Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας : Όλοι στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ 13 Σεπτέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενες μητέρες, νέοι και νέες

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να πλασάρει και να κατοχυρώσει στη συνείδηση μας ότι πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να κάνουμε και άλλη υπομονή και στο αόριστο μέλλον μπορεί να είμαστε εμείς ανάμεσα σε όσους θα ¨ωφεληθούμε¨ από την περιβόητη ¨δίκαιη ανάπτυξη¨ , που είναι σκέτη απάτη για το λαό.

Η ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση πατάει στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στο πετσόκομμα των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, στα χαράτσια και τη φοροληστεία η πλήρης απουσία έργων υποδομών έχει ως αποτέλεσμα ¨όταν βρέχει να πνιγόμαστε και όταν κάνει ζέστη να καιγόμαστε¨ .

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και επικείμενη ¨επέκταση τους¨ για όλους τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με ανακοινώσεις για ¨πρώτο βήμα¨ για την αποκατάσταση απωλειών, ¨βήμα το βήμα ξανακερδίζουμε την εργασία¨, επιβεβαιώνουν ότι κυβέρνηση και εργοδότες αντί για Συλλογικές συμβάσεις που να κατοχυρώνουν μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων, εντείνουν και επεκτείνουν την εξαπάτηση των εργαζομένων.

Στο εμπόριο υπάρχουν ήδη από αρχές του 2018 δύο επιχειρησιακές μονοετείς συμβάσεις (LIDL-ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ) που είναι μπούσουλας για όλους τους εργοδότες στον κλάδο. Και στις δυο επιχειρήσεις διατηρείται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που επιτρέπει την ένταση της εκμετάλλευσης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σε καθεστώς ευελιξίας (ωρομίσθιοι, ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί) εξακολουθούν να εργάζονται σε αυτό το καθεστώς, και στις δύο επιχειρήσεις υφίστανται μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων (οικειοθελής παροχή του εργοδότη ή διάφορα επιδόματα τα οποία καταργεί η εργοδοσία όποτε θέλει), διευθέτηση του χρόνου εργασίας και σημαντική μεταβολή των συνθηκών για τους εργαζόμενους σε περίπτωση ¨μείωσης των αποδοχών και παροχών που καταβάλουν στους εργαζόμενους άλλες επιχειρήσεις του κλάδου πανελλαδικά ή και μείωση με οποιοδήποτε τρόπο αν προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (LIDL).

Ουσιαστικά η υπογραφή αυτών των δύο επιχειρησιακών συμβάσεων κατοχυρώνει το δικαίωμα της εργοδοσίας ¨να καθορίζει¨ τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δεμένο με τη στρατηγική των κυβερνήσεων για τις αντοχές στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας.

Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για υπογραφή κλαδικής σύμβασης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ντροπή την ονομάζει ¨ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων¨ όταν στην πράξη δεν καταργεί τον μνημονιακό νόμο του 2013 που ορίζει ότι ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, όπως και των 3ετιών, των επιδομάτων κλπ, θα γίνεται μόνιμα

πλέον με κυβερνητική απόφαση και με θεσμοθετημένο βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας.

Οι κουτοπονηριές της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση που πήρε τη σκυτάλη από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.

Μοναδικός δρόμος για την αναπλήρωση των απωλειών είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η ψήφιση εδώ και τώρα της πρότασης νόμου που κατέθεσαν 500 συνδικάτα στη Bουλή και που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ανεδαφική και αντισυνταγματική.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Επιμένουμε στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας που βελτιώνουν τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς μας, που δεν υποτάσσονται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες μας για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα και απαιτούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.

  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.

  • Νομοθετική κατοχύρωση ίδιες Κυριακάτικης αργίας.

  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

  • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, ίδιες φοροληστείας.

  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, ίδιες ΟΤΑ, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

  • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι. Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή ίδιες, ίδιες σύγχρονες ανάγκες ίδιες!

  • Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα ίδιες αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με ίδιες γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, ίδιες ίδιες ανησυχίες, ίδιες ίδιες ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΣΤO ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙO ΤΟΥ ΠΑΜΕ

THN ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

ΤΟ Δ.Σ.

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...