Συνδικάτα Ν. Λασιθίου : Για την Πρωτομαγιά

Δημοσιεύτηκε στις

Αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΤΑΛΩΣ και του συλλόγου συνταξιούχων Ν. Λασιθίου για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2021 στις 6 Μαΐου στην πόλη μας.

«8/ωρο, ασφάλιση, σύνταξη , υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία»!

«Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών είναι η απάντηση των εργατών»

«Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών»

Αυτά  και άλλα αγωνιστικά συνθήματα ακούστηκαν στην κεντρική πλατεία Αγ. Νικολάου και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Χαιρετισμό τους συγκεντρωμένους απεύθυναν οι:

Γιώργος Πάγκαλος, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λασιθίου

Γιώργος Μανουσάκης, εκ μέρους του συλλόγου νοσηλευτών Ν. Λασιθίου

Βασίλης Καλιμάντζαλης από το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Μπανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου ΤΑΛΩΣ

 

ΟΜΙΛΙΑ

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, ελευθεροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες, νέες και νέοι.

Χαιρετίζουμε τις δεκάδες κινητοποιήσεις και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες σε αυτές,  από άκρη σ’ άκρη σε όλες σχεδόν τις  πόλεις της Ελλάδας

Η σημερινή μας συγκέντρωση. Η παρουσία μας σήμερα εδώ , κρατάνε στις μέρες μας τη σπίθα της Πρωτομαγιάς αναμμένη και  στέλνει καθαρό μήνυμα σε Κυβερνήσεις , και Κεφάλαιο σε όλο το κόσμο ….

…….Δεν τελειώσατε με εμάς.  Από το ΜΑΗ του 1886 στο Σικάγο, τον ματωμένο ΜΑΗ του 1936 στη Θεσσαλονίκη , τη πρωτομαγιά του 1944 στη Καισαριανή  και σήμερα και μέχρι το μέλλον… Γιατί …Η ιστορία δεν τελείωσε,  Το μέλλον μας δεν είναι καταδικασμένο στη “σύγχρονη” βαρβαρότητα σας .Το μέλλον ανήκει στη Τάξη μας.

Τιμάμε τους ταξικούς αγώνες του χτες, με το να γινόμαστε άξιοι συνεχιστές τους.

Με τους σημερινούς μας αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας τιμάμε τους νεκρούς εργάτες τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που στάθηκαν όρθιοι μπροστά στις διώξεις, τα βασανιστήρια, τις φυλακές και τις εξορίες, που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες

Δεν περιμένουμε σωτήρες! Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις μας τις αποσπάσαμε με σκληρούς αγώνες και σύγκρουση! Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους και τη νεολαία ! Αυτό είναι το μήνυμα της πρωτομαγιάς που όσο και να θέλουν δεν αλλοιώνεται , δεν παραφράζεται γιατί είναι γραμμένο με αίμα.

Σήμερα, 135 χρόνια μετά το ξεσηκωμό στο Σικάγο, με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή να έχουν δημιουργήσει τέτοιες δυνατότητες, όσο ποτέ για τον άνθρωπο στο 21ο αιώνα,  καμία κυβέρνηση και κανείς υπουργός δεν μπορεί να μας πείσει ότι είναι σύγχρονο ………:

– Να βλέπουμε καθημερινά εικόνες διαλυμένων δημόσιων νοσοκομείων, δεκάδες θανάτους καθημερινά , και να λειτουργεί άψογα μόνο η αποθέωση της Ατομικής ευθύνης και  οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν ακόμη άδειες ΜΕΘ και περιμένουν πελάτες….

– Να φοβάται ο εργαζόμενος να πάει στη δουλειά του που έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης του ιού με τα κουρελιασμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

– Να έχουν από τη μία οι ξενοδόχοι , 120 δις τζίρο κλειδαμπαρωμένα στα σεντούκια τους και από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του επισιτισμού τουρισμού να ζουν στη καλύτερη με 8 ευρώ τη μέρα. 

– Να ζει για να δουλεύει ο εργαζόμενος, ο εμπορουπάλληλος, ο οικοδόμος, 10 και 12 ώρες τη μέρα , χωρίς ρεπό και ξεκούραση χωρίς μια Κυριακή ελεύθερη ,να δει την οικογένεια του.

– Να ζει και δουλεύει ο νέος εργαζόμενος με τη τρομοκρατία της απόλυσης, με συμβάσεις μήνα ή και μέρας και να του λέει από πάνω η Κυβέρνηση ότι είναι ελεύθερος  αν θέλει να δουλέψει παραπάνω και αν δε θέλει, όλα “μέλι γάλα” .

– Να μην μπορεί να πάει μια μέρα διακοπές μια λαϊκή οικογένεια και να απολαύσει έστω κάτι από όλα αυτά που προσφέρουν τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που τα χέρια των οικοδόμων τα έχτισαν και των ξενοδοχοϋπαλλήλων τα δουλεύουν.

-Να ζει και να σπουδάζει ο νέος χωρίς το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας σε  ανοιχτά σχολεία και ανοιχτές σχολές με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

-Να βλέπει την παραγωγή του  ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι  να μαραίνεται όπως σήμερα, να σαπίζει και  να τους τρώνε τα λεφτά οι φόροι!

-Να μη χρειάζεται κανείς να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο συνταξιούχος να μη βλέπει τη σύνταξη του να μειώνεται διαρκώς.  

-Ο μικρομαγαζάτορας , ο αυτοαπασχολούμενος , να μη ζει με επιδόματα ψίχουλα μέσα στην αγωνία  για το πόσο θα κρατηθεί ακόμη ανοιχτός  για να τα “παίρνει όλα” το μονοπώλιο και το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα κέρδη τους είναι οι νεκροί μας.

Για τα κέρδη μιας τέτοιας χούφτας παράσιτων ξηλώνονται όλες οι κατακτήσεις στα εργατικά δικαιώματα και επανέρχεται η «βασιλεία» του νόμου της ζούγκλας στην εργασία! Παρουσιάζεται ως «σύγχρονο», ό,τι πιο παλιό και αντιδραστικό, όπως το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη που φέρνει η Κυβέρνηση προσεχώς , επιβάλλοντας  περισσότερες ώρες απλήρωτης δουλειάς,  Ατομικές Συμβάσεις έναντι των Συλλογικών,  Χτύπημα της κοινωνικής Ασφάλισης με κατάργηση των επικουρικών συντάξεων,  ποινικοποίηση της Απεργίας και της λειτουργίας των σωματείων, η στέρηση βασικών δικαιωμάτων σε υγεία και παιδεία

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Χαιρετίζουμε όσα σωματεία και μαζικούς φορείς πήραν πάνω τους το βάρος της οργάνωσης της απεργίας. Σε όσους με αυταπάρνηση απευθύνθηκαν στους εργάτες σε συγκεντρώσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς συζητώντας για τα συνθήματα της Πρωτομαγιάς. Το αληθινό της περιεχόμενο που ειδικά φέτος σημαίνει ανυποχώρητος αγώνας κόντρα στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που καταργεί το 8ώρο αλλά και την ανάγκη να αντεπιτεθούμε με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.    

Η ηγετική ομάδα , αυτοί οι άνθρωποι των εφοπλιστών και των βιομηχάνων που έχουν κατσικωθεί στις καρέκλες της ΓΣΕΕ αποφάσισαν για ακόμη μια φορά να συστοιχηθούν δίπλα στην Κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εδώ αλλά και παντού , το σχέδιο Κυβέρνησης και ΓΣΕΕ για να μην υπάρξει αντίδραση κόντρα στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που έρχεται και τα σαρώνει όλα , έπεσε στο κενό. Οι εικόνες από τις σημερινές συγκεντρώσεις θα αποτελέσουν για χιλιοστή φορά μια αποστομωτική απάντηση σε όσους εσκεμμένα καλλιεργούν την ηττοπάθεια για να κρύψουν τον επικίνδυνο εργοδοτικό κυβερνητικό  τους ρόλο μέσα στο κίνημα.

Πιο πλατιά , με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα από σήμερα κιόλας, να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους τους νέους εργαζομένους που παραμένουν μακριά από τα συνδικάτα και τους λέμε… “ μην αφήνετε μια κάστα εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ να κατευθύνει ομοσπονδίες , Εργατικά Κέντρα όπως και το δικό μας εδώ,  στην αδράνεια και τον ευτελισμό. Με την οργάνωση και τη συμμετοχή μπορούμε να ανασυνταχτούμε και να τραβήξουμε μπροστά . Έχουμε χρέος και θα τα καταφέρουμε.   

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Η “Ελλάδα 2.0”, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο “νέο” που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το γεγονός ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Ανάκαμψης έρχεται το νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς, των απλήρωτων υπερωριών, της γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας κ.ά, αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη, για την οποία μιλάει η ΝΔ και συμφωνούν Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αφορά τελικά την ανάκαμψη των κερδών και των προνομίων των λίγων σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

 Όσα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» κι αν χρησιμοποιήσουν όσα παχιά λόγια κι αν πουν για την «καινοτομία» και την «πράσινη» ανάπτυξη, η αλήθεια δεν κρύβεται με τίποτα: Η ανάκαμψη των κερδών, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων περνάνε μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά είναι βασικό εργαλείο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Γι’ αυτό φιγουράρει ως το πιο «εμβληματικό» στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι αποταμιεύσεις από το «ευρωπαϊκό» «Ταμείο Ανάκαμψης».

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Η σημερινή μας κινητοποίηση αποτελεί επίσης απάντηση στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό.

Απάντηση στη χυδαία προσπάθειά κομμάτων όπως ο  Σύριζα, να αξιοποιήσουν το εργατικό κίνημα και τη δράση χιλιάδων σωματείων, που οργανώνεται κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», ως «κολυμβήθρα», μπας και πλασαριστούν σε καλύτερες θέσεις για μια επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.

Απάντηση σε όσους θυμήθηκαν τώρα να χύσουν δάκρυα για τις «ελαστικές σχέσεις» εργασίας, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που καταπατούνται ή για το θάψιμο της κυριακάτικης αργίας.

Για όσους θέλουν να ξεχάσουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση επέβαλε το άνοιγμα 32 Κυριακών το χρόνο για το χατίρι των μεγαλεμπόρων και έβαλε εμπόδια στη κήρυξη απεργίας με το 50+1 % . 

Απάντηση σε όσους θέλουν να ξεχάσουμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι προέκταση του νόμου του 2011 του ΠΑΣΟΚ τον οποίο διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις από τότε.

Είναι θράσος και υποκρισία να λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, , ότι πρέπει «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο». Όταν είναι αυτός που με τον νόμο με τίτλο «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ» και αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθιέρωσε τις 48 ώρες εργασίας ανά βδομάδα, με πενθήμερη εργασία, που όμως μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 60 ώρες, δηλαδή 12 ώρες τη μέρα. Η παρέκκλιση γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, μας θυμίζει κάτι;! Να που πάτησε η ΝΔ, στο αντιλαϊκό – αντεργατικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, μέσα σε αυτές και ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι απλά έβαλε λιθαράκι, άνοιξε την Κερκόπορτα για την κατάργηση του 8ώρου.

Ή νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει, εμείς που τα ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, πως  η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα στην απεργία, η μείωση του μέσου μισθού, μέσα και από τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον κατώτερο μισθό, έχουν τη σφραγίδα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις “αντοχές της οικονομίας”.

Δεν σπαταλάμε τις ελπίδες μας σε νέες αυταπάτες κυβερνητικών εναλλαγών που ξέρουμε σίγουρα ότι θα οδηγήσουν στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Σήμερα, με τη κοινή συμπόρευση όλων των ζωντανών και ταξικών σωματείων  , μπορεί να γίνει ένα ελπιδοφόρο βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην οικοδόμηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας που θα παλεύει για την απόκρουση των μέτρων, για όλα τα προβλήματα, για την αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων: Την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τις κυβερνήσεις όπως και να παρουσιάζονται και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Η μαζική συμμετοχή στους αγώνες του σήμερα και μετά την απεργία μπορεί να γίνει ορόσημο για τη συνέχεια. Τώρα και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, πρέπει να δυναμώσει η συζήτηση στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουν τας σωματεία, για να ανέβουν ο βαθμός ετοιμότητας και οργάνωσης, η ένταση και η κλιμάκωση των αγώνων.

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο ως τη Θεσσαλονίκη και την Καισαριανή μέχρι τις μέρες μας! Το δρόμο της πάλης και των κατακτήσεων από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, μέχρι την παιδεία, την υγεία, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

 Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Περισσότερα

Ομοσπονδία Οικοδόμων : Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει...

Συνδικάτο Καθαριστριών Καθαριστών Αττικής:  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη

 Το συνδικάτο καθαριστριών αττικής και περιχώρων  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη εις...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Ο λόγος για το κατ’ ευφημισμόν Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ). Την ώρα...