Σωματείο Εργαζ. στην εταιρία “Κτιριακές Υποδομές” : Καταγγέλλει τη μεταφορά των Κτιριακών Υποδομών στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετάταξη όλων των μηχανικών στους Δήμους.

Δημοσιεύτηκε στις

Το Σωματείο μας καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη και καθόλα ατεκμηρίωτη μεθόδευση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για μεταφορά των Κτιριακών Υποδομών στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετάταξη όλων των μηχανικών στους Δήμους. Δηλαδή επί της ουσίας ζητούν από την κυβέρνηση τη διάλυση του μόνου εναπομείναντα δημόσιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους, με σκοπό να αναλάβουν οι Δήμοι εξ ολοκλήρου και την κατασκευή σχολικών κτιρίων.

Κατά πρώτον να ενημερώσουμε την ΚΕΔΕ ότι οι Κτιριακές Υποδομές εδώ και χρόνια εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών και όχι το υπουργείο Παιδείας όπως λένε στην πρότασή τους.

Δεύτερον, ο φορέας έχει ως αντικείμενο όλα τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δικαστικά μέγαρα και γενικότερα όλες τις υποδομές Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και όχι μόνο.

Τρίτον να υπενθυμίζουμε στην ΚΕΔΕ ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο οι δήμοι μπορούν και αναλαμβάνουν την κατασκευή σχολείων, όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουν, καθώς δεν έχουν ούτε τα κονδύλια, ούτε τις απαραίτητες υπηρεσιακές υποδομές, ούτε το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Και τέλος το πιο σημαντικό. Οι εργαζόμενοι των Κτιριακών Υποδομών έχουμε αποδείξει όσον αφορά στο τρέχον συμβατικό αντικείμενο της απαλλοτρίωσης, μελέτης, δημοπράτησης, επίβλεψης και κατασκευής σχολικών κτιρίων και όχι μόνο, ότι έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία και φέρουμε με επάρκεια σε πέρας ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό για την κοινωνία έργο. Και βέβαια είναι καθοριστική η συνεισφορά μας σε έκτακτες καταστάσεις όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά. Και συνεχίζουμε, παρά τη σημαντική αποδυνάμωσή μας, με λιγότερους από 100 τεχνικούς να παρέχουν με αυταπάρνηση τις γνώσεις, την εμπειρία και τις υπηρεσίες τους, μηχανικοί τους οποίους η ΚΕΔΕ προτείνει να διασκορπιστούν σε εκατοντάδες Δήμους με την αυταπάτη ότι μπορεί έτσι να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών τους

 Όσον αφορά δε το άλλο αντικείμενο του φορέα το οποίο αγνοεί επιδεικτικά η ΚΕΔΕ, αρκεί να τους ενημερώσουμε ενδεικτικά ότι, αναλάβαμε την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ για covid στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ πέρυσι τον Αύγουστο και τις παραδώσαμε μέσα σε 2 μήνες, ενώ τώρα ολοκληρώνουμε και το έργο της αερογέφυρας που τις ενώνει με τα χειρουργεία.

Αντίστοιχο σημαντικό έργο έχουμε να επιδείξουμε στην κατασκευή και ανακατασκευή δικαστηρίων, πυροσβεστικών σταθμών και άλλων δημοσίων κτιρίων. Ενδεικτικό είναι ότι ο φορέας έχει κατασκευάσει το κεντρικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τώρα κατασκευάζει όλα τα Περιφερειακά κτίρια της.

Αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ενίσχυαν ουσιαστικά τ© φορέα σε αρμοδιότητες, έργα και τεχνικό προσωπικό, αντί να τον αποδυναμώνουν προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων, αυτός θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει τον ενιαίο τεχνικό κατασκευαστικό φορέα του κράτους που θα παρέχει με σχέδιο και αποτελεσματικότητα σημαντικά σύγχρονα και ασφαλή δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα και άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε τονίσει κατ’επανάληψη και έχει αποδειχτεί στην πράξη, το κράτος θα πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για σημαντικά δημόσια κτίρια όπως είναι τα σχολεία και όχι να διαχέεται αυτή η ευθύνη σε άλλους φορείς όπως οι Δήμοι, που ο καθένας έχει διαφορετικές δυνατότητες και στοχεύσεις, με αποτέλεσμα από τη μία να διαμορφώνονται διάφορες ταχύτητες και ανισότητες στην αναγκαία παροχή σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων να κατασκευή των σχολικών κτιρίων και από την άλλη αυτή να γίνεται βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα με.απευθείας αναθέσεις και πλημμελή επίβλεψη και έλεγχο.

Καλούμε λοιπόν την ΚΕΔΕ να ανακαλέσει την καθόλα απαράδεκτη πρότασή της και την κυβέρνηση καθώς και όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις τους στην ΚΕΔΕ να τοποθετηθούν ευθέως επί του θέματος.

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...