Το ΔΣ του Σωματείου Λιθογράφων, χαιρετίζουμε τους συναδέλφους της Αφοί Βλάχου που μετά από αγώνα για πάνω από δύο χρόνια με εναλλασσόμενες μορφές πάλης, απέσπασαν μία κατάκτηση.

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της Αφοί Βλάχου:

Το ΔΣ του Σωματείου Λιθογράφων, χαιρετίζουμε τους συναδέλφους της Αφοί Βλάχου που μετά από αγώνα για πάνω από δύο χρόνια με εναλλασσόμενες μορφές πάλης, απέσπασαν μία κατάκτηση.

Έχει αξία να θυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο οι εργάτες τα τελευταία χρόνια είναι οργανωμένοι σχεδόν στο σύνολό τους στο Σωματείο Λιθογράφων και έχουν εκλέξει Σωματειακή Επιτροπή όπου λειτουργεί σταθερά. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες τα προηγούμενα χρόνια απέτρεψαν την περικοπή του επιδόματος γάμου, τις μειώσεις μισθών και μία σειρά απολύσεις. Με τις προτάσεις της επιτροπής έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι συνθήκες εργασίας στους χώρους παραγωγής. Τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν αύξηση στις αποδοχές της τάξεως του 5% για όλους ανεξαρτήτως ειδικότητας και πόστου εργασίας.

Σήμερα η εργοδοσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εργαζομένων και έκανε ένα βήμα πίσω. Έδωσε στο σύνολο του προσωπικού κουπόνια (από 30 έως 100 ευρώ) που οικονομικά προσεγγίζουν το ποσό που ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Ασφαλώς τα κουπόνια που θα δίνονται, δεν αντικαθιστούν το αίτημα για αύξηση, δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα σε συνθήκες γενικής υποχώρησης που ήρθε ως αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης και της αποφασιστικότητας των συναδέλφων.

Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για θεσμοθετημένο δικαίωμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε αν χρειαστεί στο μέλλων να υπερασπιστούν ακόμα και αυτή τους την κατάκτηση. Οι εργαζόμενοι πλέoν έχουν πείρα για το πώς σχεδιάζουν, πως αποφασίζουν και πως υλοποιούν έναν αγώνα. Αυτή την πείρα πρέπει να την μεταδώσουν και στους άλλους εργάτες του κλάδου.

Η Διοίκηση του Σωματείου εκτιμάμε αυτή την θετική κίνηση από την πλευρά της Διοίκησης της Αφοί Βλάχου, εξακολουθούμε όμως να ζητάμε η όποια αύξηση να περαστεί στο βασικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, ώστε να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν την πάλη τους για τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την Εργατική Τάξη, όπως τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζει να φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί τα προβλήματά δεν σταματάνε στην πύλη του εργοστασίου, αλλά συνεχίζονται σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Θέλει προσοχή, ώστε να μην υπάρξει επανάπαυση σε κανέναν εργάτη. Να μην πιστέψει κανένας πως «εμείς εδώ είμαστε καλά και δεν μας αφορούνε τα υπόλοιπα». Μας αφορούν άμεσα γιατί με αυτούς τους νόμους η Κυβέρνηση πάει να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική προστασία αλλά και να ανοίξει την πόρτα για να παρακάμπτονται τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων.

Όσο το εργατικό κίνημα είναι σε υποχώρηση, όσο καθυστερεί η ανασύνταξη στον κλάδο αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά, η όποια κατάκτηση αποσπούμε είναι σε κίνδυνο. Είναι καθήκον όλων μας εστίες αντίστασης όπως την Αφοί Βλάχου να πολλαπλασιαστούνε. Η πείρα από τις δυσκολίες και το πώς ξεπεράστηκαν, να πάει παντού. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ένα εργατικό κίνημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επίθεσης που δεχόμαστε από Κυβέρνηση και Εργοδοσία στον κλάδο.

Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους της Αφοί Βλάχου να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων την Κυριακή 26/06/16 στις 10:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

 

Αγωνιστικά η Διοίκηση

Περισσότερα

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Διοργάνωση λαχειοφόρου για οικονομική ενίσχυση

Tο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει λαχειοφόρο με δώρα 1 αρνί, 1 τάμπλετ, 2 κινητά...

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας: 10 Απρίλη γενική απολογιστική συνέλευση

Το Σωματείο  Συνταξιούχων Ι.Κ.Α Αιτωλοακαρνανίας καλεί τα μέλη του σε Γενική Απολογιστική Συνέλευση  την...

Σωματείο Εργαζ. στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ: 1η Απρίλη έκτακτη γενική συνέλευση στο χώρο του σφαγείου

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1  ΑΠΡΙΛΙΟΥ   12:00 - 15:00 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ  ΘΕΜΑΤΑ: Σχεδιασμός δράσης για...