Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων φοιτητών και αποκατάστασης των ζημιών!

Το ΜΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πληγέντες από την πυρκαγιά οικότροφους της εστίας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Η φωτιά φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, για τη χρήση ακατάλληλων κτιρίων για την στέγαση των φοιτητών, την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας και σχεδίου εκκένωσης, την ανεπαρκή συντήρηση των εγκαταστάσεων, την ανύπαρκτη πρόληψη. Δύο μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας στις εστίες και τις σχολές.

Μόνο η πάλη των φοιτητών μπορεί να διασφαλίσει την ανακούφιση και ολική αποζημίωση των πληγέντων!

Ακόμα και η υλοποίηση αυτών των ελάχιστων μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας θα εξαρτηθεί από την οργάνωση και μαχητική διεκδίκηση των ίδιων των φοιτητών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, ξεχνιούνται και οι υποσχέσεις όπως έγινε πρόσφατα στο Μάτι, παλαιότερα στη φωτιά στην Πελοπόννησο. Οι οικότροφοι του πανεπιστημίου Πατρών ακόμα αναμένουν την ανακατασκευή των δύο κτιρίων που κρίθηκαν ακατάλληλα από το σεισμό του 2008! Πόσο μάλλον που μια σειρά αναγκαία μέτρα όπως η καταγραφή των ζημιών και η καθολική αποζημίωση των οικότροφων δεν καλύπτεται από το έκτακτο βοήθημα και η ανέγερση νέας εστίας μετατίθεται στις καλένδες.

Οι φοιτητές γνωρίζουμε καλά τι σημαίνουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης!

Η πυρκαγιά αυτή έκανε στάχτη τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοίραζε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μόλις 10 μέρες πριν, σε συζήτηση στη Βουλή για τις εστίες όπου δήλωνε ότι “για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, αυξήθηκε φέτος κατά 45% ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων” και ότι “είμαστε σε σχετικά καλό δρόμο”. Η παγίωση της υποχρηματοδότησης και η παράδοση των εστιών σε εργολάβους εγκυμονεί νέους, ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τους οικότροφους και συνολικά για τους φοιτητές.

Η πολιτική περικοπής των δαπανών και εμπορευματοποίησης της παιδείας που αντιμετωπίζει τους φοιτητές και τις ανάγκες τους σαν περιττό “κόστος” είναι η μήτρα των προβλημάτων στις σχολές και τις εστίες. Για αυτό καλούμε τους φοιτητικούς-σπουδαστικούς συλλόγους να οργανώσουν την πάλη τους από κοινού για να βάλουν φρένο και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Να εκφράσουν έμπρακτα την στήριξη τους στους πληγέντες συναδέλφους μας και να οργανώσουν τη συλλογή ειδών προσωπικής υγιεινής, λευκών ειδών και ειδών σπιτιού (μαξιλάρια, σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες κ.α.).

Να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση για:

• Την δωρεάν στέγαση των οικότροφων σε ξενοδοχεία για όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς

• Την ολική αποζημίωση και αποκατάσταση των οικοσκευών και των προσωπικών ειδών τους τα οποία έχουν είτε υποστεί φθορές ή έχουν καταστραφεί.

• Την απορρύπανση της περιοχής και την προστασία της δημόσιας υγείας.

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φοιτητική στέγη με αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση των υπαρχόντων δομών, με τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

• Ανέγερση νέων, ασφαλών και σύγχρονων φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες, με ευθύνη του κράτους.

• Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

• Να φύγουν οι εργολάβοι από τις εστίες. Ενιαίος κρατικός φορέας που θα διαχειρίζεται τις εστίες πανελλαδικά με όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα έχει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...