Το ΠΑΜΕ εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό, εργατικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

Στο πρόσωπο του Μαντέλα εκφράστηκε ο αγώνας του λαού της Νοτίου Αφρικής ενάντια στο βάρβαρο, ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ, αλλά και γενικότερα, οι αγώνες των λαών της Αφρικής ενάντια στην αποικιοκρατία. Σύμμαχος του ΚΚ Νοτίου Αφρικής και του ταξικού εργατικού κινήματος της χώρας του, διώχτηκε και φυλακίστηκε για τους αγώνες του. Έμεινε στην φυλακή σχεδόν το 1/3 της ζωής του.

Σήμερα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης βιώνουμε μια νέα βάρβαρη επίθεση ενάντια στους λαούς, γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και του ναζισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση προωθούν την θεωρία των άκρων και του εξτρεμισμού, τον αντικομμουνισμό. Οι λαϊκοί και εργατικοί αγώνες αποκαλούνται τρομοκρατία, ενώ είναι εκατοντάδες οι διώξεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και άλλων λαϊκών αγωνιστών.

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία των λαϊκών αγώνων. Απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Απαρτχάιντ, ο Μαντέλα και οι άλλοι λαϊκοί αγωνιστές αποκαλόντουσαν τρομοκράτες, ταραχοποιοί και διώκονταν από ένα σύστημα που διαφύλασε την κερδοφορία των πολυεθνικών του Χρυσού και των Διαμαντιών. Έμειναν αλύγιστοι απέναντι στην καταπίεση και επικράτησαν.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην εργατική τάξη και τον λαό της Νοτίου Αφρικής, στους συντρόφους μας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας της Αφρικής και της COSATU.

Περισσότερα

Για την απόφαση του δικαστηρίου για τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας

Η αλληλεγγύη των συνδικάτων και των εργαζομένων που υπήρξε σε όλο το διάστημα του...

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στο Περιστέρι (Μαραθώνος 25) που γίνεται έξωση λαϊκής οικογένειας

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στο Περιστέρι (Μαραθώνος 25) που γίνεται έξωση λαϊκής οικογένειας

Η Θεατρική Παράσταση “Η τρελή του Σαγιό” στο Σπίτι του Αγωνιστή στις 28 Απριλίου

Παράσταση ειδικά διαμορφωμένη για το σπίτι του Αγωνιστή και θεατές  το προσωπικό και εναπομείναντες...