Υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων για τα τραγικά προβλήματα των αναπήρων μεταναστών στη χώρα μας

Δημοσιεύτηκε στις

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων παρ’ όλες τις επανειλημμένες προσπάθειες μας από τις 13/11/13 που ζητήσαμε συνάντηση με αίτηση μας με τον κ. Γρηγοράκο, αρμόδιο υφυπουργό για τα ζητήματα μεταναστών, να τον συναντήσουμε δεν έχουμε λάβει απάντηση. Για αυτό προχωράμε σήμερα στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Σκοπός της κινητοποίησης είναι να προβάλουμε  τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες που μένουν για χρόνια στη χώρα μας και έχουν μείνει ανάπηροι οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Ζητάγαμε την συνάντηση και την απαιτούμε και σήμερα εν’ όψη της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για τους μετανάστες.

Οι ανάπηροι μετανάστες είναι σε τραγική θέση. Από τη μια πλευρά έχουν το πρόβλημα της συνεχούς ανασφάλειας για το αν θα τους ανανεωθεί η άδεια παραμονής, τον κίνδυνο της απέλασης, και από την άλλη  δεν μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες που  επιβάλει η αναπηρία ή η χρόνια πάθηση τους. Δεν μπορούν να έχουν τα ανάλογα τεχνολογικά βοηθήματα τους , αλλά ούτε και το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό  που επιβάλλει η αναπηρία τους. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση τα στοιχειώδη, σε πολλές περιπτώσεις ούτε τα προς το ζείν. Γιατί δεν τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία. Μετανάστες που μπορεί να δούλεψαν για χρόνια στην Ελλάδα συμβάλλοντας με τη δουλειά τους και με την υπερεκμετάλλευση τους στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,  ιδιαίτερα τα χρόνια πριν την  κρίση. Μετανάστες που μπορεί να σακατευτήκαν στη δουλειά λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (δηλαδή θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων) και σήμερα αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα επιβίωσης.

          Κλιμακώνουμε την διεκδίκηση μας για την προστασία των συναδέλφων και των παιδιών τους, όχι μόνο από ανθρωπιστική μας υποχρέωση απέναντί τους, αλλά και σαν αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα για τα δικαιώματα των Ελλήνων αναπήρων, των παιδιών με αναπηρίες που βιώνουν και βιώνουμε την άγρια επίθεση των μεγολοεπιχειρηματιών, της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επίθεση που καρατομεί τα δικαιώματα μας για την στήριξη της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Οι μετανάστες θύματα της εκμετάλλευσης των καπιταλιστών στη χώρα τους, των πολέμων και των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών, είμαστε από κοινού θύματα στη χώρα μας της άγριας εκμετάλλευσης από την ίδια τάξη. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον ενιαίο αγώνα κόντρα σ’ αυτή τη βάρβαρη πολιτική για ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών αναπήρων, Ελλήνων και ξένων εργατών.

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξασφάλιση και διεκδικούμε:

  • Ότι παροχές έχουν οι Έλληνες ανάπηροι να έχουν και οι μετανάστες.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν παροχή των αναγκαίων τεχνολογικά βοηθήματα για όλους, Έλληνες και μετανάστες.
  • Άμεση καταβολή έκτατης οικονομικής ενίσχυσης 1000€ για Έλληνες και μετανάστες ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες για να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες τους, τώρα μες το χειμώνα τις επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
  • Άμεσης καταβολής πλήρους σύνταξης αναπηρίας σε όλους τους μετανάστες θύματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένοι ή όχι τη μέρα του ατυχήματος.
  • Επιδόματα αναπηρίας σε όλους του μετανάστες και τα παιδιά με αναπηρίες μεταναστών.
  • Εξασφάλιση άδειας παραμονής σε όλους.
  • ·        Παύση της συμμόρφωσης με τον Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και ανάπηρους που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της Ε.Ε. και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν τις οικογένειες τους εκεί.
  • ·        Αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, χορήγησή της και στους άνεργους, απλοποίηση των διαδικασιών και διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης.

            Κοινός αγώνας αναπήρων Ελλήνων και μεταναστών με τα ταξικά συνδικάτα για ίσα δικαιώματα. Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση του ΟΟΣΑ, για τις εγκληματικές περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας και τις αναπηρικές συντάξεις στη χώρα μας.

Αποκρούουμε τη συκοφαντία και τη φασιστική προπαγάνδα ότι για την κρίση, την ανεργία, τη βία και την εγκληματικότητα φταίνε οι μετανάστες

 

Για την Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...