Ομιλία του Γωνιανάκη Γιάννη, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Κρήτης στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Συμφωνώ με την εισήγηση. Μια εισήγηση που αποτελεί εργαλείο για τη δράση μας το επόμενο διάστημα και πρέπει να πάει παρακάτω στα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς. Εδώ θέλω να μεταφέρω σήμερα ένα βασικό ζήτημα της δράσης μας, τον τρόπο δουλειάς σε σωματεία, συνδικάτα που είμαστε από θέση μειοψηφίας που είναι της ίδιας σημασίας με τα σωματεία που έχουν την πλειοψηφία οι ταξικές δυνάμεις.

Στο συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, όπου δρούσαμε έως το 2013 από τη θέση της μειοψηφίας, άλλαξε μέσα από την πολύμορφη, επίμονη δράση των μελών του ΠΑΜΕ στον κλάδο.

Θα αναφέρω κάποια σημεία που πιστεύω ότι έχουν σημασία:

  • Όσο καιρό είμαστε μειοψηφία δεν έφτανε μόνο η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό μόνο μέσα στα διοικητικά συμβούλια, αλλά η μεταφορά της αντιπαράθεσης μέσα στον κλάδο (ΧΔ) ανάμεσα στις δύο γραμμές που υπάρχουν στο κίνημα και στο πλαίσιο πάλης (κύρια στους χώρους δουλειάς που είχε δυνάμεις η ΠΑΣΚΕ).

  • Αυτό γινόταν με σταθερή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, αλλά και με την οργάνωση των εργατών να αντιμετωπίσουν και να αναχαιτίσουν την επίθεση της εργοδοσίας σε ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία, σε απολύσεις, αλλά και σε κάθε καταστρατήγηση δικαιωμάτων.

  • Η επαφή με τα μέλη στον τόπο διαμονής, στις εργατογειτονιές, στα χωριά. Η κοινωνική επαφή με τα μέλη του συνδικάτου, η οργάνωση της αλληλεγγύης μέσα από τις λαϊκές επιτροπές. Δηλαδή συνάδελφοι ο τρόπος δουλειάς ήταν σαν να είχαμε εμείς την πλειοψηφία.

 

Αυτή η δράση είχε σαν αποτέλεσμα το συνδικάτο που είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Κρήτη να περάσει μετά από 20 χρόνια στις ταξικές δυνάμεις. Εδώ όμως οι απαιτήσεις είναι άλλες και οι ανάγκες αυξημένες. Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν καταθέτει τα όπλα. Παίρνει μέτρα, προσπαθεί να σαμποτάρει τη συμμετοχή των εργατών στο συνδικάτο, ρίχνει τη γνωστή σ΄ αυτόν χολή και δηλητήριο στον κλάδο.

Τώρα, παρά τις αδυναμίες, την κατάσταση που επικρατεί με το κλίμα της απογοήτευσης, μοιρολατρίας, τη λογική της ανάθεσης, δίνουμε τη μάχη, οργανώνουμε τη δράση μας, εξειδικεύουμε το πλαίσιο πάλης στο νομό, δίνουμε τη μάχη στο να γίνει το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ αίτημα του κάθε συναδέλφου. Μας αξίζει.

  • Ανοίξαμε τη δράση και σε άλλους τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός π.χ. ομάδα ποδοσφαίρου, εκδήλωση για τα παιδιά των οικοδόμων

  • Προχωρήσαμς στη δημιουργία ΣΕ στους τόπους κατοικίες, ανοίξαμε τη δουλειά και προσπαθούμε για την καλύτερη επαφή με τον κλάδο. Με στόχο καθαρό να γίνει το συνδικάτο σπίτι του εργάτη.

  • Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η δράση της Τοπικής Γραμματείας ΠΑΜΕ με τα σωματεία που συσπειρώνονται στην Τοπική Γραμματεία. Να λειτουργεί σαν ένα ΕΚ

  • Μέσα από αυτή τη δράση αρχίζουν να προβληματίζονται συνδικαλιστές και να έρχονται σε επαφή με το ΠΑΜΕ και να πιέζονται απόφαση συμμετοχής ΕΚΧ ΕΚΡ . Πανελλαδικό Συλλαλητήριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Δίνουμε τη μάχη οργάνωσης για την απεργία στις 24 Νοέμβρη και στις 8 Δεκέμβρη.

 

Χέρια που δεν αρπάξανε

Ξένο φαί να φάνε

Αυτά κρατάνε την τιμή

Όσο βαριά και να ‘ναι.

 

Και αυτό σημαίνει συναγωνιστές ότι σήμερα την τιμή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος την κρατάει το ΠΑΜΕ .

Περισσότερα

Ομιλία του Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Συνάδελφοι του Προεδρείου, Συνάδελφοι προσκεκλημένοι. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του...

Ομιλία του Σταύρου Χρηστίδη, Προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Συνάδελφοι, Εκ μέρους του κλαδικού σωματείου ενέργειας αττικής χαιρετίζω την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Σήμερα ο...

Ομιλία της Κουμαντζιάς Ελένης, από τον Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Κοζάνης, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συσπείρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων...