Συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και του Σωματείου του Ledra

Δημοσιεύτηκε στις

Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Athens Ledra «Η Ενότητα» –  Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής

 Συνέντευξη Τύπου

  Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας καλημερίζουμε στο ξενοδοχείο που έμεινε με απόφαση των ιδιοκτητών χωρίς πελάτες, αλλά με απόφαση των εργαζομένων παραμένει ανοιχτό για να στεγάσει τον αγώνα 200 εργατικών οικογενειών για δουλειά με δικαιώματα.

 Είμαστε εδώ γιατί αποφασίσαμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για αυτό που μας στέρησαν αυτοί που δεν στερήθηκαν ποτέ τίποτε: Τον κόπο από τη δουλειά μας, την προσδοκία μας να πάρουμε κάποτε σύνταξη, τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

 Αυτό το ξενοδοχείο άνοιξε την πόρτα του πρώτη φορά το Μάρτη του 1983, από τους ίδιους που την κλείσανε.

Αυτό το ξενοδοχείο προσέλαβε κατά τη διάρκεια αυτών των 33 χρόνων πολλές γενιές εργαζομένων. Δουλεύαμε με περισσή αφοσίωση για δεκαετίες και από τη δουλειά μας βγάλαμε για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές του κέρδη που δεν μετριούνται. Πλούτος που τροφοδότησε τη δημιουργία ενός τεράστιο ομίλου επιχειρήσεων, του ομίλου Παρασκευαϊδη. Χαρακτηριστικά σας λέμε ότι θα μπορούσε από τα έσοδα αυτού του ξενοδοχείου να ανοίξουν άλλα δέκα.

 Έχοντας υπόψη και τα παραπάνω, ρωτάτε αυτές τις μέρες γιατί σε μια εποχή που ο τουρισμός τραβάει μπροστά το κάρο της ανάπτυξης που επιδιώκεται από όλες τις κυβερνήσεις και τους εργοδοτικούς φορείς, έχουμε στο κέντρο της Αθήνας ένα πεντάστερο ξενοδοχείο κλειστό, στον καλύτερο μήνα της Αθήνας.

Να σας δώσουμε ορισμένα στοιχεία μιας και το παράδειγμα του Λήδρα έχει επαναληφθεί το τελευταίο διάστημα πολλές φορές, ελπίζοντας να φτάσετε κι εσείς στην απάντηση που εμείς θεωρούμε ότι πολύ καλά ξέρουμε.

 Πριν το 2004 η εταιρεία πήρε δάνεια προκειμένου να επεκτείνει το ξενοδοχείο με 110 νέες κλίνες. Έκτοτε δεν αποπλήρωσε ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, από τις οποίες πήρε χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δουλειά εκατομμυρίων εργαζομένων. Λίγο αργότερα, το 2010, έπαψε να πληρώνει τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Συγκεντρώθηκαν έτσι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη, την ίδια εποχή που ο ιδιοκτήτης συγκέντρωνε αντίστοιχα κέρδη, αφού το ξενοδοχείο δούλευε και μάλιστα ήταν από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου.

 Ήταν άραγε «αστοχία» ή επιχειρηματική επιλογή; Ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας του επιπέδου του ιδιοκτήτη του Athens Ledra που θα αστοχούσε σε ένα τέτοιο ζήτημα; Και γιατί δεν «αστοχεί» με τις υπόλοιπες εταιρείες που διαθέτει; Μία μόνο από αυτές, με εκτίμηση οικονομικών αναλυτών, έχει ανοιχτά συμβόλαια ύψους 1,4 δις δολάρια. Πρόσφατα δε, έχει αναλάβει την κατασκευή τμήματος του αγωγού TAP.

 Μπορεί επίσης κανείς να ισχυριστεί ότι δυο ή τρεις κακές χρονιές στον τουρισμό ήταν αυτές που καθόρισαν τη μοίρα του Athens Ledra; Αν έτσι ήταν θα έκλειναν πάνω από τα μισά ξενοδοχεία της χώρας που έχουν υψηλούς τραπεζικούς δανεισμούς.

 Άρα, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει σαφείς στόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, αν δεν είμαστε ο μοναδικός στόχος. Ένα σχέδιο που όλα δείχνουν ότι θέλει να προσαρμόσει τη λειτουργία της επιχείρησης στα πρότυπα, του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, που ζει σήμερα το σύνολο των συναδέλφων μας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Σε ένα περιβάλλον όπου η τιμή μας ως εργαζόμενοι όλο και πέφτει, ως συνέπεια των νόμων όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της απαίτησης των μεγαλοξενοδόχων (φτάνοντας στα 500 ευρώ μικτά), ποιος επιχειρηματίας δεν θα επεδίωκε να απαλλαγεί από εργάτες με δικαιώματα και κατακτήσεις, από συλλογικές συμβάσεις και σωματεία;

 Και τώρα για ορισμένους υπάρχει το δίλημμα: Μήπως να δεχόμασταν να μείνουμε με μισθούς πείνας και απλήρωτοι για όσο χρειάζεται ο εργοδότης; Μήπως να βάζαμε μόνοι μας τη θηλιά στο λαιμό όπως κάποιοι μας συνιστούσαν να κάνουμε; Ή να διαλέγαμε το δρόμο της αξιοπρέπειας, το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης των κόπων μιας ζωής;

Τις επιχειρήσεις ούτε τις ανοίγουν, ούτε τις κλείνουν οι εργαζόμενοι, αλλά δουλεύουν και παράγουν πλούτο που τον καρπώνονται λίγοι.

Έχουμε μια σειρά παραδείγματα που έκλεισαν επιχειρήσεις στις οποίες δεν έγινε ούτε μια μέρα απεργία, όπως το ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ πρόσφατα και άλλες.

 Εμείς διαλέξαμε αυτό που ταιριάζει σε κάθε εργαζόμενο που σέβεται τη δουλειά του αλλά πάνω κι από αυτό τις ανάγκες της οικογένειάς του. Να είμαστε εδώ μπροστά σας διεκδικώντας το δίκιο μας.

Οι εργαζόμενοι του Ξενοδοχείου μέσα από συλλογικές διαδικασίες που οργάνωσε το σωματείο μας, σε συντονισμό με το κλαδικό μας Συνδικάτο, βλέποντας που πάει η κατάσταση έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει τη κυβέρνηση και το υπουργείο, όπως και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας, απαιτώντας να παρθούν μέτρα και να δοθεί λύση.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες λοιπόν γνώριζαν το πρόβλημα κι αντί να πάρουν μέτρα στη κατεύθυνση να δοθεί λύση και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα κινήθηκε όπως και οι προηγούμενες. Κινήθηκε λοιπόν στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τα σχέδια της εργοδοσίας. Να μας πει κάποιος, σε ποιον μικροεπαγγελματία θα έκανε αβάντα για πέντε χρόνια το ΙΚΑ χωρίς να πάρει ούτε ένα σεντ από τις ασφαλιστικές εισφορές που παράνομα παρακρατούσε από μας.

 Μπορεί να μας λείπει το εισόδημα που είχαμε και να έχει δυσκολέψει η επιβίωση των οικογενειών μας, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν μας λείπει το καθαρό μυαλό. Ξέρουμε πλέον πότε μας λένε ψέματα, πότε θέλουν να μας πουλήσουν εκδούλευση.

Αναγνωρίζουμε τους ελιγμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου εργασίας, που αφού τα έχουν δώσει όλα στους μεγαλοξενοδόχους, τώρα μας χτυπούν την πλάτη λέγοντάς μας ότι έχουμε δίκιο.

Να λοιπόν η πρόκληση. Τους πετάμε το γάντι.

Ας βάλουν μια τροπολογία στο αμέσως επόμενο νόμο, για να μην πούμε να φέρουν ένα νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όπως όταν σφαγιάζουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που να ονομαστικοποιεί τις μετοχές των ΑΕ ώστε να αξιώσουμε και τελικά να πληρωθούμε από τις άλλες εταιρείες του ιδιοκτήτη.

Ας φέρουν τώρα νόμο με αναδρομική ισχύ που να υποχρεώνει τον οποιοδήποτε νέο ιδιοκτήτη, με οποιοδήποτε τρόπο κι αν απόκτησε την επιχείρηση, να επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους που δούλευαν στον προηγούμενο.

 Αλλιώς, ό,τι κι αν λένε, όσα ψίχουλα κι αν μας υποσχεθούν -ή μας δώσουν- τίποτε περισσότερο δεν κάνουν από ό,τι έκανε ο Παρασκευαϊδης. Να παίρνει από τη δουλειά μας το φιλέτο και να μας πετά ένα ξεροκόμματο.

 Με αυτό δεν θα μείνουμε ποτέ ικανοποιημένοι. Θα αγωνιστούμε για όσα μας στερούν, για όσα μας αξίζουν.

 Τις επόμενες μέρες θα μείνουμε όρθιοι.

Και όσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη των συναδέλφων μας από όλο τον κλάδο τόσο θα δυναμώνουμε.

 Την Πέμπτη το μεσημέρι θα πάμε στους ξενοδόχους, στην Ένωσή τους, για να τους δώσουμε μήνυμα να μην τολμήσουν να κάνουν όσα έκανε εδώ ο Παρασκευαϊδης, σε κανένα συνάδελφό μας, σε κανέναν άλλο ξενοδοχείο. Να μην αξιοποιούν αυτήν την κατάσταση για να φοβίσουν να ρίξουν ακόμη πιο κάτω τις απαιτήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Θα πρέπει να μας βρουν όλους απέναντί τους.

 Την επόμενη Δευτέρα το βράδυ θέλουμε εμείς οι πεινασμένοι να προσφέρουμε ένα ταπεινό τραπέζι σε κάθε εργαζόμενο που μας στήριξε μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, με τραγούδι και χορό, γιατί πρέπει να μάθουμε να πολεμάμε και να διασκεδάζουμε, με το ίδιο πάθος, οργανωμένα, συναδελφικά, όπως αξίζει στην τάξη μας.

 Και τέλος, προς το τέλος της άλλης βδομάδας θα καλέσουμε εδώ σε αυτό το χώρο σωματεία και συναδέλφους από όλους τους χώρους να συζητήσουμε τί σημαίνει η ανάπτυξη που μας σερβίρουν για μας και τί για τους εργοδότες μας.

 Και οι πρωτοβουλίες θα γίνονται όλο και περισσότερες, μέχρι να μην μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια από κανέναν. Ότι δηλαδή ποτέ κέρδη και ευημερία για τους εργαζόμενους δεν πάνε μαζί.

 

 Τρίτη 7 Ιούνη 2016

 

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...