι συνάδελφοι και φίλοι, συνδέεται ακόμη περισσότερο με τον αγώνα μας για την εφαρμογή της απόφασης ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Η  εργοδοσία μαζί με τα «σωματεία» της, τα τσιράκια της, δήθεν ενδιαφέρονται για την «νόμιμη» ένταξη μας στα ΒΑΕ. ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ. Η επιστολή τους προς το Υπουργείο Εργασίας ζητά να ενεργοποιηθεί η γνωμοδοτική επιτροπή για τα ΒΑΕ, δηλαδή ακόμη μια καθυστέρηση στην εφαρμογή. Ουσιαστικά ζητάνε να υπάρξει νέα απόφαση που όταν και εφόσον βγει κάποια στιγμή, θα ισχύει από την στιγμή που αυτή θα εφαρμοστεί σβήνοντας και πετώντας στα σκουπίδια τα ένσημα μας όλων των προηγούμενων ετών.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέους συναδέλφους να αγωνιστούμε για ένα μέλλον που να αρμόζει στο μπόι μας. να μπορούμε με αξιοπρέπεια να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά μας.

Στις 18 Φλεβάρη δίνουμε απάντηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ότι κανένας δεν μπορεί να παζαρεύει το δικό μας ιδρώτα. Αποτελεί απάντηση στη προσπάθεια των COSCO- DPORT και ΣΕΒ να καθυστερήσουν την έφαρμογή των ΒΑΕ. Αποτελεί βήμα κλιμάκωσης μπροστά στην προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΜΑΣ , ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ, ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ.

ΕΚ του ΔΣ