Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής : Για την απόφαση του ΟΑΕΔ σχετικά με τους άνεργους σπουδαστές ΙΕΚ

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΕΔ (τη δεύτερη μέσα σε μια βδομάδα) την Τρίτη 14/6, την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ του οργανισμού για το θέμα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με τις διαγραφές των άνεργων σπουδαστών ΙΕΚ από τα μητρώα του. Ως συνέπεια αυτής της ενέργειας είχαμε εκατοντάδες άνεργους σε όλη τη χώρα να βρίσκονται εκτεθειμένοι μένοντας ανασφάλιστοι, σε αρκετούς ανέργους υπήρχε αναζήτηση ποσών που προέρχονταν από επιδόματα ανεργίας που είχαν λάβει, άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκ νέου μπροστά στο φάσμα της ανεργίας καθώς έχαναν τη μοριοδότηση με βάση την οποία είχαν προσληφθεί στην εργασία τους αλλά και μακροχρόνια άνεργοι να έβλεπαν τη μοριοδότησή τους να εξανεμίζεται.

 Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου σε συντονισμό και με συλλόγους άλλων πόλεων, ζήτησε να τοποθετηθεί για αυτά τα ζητήματα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και έθεσε τα αιτήματα των άνεργων σπουδαστών:

  •         Να μην διαγραφεί κανένας σπουδαστής από τον ΟΑΕΔ
  •         Να σταματήσει το κυνήγι προς τους σπουδαστές που έχουν λάβει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ και τους ζητείται πίσω.
  •        Ο χρόνος κατάρτισης να μετρηθεί κανονικά ως χρόνος ανεργίας.

Όπως και αυτά τα αιτήματα να αφορούν όλους τους άνεργους σπουδαστές στο σύνολό τους χωρίς διαχωρισμούς και προϋποθέσεις.

 Η  απόφαση που πάρθηκε ορίζει πως:

  •   Οι επιδοτούµενοι άνεργοι συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι εφόσον δεν έχει λήξει η επιδότησή τους. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η καταβολή του επιδόµατος τακτικής ανεργίας.
  •   Οι εργαζόµενοι σπουδαστές, των οποίων λύεται ή λήγει η σχέση εργασίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους, δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου µέχρι τη λήξη της επιδότησης.
  • Οι µη επιδοτούµενοι άνεργοι, προς το παρόν, παραµένουν εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων, χωρίς να υπολογίζεται η διάρκεια των σπουδών τους στο χρόνο ανεργίας. Θα διερευνηθεί η ανάγκη περαιτέρω ρύθµισης του θέµατος των µη επιδοτούµενων ανέργων σε συνεννόηση µε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  •   Επιπλέον, για τους επιδοτούµενους ανέργους που παρακολουθούν προγράµµατα κατάρτισης (παρ. 3, αρθρ. 30, ν. 4144/2013), το ∆.Σ. αποφάσισε ότι ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται ως χρόνος ανεργίας.

 Με τους αγώνες, με τη δράση που αναπτύχθηκε σε αρκετές πόλεις και σχολές αναδείξαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες σπουδαστές. Έγινε θέμα στη Βουλή, κινητοποιήθηκαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά κέντρα (Γιάννενα, Σάμο).

 Με καταλήψεις, με υπογραφές, με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τοπικά καταστήματα τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις προκαλέσαμε το ΔΣ του ΟΑΕΔ να ασχοληθεί άμεσα με την επίλυση και τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

 Η κινητοποίηση μας οδήγησε σε απόφαση που ανακουφίζει πολλούς σπουδαστές που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον αέρα, να χρωστούν χρήματα, να βρίσκονται ανασφάλιστοι.

 Δε σταματάμε εδώ! Η χθεσινή απόφαση του ΟΑΕΔ αποτελεί βάση για περαιτέρω κατακτήσεις και πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Το κλείδωμα της ιδιότητας του ανέργου για κάθε σπουδαστή είναι ημιτελές αν δε συνδυάζεται με απόφαση που θα αναγνωρίζει το διάστημα των σπουδών ως πραγματικό χρόνο ανεργίας, να μη δημιουργούνται συνθήκες ανισοτιμίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε αμείωτα τη δράση μας.

 Καλούμε τους σπουδαστές να οργανωθούν στον Σύλλογο μας, στους συλλόγους κατάρτισης σε κάθε πόλη, στα σωματεία τους. Μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας με κριτήριο την ικανοποίηση των  σύγχρονων λαϊκών αναγκών μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

 Συνεχίζουμε την πάλη μας συνολικά για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν σαν σπουδαστές αλλά κυρίως σαν μελλοντικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε:

  •  Κανένας διαχωρισμός των άνεργων σπουδαστών προκειμένου να λάβουν την ιδιότητα του ανέργου όπως και να μετράται ο χρόνος κατάρτισης σαν χρόνος ανεργίας
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών.
  •  Πρακτική ενταγμένη οργανικά στην μάθηση, με αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο, ασφάλιση και συντάξιμα ένσημα.
  • Καμιά απουσία σε εργαζόμενους σπουδαστές για τις ώρες που εργάζονται.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα, βιβλία.
  •  Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στη Σιβιτανίδειο
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναβάθμιση των σπουδών μας.

           

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6955996352

EMAIL: [email protected]

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...