Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία Athens Ledra και Royal Olympic :Κινητοποίηση για τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές δουλειάς

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

που εργάζεστε με συμβάσεις μιας ημέρας, λίγων ημερών, με 4ωρη απασχόληση, από εργολαβικά συνεργεία

 Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία Athens Ledra και Royal Olympic σας καλούν την Πέμπτη 2 Μάρτη και ώρα 5μμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

 Λίγες βδομάδες πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος η κατάσταση μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και στην καθημερινότητα των οικογενειών μας, είναι δραματική.

Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν όλο και περισσότερο δεκάδες ελαστικές μορφές εργασίας για να μοιράζουν ένα μεροκάματο στα τρία, συνήθως με αμοιβές μικρότερες από τα άθλια κατώτατα όρια που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι και υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Κάθε ένας από σας είναι όμηρος του ξενοδόχου που με την απειλή την ανεργίας σας εξαναγκάζει να δουλεύετε μέχρι τελικής πτώσης, καταπατώντας κάθε κανόνα που ισχύει, κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής αφού κανείς δεν ξέρει για πόσο θα δουλεύει, αν την επόμενη μέρα θα έχει μεροκάματο.

Η κυβέρνηση έχει διατηρήσει όλα τα μέτρα εκείνα που επιτρέπουν τέτοιες μορφές σύγχρονης δουλείας κι ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέα, που θα κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Η επιδίωξή της είναι αυτές οι μορφές εργασίας να κυριαρχήσουν σε όλους τους κλάδους για λογαριασμό των μονοπωλίων. Η νέα εργαζόμενη ούτε που σκέφτεται να μείνει έγκυος γιατί δεν θα έχει εισόδημα, δεν θα απολαμβάνει ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της μητρότητας που προβλέπουν οι νόμοι για όσες απέμειναν να έχουν σταθερή δουλειά. Κανείς δεν τολμά να αρρωστήσει γιατί δεν θα πάρει επίδομα ασθενείας, ή γιατί δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, υπερωρίες είναι όλες άγνωστες λέξεις για όσους δεν έχουν σταθερή δουλειά. Δεν ισχύει καμιά συλλογική σύμβαση εργασίας.

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση και μπροστά στα χειρότερα μέτρα που θα φέρουν μαζί, κυβέρνηση και ξενοδόχοι, τα ταξικά μας Σωματεία έχουμε καθήκον να μην σταματήσουμε ούτε στιγμή να διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Το μεγαλύτερο μας όπλο παραμένει η ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου. Αυτό χρειάζεται να αξιοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη μάστιγα της εποχής μας: τον ρεαλισμό όσων λένε ότι πρέπει να υποταχτούμε στα κέρδη των εργοδοτών και άρα να αποδεχτούμε να δουλεύουμε όταν και όπως θέλουν, να μας πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν.

Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε σκληρό αγώνα για τη ζωή μας, για τις οικογένειές μας.

  • Για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με συλλογική σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.

  • Αυξήσεις σε μισθούς, κάλυψη των απωλειών τώρα.

  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

  • Άδειες κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν κι έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης.

  • Ειδικά μέτρα προστασίας για τις εργαζόμενες έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες, όπως απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες και απαγόρευση απόλυσης.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...