1

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΣΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

 

Το ΠΑΜΕ, το οποίο είναι μέλος της ΠΣΟ, πραγματοποιεί κινητοποιήσεις στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρα δράσης της. Η ΠΣΟ αποτελεί παγκόσμια συνδικαλιστική συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται την αντιλαϊκή βαρβαρότητα μέσα στην οποία η ολιγαρχία του πλούτου απομυζά το μόχθο του εργαζόμενου λαού.

Η παγκόσμια ημέρα δράσης της ΠΣΟ κάθε χρόνο με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας καταδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί, σε ποιους πρέπει να εναντιωθούν οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προέβλεψε και προειδοποίησε έγκαιρα για τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Καθυστέρησε στο μέτρο του δυνατού όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Συνέβαλε να πληρώσουν πολιτικά οι δυνάμεις εκείνες – κυβέρνηση, ΕΕ, κόμματα του ευρωμονόδρομου – που εφάρμοσαν και στήριξαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είχε αποφασιστικής σημασίας συμβολή στην καταδίκη των μέτρων στις λαϊκές συνειδήσεις.

Παρά όμως τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός, με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη χώρα μας (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο να βρεθεί σχετικά απροετοίμαστο μπροστά στη νέα δραματική επέλαση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν.

Στη φετινή μας κινητοποίηση επιλέξαμε τα μονοπώλια που λυμαίνονται βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως τη διατροφή, τα φάρμακα, την ενέργεια. Στους συγκεκριμένους κλάδους αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την οικονομική κρίση. Μπορεί να αποδειχθεί με ευκολία, ότι η κρίση αξιοποιείται για το φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

Ορισμένα παραδείγματα. Οι 91 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων και των Ποτών είχαν το 2009 καθαρά κέρδη περίπου 631 εκατομμύρια ευρώ. Στον κλάδο του Φαρμάκου οι 116 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν κέρδη το 2009 517 εκατομμύρια ευρώ. Στον κλάδο της Ενέργειας οι 34 μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος είχαν το 2009 καθαρά κέρδη περίπου 1,5 δις ευρώ. Οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ είχαν καθαρά κέρδη το 2010 περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή η λαϊκή οικογένεια, ενώ μειώνει δραματικά τα διατροφικά προϊόντα που καταναλώνει και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες υποσιτίζονται, τα χρήματα που δαπανώνται από το λαό για τη διατροφή του είναι πολύ περισσότερα εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων στις τιμές, των αυξήσεων στον ΦΠΑ, για την ενίσχυση της κερδοφορίας μιας χούφτας μονοπωλίων που ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά των κλάδο των Τροφίμων και Ποτών.

Ταυτόχρονα, κατακόρυφη είναι η πτώση της ποιότητας των διατροφικών προϊόντων. Οι βιομηχανίες Τροφίμων προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Χιλιάδες είναι τα κρούσματα ακατάλληλων τροφών που κυκλοφορούν στην αγορά. Πολλά ακόμη που δεν αποκαλύπτονται.

Σε ό,τι αφορά το Φάρμακο, χιλιάδες οικογένειες καλούνται να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας στερούνται φάρμακα, που μπορούν με ευκολία να θεραπεύσουν ασθένειες.

Σαρωτικές περικοπές έχουν επέλθει στη φαρμακευτική κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με πρόσχημα το ύψος της δαπάνης, με άθικτα τα ιερά και όσια της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για την ενέργεια λαϊκός κόσμος αφαιμάζεται καθημερινά για να πληρώσει για ρεύμα, βενζίνες, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, κλπ. και τα μονοπωλιακά μεγαθήρια αυγατίζουν. Ο λαός χρυσοπληρώνει τα αλλεπάλληλα φορολογικά κύματα στα ενεργειακά είδη για την ενίσχυση και προστασία των κερδών της πλουτοκρατίας. Χιλιάδες οικογένειες μειώνουν την κατανάλωσή τους σε ρεύμα. Χιλιάδες οικογένειες το στερούνται εντελώς, λόγω αδυναμίας πληρωμής των πανάκριβων τιμολογίων. Μεγάλος αριθμός οικογενειών στερείται την επαρκή κάλυψη σε θέρμανση εξαιτίας της πανάκριβης τιμής του πετρελαίου.

Σε όλους τους παραπάνω κλάδους ζοφερή είναι και η κατάσταση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι καπιταλιστές αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ, απολύουν, μειώνουν μισθούς και άλλα, αποδεικνύοντας ότι η κερδοφορία των μονοπωλίων και οι εργατικές λαϊκές κατακτήσεις είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Επιλέξαμε αυτά τα μονοπώλια για να αναδείξουμε, ότι ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας είναι αυτός που αποστερεί από τους λαούς τους απαραίτητους όρους για μια αξιοπρεπή ζωή, για την προώθηση της λαϊκής ευημερίας.

Είναι ώρα λαϊκής αφύπνισης. Είναι ώρα να παρεμποδιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία συνθλίβουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Είναι ώρα να αντεπιτεθούμε με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Ο αγώνας που καλούμαστε να πρωτοστατήσουμε είναι αγώνας για την ίδια μας τη ζωή, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.