Χαιρετισμός στο Union des Syndicats de Monaco

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί συνάδελφοι του Union des Syndicats de Monaco

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, χαιρετίζουμε το 34ο συνέδριό σας.

Δυστυχώς, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο σημαντικών εξελίξεων στην Ελλάδα και είμαστε σε διαδικασία κινητοποιήσεων δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθούμε στο Συνέδριο σας.

Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία του συνεδρίου για μια συνδικαλιστική οργάνωση είναι πολύ σημαντική. Ειδικά για τις δυνάμεις αυτές στο συνδικαλιστικό κίνημα που ανησυχούν και προβληματίζονται για τις εξελίξεις και την επιδείνωση της ζωής και των συνθηκών εργασίας της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη.

Εμείς οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, ζούμε την αντίθεση να δουλεύουμε, αλλά να μην μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας. Η ανεργία είναι τεράστια, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους ξεπερνά το 50%, ενώ κυριαρχούν οι εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, μερικών εβδομάδων. Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν καταργηθεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί σχεδόν 50% τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ επιτίθενται στο δικαίωμα των εργαζομένων στην Συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, στο δικαίωμα της Απεργίας. Όλα αυτά για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η συνεχής κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η διαπάλη των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας κ.α. για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς θύματα είναι οι λαοί με την καταστροφή χωρών, δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων, δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων. Σε αυτές τις συνθήκες το σύστημα εκτρέφει ξανά το μαύρο φίδι του φασισμού, του ρατσισμού. Προετοιμάζει την κλιμάκωση της καταστολής απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Όμως δεν θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι μονόδρομος.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα η κατάσταση για το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη είναι αρνητική γιατί στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, αντί για τη μαχητικότητα, την δράση και την ταξική πάλη, κυριαρχεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η ταξική συνεργασία. Τα συνδικάτα σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει μηχανισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για την υποταγή των εργαζομένων. Για αυτή τη κατάσταση μεγάλες ευθύνες έχει η ΣΕΣ στην Ευρώπη, η οποία είναι το μακρύ χέρι της ΚΟΜΙΣΙΟΝ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΣΕΣ είναι συνδικάτο μόνο στο όνομα. Αυτές οι δυνάμεις θέλουν Συνδικάτα που θα στοιχίζονται πίσω από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έτσι διάφορες δυνάμεις στην Ελλάδα στήριξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια μιλάει για Αριστερά, και από την άλλη συγκυβερνά με ένα ρατσιστικό, εθνικιστικό κόμμα. Μια κυβέρνηση που από τη μια δίνει συγχαρητήρια στον Τραμπ και χρηματοδοτεί το ΝΑΤΟ με δισεκατομμύρια, και από την άλλη κόβει μισθούς και συντάξεις, κλείνει νοσοκομεία και σχολεία στην Ελλάδα. Μια κυβέρνηση που μιλά για δημοκρατία και «δίκαιη ανάπτυξη» και στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπάνε τους εργάτες και συλλαμβάνει συνδικαλιστές και εργαζόμενους που αγωνίζονται.

Όμως οι εργάτες της Ελλάδας πλέον έχουμε πείρα. Ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης χρειαζόμαστε ένα άλλο κίνημα. Χρειαζόμαστε συνδικάτα που θα βάζουν στην πρώτη γραμμή τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, θα ασχολούνται με το σύνολο της ζωής του εργαζόμενου και της οικογένειας του. Θα βάζουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική θα σταματούν μέτρα, θα δημιουργούν προϋποθέσεις για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης.

Με αυτή τη γραμμή τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας έδωσαν για χρόνια τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τα Μνημόνια. Αν και δεν καταφέραμε να σταματήσουμε το σύνολο της αντεργατικής επίθεσης, ο αγώνας μας εμπόδισε μέτρα. Καθυστερήσαμε τα σχέδια τους, προστατέψαμε ορισμένες κατακτήσεις και σήμερα δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των απωλειών μας, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικές οι εξελίξεις με την επίθεση των πολυεθνικών στους εργαζόμενους, όπως γίνεται για παράδειγμα με τα CARREFOUR, όπου θέλουν να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους σε διάφορες χώρες για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Η μαχητική απάντηση των εργαζομένων με τις κινητοποιήσεις τους τις προηγούμενες μέρες είναι σημαντικό βήμα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι σημαντική η επικοινωνία, η ανταλλαγή πείρας, απόψεων και η ανάπτυξη ταξικής, διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των συνδικάτων της Ευρώπης, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Με αυτή τη γραμμή αγωνιζόμαστε για τη συνάντηση των ταξικών, αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης, την ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα νικήσουμε.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συναντηθούμε και να δυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των συνδικάτων μας.

Ζήτω η Αλληλεγγύη των εργατών

Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη

 

Ελλάδα, Αθήνα, Απρίλης 2018

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

 

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...