Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Γυναικών για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας

0

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 

Όλες στον αγώνα για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας

 

Εργαζόμενες, άνεργες, νέες,

 Η τρικομματική κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, με χαράτσια, κατασχέσεις, καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και την ανελέητη επίθεση που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους μισθούς και στα μεροκάματα. Στο φόντο αυτής της άσχημης οικονομικής κατάστασης πολλές λαϊκές οικογένειες θα καταθέσουν αυτή την περίοδο αιτήσεις στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς.

Με βάση και την πείρα των τελευταίων χρόνων και τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών και τις απολύσεις προσωπικού, για άλλη μια χρονιά θα είναι χιλιάδες τα παιδιά εκείνα που θα μείνουν εκτός των Παιδικών Σταθμών.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις εργατικές οικογένειες, αφού τα χρήματα για ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό δεν επαρκούν, ακόμη κι αν δουλεύουν και οι δύο γονείς. Ταυτόχρονα, στους περισσότερους Δήμους υπάρχει ως προϋπόθεση, ώστε να γίνει δεκτή η αίτηση, να εργάζονται και οι δύο γονείς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο άνεργος γονιός ακόμη περισσότερο στη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που γίνουν δεκτά τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς, οι γονείς με ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα αναγκάζονται να καταβάλλουν τροφεία που φτάνουν ακόμη και τα 120€ – 150€, την ίδια στιγμή που αφαιμάζονται από την τεράστια φορολογία, τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, τα χαράτσια, την ακρίβεια και ταυτόχρονα παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και για μήνες απλήρωτοι. Άλλωστε, εφόσον τα τροφεία καθορίζονται με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου έτους, δεν είναι λίγοι και αυτοί που έμειναν άνεργοι ή υπέστησαν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς το τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσουν τα τροφεία στις αρχές του μήνα υπό την απειλή της διαγραφής του παιδιού τους από το Σταθμό σε περίπτωση που δεν τα καταβάλλουν.

Είναι ενδεικτικό, ότι την τελευταία τριετία έχουν τριπλασιαστεί ουσιαστικά οι αιτήσεις που γίνονται στο πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο οποίο έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση και οι άνεργες μητέρες και οι μητέρες εργαζόμενες με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η έγκριση της αίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικά εξασφαλίζει στα παιδιά θέση σε Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης με απαλλαγή από την καταβολή των τροφείων. Όμως, και το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν καλύπτει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, καθώς πέρσι έμειναν εκτός πάνω από 53.000 παιδιά.

Παράλληλα, δε μένουν στο απυρόβλητο και οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί από τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις δημιουργούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και για τις εργαζόμενες βρεφονηπιοκόμους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια παιδαγωγός βρίσκεται μόνη της σε τμήμα με 10 και πλέον βρέφη ή με 25 – 30 νήπια, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς μερίδες κόκκινου κρέατος για τη σίτιση των παιδιών, όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό, όπου σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα κτίρια είναι ακατάλληλα, με σκάλες ή χωρίς αυλές. Όλα αυτά οδηγούν πολλούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς στο κλείσιμο, αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών που θα μείνουν εκτός και τις στρατιές ανέργων βρεφονηπιοκόμων.

Να μην αποδεχτούμε αυτή τη κατάσταση.

 Συλλογικά να απαντήσουμε. Ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, όταν η ανεργία είναι τεράστια, οι μισθοί άθλιοι και η κατάσταση γίνεται συνεχώς ανυπόφορη.

 Καλούμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τις εργαζόμενες στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς να δώσουν ενιαία τη μάχη για να μη μείνει κανένα παιδί που έχει κάνει αίτηση έξω από Βρεφονηπιακό και Παιδικό Σταθμό. Οι φετινές εγγραφές να γίνουν εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης που θα βάζει στο προσκήνιο τις ανάγκες των παιδιών και της ίδιας της λαϊκής οικογένειας για δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά των εργατών κι εργαζομένων, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τις βρεφονηπιοκόμους.

 Διεκδικούμε:

 

  • Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.

  • Να καταργηθούν τα τροφεία.

  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

  • Να μην κλείσει κανένας Παιδικός και Βρεφονηπιακός Σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, όπου δεν επαρκούν.

  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.