Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας : Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στην Ηγουμενίτσα

Δημοσιεύτηκε στις

 

Με επιτυχία στέφθηκε ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου στην Ηγουμενίτσα. Η μαζική συμμετοχή εργατών έδωσε μαχητικό παλμό κατά τη διάρκεια της πορείας. Ομιλία έκανε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μπούργος Γιώργος. Κατάθεση στεφανιού έκανε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Παπαγιάννης Θοδωρής.

Το Πολυτεχνείο Ζει

Στους Αγώνες Του Σήμερα Για Δουλειά-Ζωή Με Δικαιώματα

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ»,«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», 48 χρόνια μετά, παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Κι αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

 Γι’ αυτό, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων τιμάμε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και κλιμάκωση των αγώνων για δουλειά-ζωή με δικαιώματα, για ειρήνη των λαών κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η αντιδικτατορική πάλη, ο κοινός αγώνας νεολαίας-εργαζομένων ενάντια στην επιβεβλημένη από την αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Χούντα, που κορυφώθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε απέναντι σε ένα βάρβαρο, βίαιο καθεστώς που με την στήριξη των ΗΠΑ έμοιαζε πανίσχυρο. Ταυτόχρονα η Χούντα επιχειρούσε με απαγορεύσεις, εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες αγωνιστών συνδικαλιστών να εμποδίσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης και της διεκδίκησης του λαού. Ενώ παράλληλα αξιοποιούσε και μια σειρά αχυρανθρώπων της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα με στόχο να επιβάλλουν την αδράνεια, την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός 6ος στόλος αρμένιζε στις ελληνικές θάλασσες, η χώρα μας λειτουργούσε ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

 Γι’ αυτό οι επιγραφές στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», που έγιναν συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, παραμένουν επίκαιρες στις σημερινές συνθήκες, παρά τις αλλαγές στη διάταξη καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών. Το αστικό ελληνικό κράτος (σήμερα με κυβέρνηση της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα παλιότερα του ΠΑΣΟΚ) επιδιώκει πάντα τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του σε ανταγωνισμό με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων στη σημερινή ανάρτησή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα», Δεδομένου ότι σε άλλο σημείο της ανάρτησης αναφέρει ότι «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα», συμπεραίνουμε ότι δεν εννοεί αυτά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ως «γερασμένα» (αυτά απλώς προσπαθεί να τα φέρει «στα μέτρα του»), αλλά προφανώς κάποια άλλα, που βρίσκονταν στην προμετωπίδα του ξεσηκωμού τον Νοέμβρη του ‘73 και τα οποία δεν θέλει καν να κατονομάσει.

Εννοεί προφανώς τα συνθήματα «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», που -όχι τυχαία- γράφτηκαν με μπογιά στις δύο κολώνες της κεντρικής πύλης του ιστορικού κτιρίου στην οδό Πατησίων και που -επίσης όχι τυχαία- αναβιώνουν κάθε χρόνο.

Υπάρχουν λόγοι που αυτά τα συνθήματα, όχι μόνο δεν είναι γερασμένα, αλλά ζουν κάθε μέρα στους αγώνες του λαού και την νεολαίας. Είναι οι αμέτρητες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μετατρέποντάς τη σε «μαγνήτη» επιθέσεων από ανταγωνιστικές δυνάμεις, αλλά και σε ορμητήριο επιθέσεων απέναντι σε άλλους λαούς. Είναι οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμοί που στέλνονται σε κάθε άκρη της γης για να υπηρετήσουν δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Είναι τα τουλάχιστον 4 δισ. τον χρόνο που «ματώνουν» τις τσέπες των οικογενειών μας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που έχουν ήδη υλοποιήσει την προτροπή του Μητσοτάκη πριν καν τη διατυπώσει. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ που από τις 337 λέξεις της ανακοίνωσής του για την Επέτειο, δεν «ξόδεψε» ούτε μία για να πει μία από τις λέξεις «ΗΠΑ», «ΝΑΤΟ», «Αμερικάνοι». Και πώς να το κάνει όταν ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις των δύο κρατών «απογειώθηκαν», κάτι που -να θυμίσουμε- ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε τότε ως σωστή και αντικειμενική εκτίμηση της σύγχρονης κατάστασης, μακριά από «αγκυλώσεις» του παρελθόντος, δηλαδή μακριά από… «γερασμένα» συνθήματα.

Το αν αυτά τα συνθήματα παραμένουν επίκαιρα, αν μπορούν να εμπνεύσουν στους αγώνες του σήμερα δεν θα το κρίνουν, όμως, αυτοί. Θα το κρίνει ο λαός και η νεολαία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιήσει νέες Συμφωνίες ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ με νέες βάσεις, συνάψανε «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Γαλλία, υπογράψανε συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

 Η ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων, θαλάσσιων και εναέριων υπερόπλων συνιστά μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Ο πακτωλός χρημάτων που δίνεται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν θωρακίζει την άμυνα της χώρας, την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών της περιοχής. Μετατρέπουν την χώρα μας σε θύτη άλλων λαών, εγκυμονώντας νέες επεμβάσεις, νέες αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων. Κάνοντας τη χώρα μας στόχο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η ιστορική πείρα της 7χρονης δικτατορίας μας διδάσκει ότι καμμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να προστατέψει τις ζωές μας!

Προστάτεψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ, (σήμερα Ε.Ε.) τον λαό μας, το 1967, όταν επιβλήθηκε η χούντα; Απεναντίας η επιβολή της χούντας είχα την σφραγίδα τους.

Προστάτεψαν οι δήθεν «σύμμαχοι» την Κύπρο, όταν εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της η Τουρκία; Το έγκλημα αυτό πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. 

Σήμερα το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. προστατεύουν τον Ελληνικό λαό από την κατά τα άλλα σύμμαχο Τουρκία;

Απεναντίας, με την στάση τους, την μη αναγνώριση συνόρων στο Αιγαίο, δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Σήμερα, τα συνδικάτα είναι αντιμέτωπα με τους νόμους των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική οργάνωση και να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες. Με το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη πίσω στο Μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Την ώρα που η πανδημία μετρά 17.000 νεκρούς, αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς για να μετατρέψουν το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ακόμη μηχανή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες που θησαυρίζουν πάνω στα θύματα της πανδημίας. Ενώ τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία γίνονται πισίνες στις βροχές και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα χωρίς δασκάλους και καθηγητές η Κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή της αστυνομοκρατίας και την επαναφορά του χωροφύλακα.

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που με το μαστίγιο ή το καρότο στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους τον πλούτο που παράγουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, η επιτυχημένη απεργία των διανομέων της «efood», οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε οικοδόμους και υγειονομικούς, τα συλλαλητήρια των πληγέντων από φυσικές καταστροφές,οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ, της ανακύκλωσης  και στα marketin στα Γιάννενα,δείχνουν πως οι εργαζόμενοι με όπλα τους την οργάνωση, τον αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αδρανοποιήσουν αντεργατικούς νόμους, δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στον γύψο» την εργατική – λαϊκή πάλη. Μπορούν να αποτελέσουν τα ρυάκια του εργατικού – λαϊκού ποταμιού που θα πλήξει τα θεμέλια της ταξικής εκμετάλλευσης.

 

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Απέναντι στην αντεργατική πολιτική, που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή η  εργατική τάξη της Ελλάδας, τα συνδικάτα σε όλη την χώρα οφείλουμε να αντλούμε πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες μας, σύγχρονους και παλαιότερους. Ότι κυβερνήσεις, εργοδότες, μηχανισμοί και συστήματα δεν είναι ανίκητοι απέναντι στην αποφασισμένη και οργανωμένη εργατική τάξη.

Τα Εργατικά Κέντρα, τα αγωνιστικά συνδικάτα και σωματεία, σε όλη την χώρα προχωρούν σε συλλογικές, μαζικές διαδικασίες οργάνωσης της αντεπίθεσης και κλιμάκωσης του αγώνα για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, για Συλλογικές Συμβάσεις, για Αυξήσεις στους μισθούς, για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Η μεγάλη σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και των συνδικάτων στα Γιάννενα, οδήγησαν σε ένα μαζικότατοΠανηπειρωτικόΣυλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, που αποτελεί βήμα κλιμάκωσης και προετοιμασίας ενός πλατιού απεργιακού μετώπου.

Τα σημερινά συλλαλητήρια για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για την δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλους όσους  πλήττονται από την εντεινόμενη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες με θάρρος και περηφάνια, για την ζωή που τους αξίζει να ζήσουν, να μπουν μπροστά στον αγώνα για να: 

  • Κλείσουν οι ξένες βάσεις του θανάτου από την χώρα μας.
  • Κανένας φαντάρος να μη βρεθεί εκτός συνόρων σε ασκήσεις, αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
  • Να βγει η Ελλάδα από την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
  • Να καταργηθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον δολοφόνο κράτος του Ισραήλ.

Επίσης καλούμε τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς  και τις συντάξεις, αξιοπρεπές εισόδημα για κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας που ροκανίζει το πενιχρό εισόδημα μας.
  • Μέτρα κατά της ανεργίας, επιδότηση όλων των ανέργων.
  • Προστασία της ζωής και της υγείας μας, αποκλειστικά δημόσιες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
  • Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες για τα παιδιά μας.

 

Δε σταματάμε, συνεχίζουμε πιο δυναμικά.

Προετοιμάζουμε Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία μέσα στο Δεκέμβρη.

 

 

 

 

Περισσότερα

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλ/νίας: Προγραμματισμός δράσης σωματείου

Συνεδρίασε την Πέμπτη 21 Μάρτη  2024 στο Αγρίνιο στο Εργατικό Κέντρο  το Διοικητικό Συμβούλιο...

Σωματεία Δήμων Περάματος – Ελευσίνας: Κάλεσμα σε κοινή δράση ενάντια στην αναδρομική περικοπή του μισθού

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ...

Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής: Η ανακοίνωση ίδρυσης Σωματείου, στο έργο του Ελληνικού, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία

Σφίγγουμε το χέρι ξεχωριστά σε κάθε ένα από τους 27 ιδρυτές του σωματείου. Η ανακοίνωση...