Χαιρετισμός στην απεργιακή συγκέντρωση από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συναγωνιστές , συναγωνίστριες

Σήμερα είναι μέρα γενικής απεργίας ,μέρα αγωνιστικής – ταξικής αναμέτρησης με την πολιτική του κεφαλαίου ,της μεγαλοεργοδοσία και της κυβέρνησης τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αύριο ψηφίζει νέο πακέτο σαρωτικών μέτρων , μέτρων που προστίθενται σε όσα μας έχουν φορτώσει στις πλάτες μας προηγούμενες και νυν κυβερνήσεις .

Μέτρα που μας γονατίζουν για να υπηρετείται με το καλύτερο τρόπο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Προχωρά ακάθεκτη !

Στο νέο αντεργατικό κατάλογο προστίθεται και η κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

Είναι η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε, νομοθετικά την καταργεί.

Αποδεικνύεται ο πιο πιστός υπηρέτης των επιχειρηματικών ομίλων. Ότι δεν πρόλαβαν να ξηλώσουν από εργατικές-λαϊκές κατακτήσεις οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή το προχωρά με σχέδιο, με σβελτάδα και επιθετικότητα.

Είναι η κυβέρνηση που για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων φέρνει τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα, δουλειάασταμάτητη εντατικοποιημένη για τους εργαζόμενους χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Εκπτώσεις κανονικές και ενδιάμεσες, εορταστικό ωράριο, τουριστικές περίοδοι και περιοχές, λευκές νύχτες, μαύρες Παρασκευές..όλα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η ζωή μας σε λάστιχο και η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα.

Ο στόχος που προωθήθηκε με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις, υπηρετεί τη διαχρονική απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εμπορίου και όχι μόνο, για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που πάει «πακέτο» με τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργασίμου χρόνου, με το τσάκισμα των μισθών μας.

Αυτά ήδη τα βιώνουμε οι εμποροϋπάλληλοι, έχουμε πείρα από τις επιπτώσεις των παραπάνω στη ζωή μας. Στο κλάδο κυριαρχεί η απλήρωτη εργασία, οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, οι κάθε είδους ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις μια μέρας, δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και σουπερ μάρκετ, τα κακοπληρωμένα ωρομίσθια. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.

 Συναγωνιστές ,συναγωνίστριες

Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους άλλα όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο όπως πχ το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαπλώθηκε σαν σπίθα σε κάθε κλάδο.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας έρχεται να προστεθεί πάνω σε ένα πλήθος αντεργατικών νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και ξεχειλώνουν τον εργάσιμο χρόνο. Η εκ περιτροπής εργασίας, ο ενεργός και ανενεργός χρόνος, το διακεκομμένο ωράριο, τα ωρομίσθια, η πανσπερμία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, είναι το χαλί που πατάει πάνω η προσπάθεια για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

 Η κατάργηση της θα δώσει ένα νέο επιπλέον κίνητρο στους εργοδότες για να επεκτείνουν παραπέρα τις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης». Αλώστε δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που ο ΣΕΒ διατύπωνε την απαίτηση του για επέκταση της μερικής απασχόλησης και καθήλωσης των μισθών.

Η κατάργηση της θα εκτινάξει την εκμετάλλευση των εργαζομένων από την οποία βγαίνουν τα κέρδη των εργοδοτών ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στη πλήρη επικράτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο «γήπεδο» των ανταγωνισμών. Θα βγάλει μαζικά εκτός αγοράς μικρούς καταστηματάρχες που μόνοι είτε μαζί με όλη την οικογένεια τους πασχίζουν να κρατήσουν ανοικτά τα μαγαζιά τους, την ώρα που θεριεύουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και η κυβέρνηση τους γονατίζει στους φόρους και τις εισφορές.

Εμείς λέμε καθαρά ότι δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι,δε θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. Δεν θα επιτρέψουμε η Κυριακάτικη Αργία να μπει στο χρονοντούλαπο στης Ιστορίας.

Τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή – αντεργατική λαίλαπα ,θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας συνδεδεμένη με την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υποχρεωτικά εκτελεστέας από τους εργοδότες ,για κάλυψη όλων των σύγχρονών και διευρυμένων αναγκών μας.

Απομονώνουμε τις δυνάμειςτου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στους ανθρώπους της μεγαλοεργοδοσίας στις γραμμές μας.

Είναι οι δυνάμεις που σήμερα πάνε χέρι – χέρι με τις ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, διαμαρτύρονται για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, διότι νοθεύεται τάχα ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Αυτός είναι ο καημός τους. Η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων.

Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως κλάδου να υπερασπιστούν την Κυριακή αργία, να αγωνιστούν για τη νομοθετική κατοχύρωσή της, να μπει μπροστά το σύνθημα

«κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές».

Συνεχίζουμε δυνατά – μαχητικά ,δυναμώνουμε τα κλαδικά μας σωματεία ,τη κοινωνική μας συμμαχία. Οργανώνουμε την πάλη μας μέσα σε κάθε εμπορομάγαζο για να μην εφαρμοστεί στη πράξη το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, να μην εφαρμοστούν τα μέτρα – απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών στους χώρους δουλειάς.

Τους ανατρέπουμε στην πράξη !

Τις επόμενες μέρες οι εμποροϋπάλληλοι ενισχύουμε και με την ψήφο μας , το κλαδικό σωματείο μας το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

 

Καλή συνέχεια!

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...