ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ: ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καταδικάζει τη στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Φαιστού, που για ακόμη μια φορά αποφασίζει να παίξει με τις ζωές και την εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα. Όπως επίσης και με τις ζωές χιλιάδων μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών, ειδικά εν μέσω νέας έξαρσης των κρουσμάτων covid.

Συγκεκριμένα, γινόμαστε μάρτυρες στο θέατρο του παραλόγου που αποφασίζει να «ανεβάσει» ο Δήμος Φαιστού, υλοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αποφάσισε να προκηρύξει 42 θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης (3ωρες), για τη σχολική καθαριότητα, για 10 σχολικές μονάδες β/θμιας εκπαίδευσης με 1994 μαθητές και 42 σχολεία α/θμιας με 1852 μαθητές. Κι αυτό όταν, ακόμα και με τα περσινά δεδομένα (182 ώρες), τα σχολεία παρέμεναν οριακά καθαρά και αυτό μόνο χάρη στη θυσία των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα, οι οποίες αφιέρωναν τον προσωπικό τους χρόνο για να μην αφήσουν χωρίς επαρκή καθαριότητα τις σχολικές μονάδες και τα παιδιά, εν μέσω πανδημίας.

Κοροϊδεύει απροκάλυπτα η διοίκηση του δήμου Φαιστού τους ίδιους τους δημότες, θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά τους, καθώς τους λένε ότι με 56 εργατοώρες λιγότερες, θα έχουν καθαρά σχολεία, χωρίς κανέναν κίνδυνο, και όλα αυτά εν μέσω νέας μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.
Πέρα από το ότι δυναμιτίζει την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, η δημοτική αρχή δείχνει το σκληρό αντεργατικό της πρόσωπο, αφού μοιράζει με τρίωρη απασχόληση τα ψίχουλα των 126 ωρών που δίνει η κυβέρνηση στον δήμο, καταδικάζοντας εργαζόμενες που καθαρίζουν τουλάχιστον 20 χρόνια τα σχολεία στην εξαθλίωση των 300 ευρώ και με επιπτώσεις στη συνταξιοδότησή τους.

Δηλαδή λέει η δημοτική αρχή κυνικά στις εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα, που στην καλύτερη περίπτωση αυτές της πλήρους απασχόλησης παίρνουν 600 ευρώ, ότι θα πρέπει να επιβιώσουν με 300 ευρώ, εν μέσω κρίσης και ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά.

Μετά από παρέμβαση των εργαζομένων, μαζί με το σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, από την πρώτη ημέρα, καταφέραμε να αποσπάσουμε τη συμφωνία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου οικονομικών, να αποσύρει την πρώτη προκήρυξη ως απαράδεκτη και να δημοσιοποιήσει νέα στο ύψος των περσινών δεδομένων, δηλαδή 23 πλήρους και 13 μερικής απασχόλησης.

Όμως, με μεγάλη μας έκπληξη, και μόλις μετά από 2 ώρες από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει, μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, επικαλούμενοι το κόστος.

Ποιος όμως κοροϊδεύει ποιόν;
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και οι δημοτικές αρχές κρατούν τις εργαζόμενες στην εργασιακή ομηρία και αφήνουν ακάλυπτες τις ανάγκες των σχολείων. Σήμερα Κυβέρνηση και δήμος είναι συνυπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση στα σχολειά και την επίθεση στις εργαζόμενες. Ο Δήμος την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ρίξει το βάρος στην «κακιά κυβέρνηση», είναι ο πρώτος που υλοποιεί αυτή τη βάρβαρη – αντιλαϊκή πολιτική, αντιμετωπίζοντας την υγεία των δημοτών και των παιδιών τους ως κόστος και τις ζωές των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα ως «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης.

Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην σχολική καθαριότητα, δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας. Από τις ανάγκες για την καθαριότητα των σχολειών μας. Μαζί με το σωματείο μας την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου απαιτούμε εδώ και τωρα:

• Καμία εργατοώρα λιγότερη σε σχέση με το σχολικό έτος 21-22 με ευθύνη του Δήμου Φαιστού.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην σχολική καθαριότητα, με πλήρη δικαιώματα, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες για καθαριότητα στα σχολεία, με το κόστος να βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Απόδοση των οφειλόμενων ΜΑΠ και γάλατος και απόδοση των φετινών στην ώρα τους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
• Καμία εργαζόμενη μακριά από τον τόπο διαμονής της και κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για όσες δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση κοντά στον τόπο διαμονής.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...