Τα ναυτεργατικά σωματεία χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων για την αποφασιστική, μαχητική, συμμετοχή στον 4ήμερο απεργιακό αγώνα

Δημοσιεύτηκε στις

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων για την αποφασιστική, μαχητική, συμμετοχή στον 4ήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την νέα συμφωνία, το 4ο μνημόνιο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, Ε.Ε, ΔΝΤ σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Σε σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ με ψήφους 9 έναντι 4 αποφασίστηκε η αναστολή της απεργίας σήμερα στις 24:00.

Στην αναστολή της απεργίας συνέβαλε η χτεσινή συνάντηση μεταξύ υπουργού Ναυτιλίας κ.Κουρουμπλή, υφυπουργού Εργασίας κ.Πετρόπουλου και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, στην οποία δεν συμμετείχαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Οι γραπτές δηλώσεις που δόθηκαν μετά την συνάντηση αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία για τους ναυτεργάτες μπροστά στην επίθεση που δέχονται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, όπως και συνολικά η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι από την πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Για την πρόταση των κοινών ελέγχων των πλοίων μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και ναυτεργατικών ενώσεων, στην πράξη θα επιβεβαιώνεται η εφαρμογή των αντεργατικών νόμων (ν.4150/2013, υπουργικές αποφάσεις κά), με τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό να προσπαθεί να ενσωματώσει τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στην υπηρεσία των εφοπλιστών, του υπουργείου. Το στημένο έργο με εφοπλιστές που καθορίζουν τις οργανικές συνθέσεις και το υπουργείο να τις υλοποιεί, το έχουμε ξαναδεί σε ελέγχους που έγιναν σε πλοία της γραμμής Πάτρα – Ιταλία.

Καμία δέσμευση για τις δραστικές περικοπές των συντάξεων που φτάνουν και το 50%, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και θα συνεχιστούν για όλους με το 4ο μνημόνιο, όπως και η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από την φορολεηλασία.

Οι ερμηνείες που δίνονται για το χρόνο συνταξιοδότησης σε συνδιασμό με την συνθετική υπηρεσία θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε όσους βγαίνουν με τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ με τον νόμο λαιμητόμο 4387/2016 και την εφαρμογή του, στο ΝΑΤ δεν αποδίδουν κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφ’απαξ, ούτε την προσωρινή σύνταξη, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ.

Ανερυθρίαστα και προκλητικά ο υφυπουργός Εργασίας κ.Πετρόπουλος, δήλωσε ότι το ΝΑΤ έχει πρόβλημα εσόδων και δεν μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του, χωρίς να αναφέρει ότι από τα 5230 ελληνόκτητα πλοία, τα 738 έχουν ελληνική σημαία στα οποία μόνο το 25% των ναυτεργατών έχουν ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση.

Εφοπλιστές – κυβέρνηση επιδιώκουν να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας όλες τις κατηγορίες με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, αυτό σημαίνει η πρόταση των εφοπλιστών «να εφαρμοστούν τα διεθνή κρατούντα». Στην ίδια κατεύθυνση και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στο συνδικαλιστικό κίνημα, που επιβεβαιώνεται και με το δημοσίευμα στον «Εφοπλιστή» (Μάης 2017) που αναφέρει «πρώην πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ τάσσεται υπέρ των ατομικών συμβάσεων εργασίας, στα κρυφά όμως».

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συνεχίσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς την οργάνωση και τον αγώνα για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων, να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

 

ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...