Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής: Όποιος μαγειρεύει ψέματα, στο πιάτο του τα βρίσκει.

Δημοσιεύτηκε στις

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσε fast-track τις διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση και εστιάτορες ώστε να αναθεωρήσει την Συλλογική Σύμβαση στα επισιτιστικά καταστήματα που η ίδια είχε υπογράψει και προέβλεπε 5θημερο, 8ωρο.

Από τον Ιούλη που πέρασε και μέχρι τον Οκτώβρη οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 6 ημέρες τη βδομάδα και θα αμείβονται την έκτη ημέρα με ένα επιπλέον ημερομίσθιο.

Επειδή είναι γνωστή η γραμμή της πλειοψηφίας να προσαρμόζει χρόνια τώρασε όλο τον κλάδο τον εργάσιμο χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη.

Αυτό όμως που ξεπερνά τα όρια είναι ο ισχυρισμός της ότι έκανε πετυχημένη διαπραγμάτευση, επιλέγοντας όπως γράφει το δρόμο του αγώνα.

Γιατί το αν ήταν επιτυχής ή όχι η διαπραγμάτευση μπορεί να ρωτήσει κανείς τους χιλιάδες εργαζόμενους στην εστίαση, που όταν κηρύχτηκε υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση πίστεψαν ότι θα μπορούν να δουλεύουν και να ξεκουράζονται σαν άνθρωποι.

Που βλέπουν  ότι οι βασικοί μισθοί των κατηγοριών που ήταν κάτω από τα 713 παραμένουν ίδιοι και με τη κατεύθυνση του Υπουργείου και των εργοδοτών η Ομοσπονδία συμφώνησε να συγχωνεύονται οι μισθοί με τα επιδόματα ώστε να φτάνουν το «αστρονομικό» ποσό των 713 . Και που τώρα θα εργάζονται με τη βούλα με τους ίδιους μισθούς πείνας και 6 μέρες τη βδομάδα και όχι 5 όπως είχε συμφωνηθεί .

Όσο για τον «αγώνα» που επέλεξε η Ομοσπονδία, καλά θα κάνει να μη θεωρήσει ξελάσπωμα τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και αλλού από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η πλειοψηφία της δεν οργάνωσε ούτε μια απλή διαμαρτυρία, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όσο οι συλλογικές συμβάσεις θα αποτελούν υπόθεση «εκπροσώπων» και ιδιαίτερα των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα και δεν θα γίνονται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων μέσα από συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, οι μόνοι που θα εξυπηρετούνται είναι οι εργοδότες.

Το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία στον επισιτισμό θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επιβάλλουμε πραγματικό 5θημερο, 8ωρο, με αποδοχές που να καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...